10 oktober 2006

Dagens ord

är REMESA och betyder försändelse. Termen syftar bl. a. på överföring av pengar som utvandrade medborgare skickar till sina familjer i hemlandet. Den här inkomsten är livsviktig för många på ett individuellt plan men utgör också en betydande del av många latinamerikanska länders ekonomi, framför allt i Centralamerika. I Nicaragua och El Salvador motsvarar intäkterna närmare 15% av landets bruttonationalprodukt. Enligt statistik från Interamerikanska Utvecklingsbanken (IDB, på engelska) uppgick summan av remesas till 55 000 000 000 USD år 2005, vilket är nästan en fördubbling på tre år. Länder som tog emot mest pengar var Mexiko, Brasilien, Colombia och El Salvador.

3 kommentarer:

  1. Mmm - jag hörde att remesas frân mexicaner i USA var Mexicos tredje största inkomstkälla, efter oljan och turismen.

    SvaraRadera
  2. Det kan mycket väl stämma. En av guiderna på Mexikoresan i somras sa att landets inkomster (enligt regeringens siffror och där ingår antagligen inte "remesas") kommer från oljan, turismen och industrin (silver osv.). På fjärde plats kommer, hör och häpna, såporna! De är en stor inkomstkälla även för andra länder i LA (Brasilien, Venezuela, Colombia). Jag ska se om jag lyckas hitta några siffror på det.

    SvaraRadera
  3. Ja, här är de jättepopulära i alla fall! Jag blev helt chockad när jag kom hit och ALLA satt och tittade pâ "Cristal", en superdâlig venezolansk sâpa.
    Nu har de blivit utslagna av dokusâporna, och spanska humorserier är ocksâ vÄldigt poppis.

    SvaraRadera