26 augusti 2007

Vidskeplig?




Njae, inte jag. Det var för ett tag sedan jag passerade denna radda av 7:or i besökstatistiken och vad jag vet har det inte förändrat mitt liv nämnvärt. Till det bättre möjligen, för jag har verkligen varit lyckligt lottad när det gäller semestervädret. Hann precis undan översvämningarna i södra Sverige och solen har lyst under så gott som hela resan i Tusen sjöarnas land. Jag lovade en reserapport efter hemkomst men får nog ta tillbaka det. Har inte alls varit så flitig med kameran som jag hade tänkt mig utan har mest varit duktig på att lata mig, äta och dricka gott osv. Jag har varit turist på riktigt också. Såg en fin fotoutställning och åkte på en 3-timmars kryssning med en massa spanjorer från Málaga, Sevilla, Cádiz och Madrid, ett par tyska killar och några finska barnfamiljer. Från några av spanjorerna, som jag självklart passade på att prata med, fick jag tips om trevligt semesterboende på Costa de la Luz. De har nämligen ett litet familjeföretag, en hostal, i Barbate. En annan gav mig sitt telefonnummer och mejl ifall jag skulle ha vägarna förbi Sevilla nån gång. Så här såg den trevliga ångbåten ut.



Bilden är härifrån.

17 augusti 2007

Katter kan inte flyga

Okay, watch me! Jag försvinner upp i det blå i några dagar och hoppas på klart väder med lång sikt och helst inga åsk- och regnskurar. Pälsen blir så ful då. Reserapport kommer senare när jag har återhämtat mig. Au revoir!

16 augusti 2007

Jag går i kloster

Idag skriver alla om Elvis Presley. Visst, har var ju speciell, och nej, det går inte att välja en favoritlåt men skrattversionen av Are you lonesome tonight hamnar nog bland top 3... hursomhelst, jag hoppar över Elvissnacket och meddelar att jag ska gå i kloster. Har precis bokat en natt på ett kloster från 1200-talet, som efter andra världskriget har varit hem för föräldralösa barn och ungdomar. Till slutet av förra seklet bodde fem nunnor där men nu är det bara hotell och restaurant. Det ska bli spännande. Mina erfarenheter av klosterliv är kanske inte så himla positiva efter att ha bott på kloster i Mexiko. Det var verkligen fuktigt och "klosterlikt", tills jag fick byta rum. Bilderna på nätet är så ynkligt små och inte speciellt fina heller så bildbevis kommer senare.

14 augusti 2007

Spanskalärare efterlyses!

Bor du i Skåne och vill jobba som spanskalärare under ht 2007 (med möjlighet till förlängning), läs mer hos Sassa.

Hon snodde min diskborste!

Det var höjden av fräckhet, tänkte jag, när jag stod där i ena änden av kassabandet, plockade med mina nyinköpta varor och upptäckte att min diskborste var borta. Jag hade ju betalt för den, det såg jag på kvittot, men den var bara borta! Alltså, kunden innan mig måste ha varit i ett stort behov av en billig diskborste och försåg sig när tillfälle gavs... det var många fula tankar som flög genom mitt huvud innan jag sansade mig. Det slog mig att det lika väl kunde ha varit jag som drog iväg med någon annans inköp. Ibland har man bara för mycket i huvudet på en gång, ligger minst ett steg före och planerar middagsmaten fast man fysiskt fortfarande befinner sig långt hemifrån. Det är många mer eller mindre viktiga tankar som pockar på ens uppmärksamhet samtidigt och då blir det som det blir. Men lite snopet var det.

Var är alla?

Fick nästan hicka när jag såg att min karta (ClustrMaps till höger i marginalen under rubriken Besökare världen över) var så gott som rensad på alla röda pluppar som visar var i världen mina trevliga besökare befinner sig. Tills jag upptäckte att jag har haft kartan ett helt år och då arkiveras bilden och man startar på ny kula. Det är klart, det får ju inte plats med hur många pluppar som helst. Jahapp, det var dagens i-landsproblem. Nu ska jag fortsätta översättningen av fadderbrev till Plan. Lev väl!

12 augusti 2007

Smultronställen



Sol, glittrande hav och vågskvalp - här börjar mången spännande resa. Sillmacka vid piren i Torekovs hamn, vackra blommor i parken på Krapperups slott, strandpromenad i stekande sol vid Tylösand, ett par regnskurar och lite åska (hann precis undan översvämningarna på västkusten, i Köpenhamn var det +28 grader i skuggan), indianer och danska kossor, sightseeing både på land och på vatten - fast kanske inte just i den här båten (inget fel på den, men drottningen hade nog blivit sur och dessutom hade den inte kommit under de låga broarna), glass i Nyhavn och flanering på Ströget, fika hos Flickorna på skäret (deras sajt finns här), konst och hantverk på fina Heagård

+ en hel del annat. Är det så konstigt att man blir trött av att ha semester? Resan kanske slutade här... hihi. Nej, det gjorde den inte.

Fördomar om finländare

Haydee har skrivit ett mycket intressant inlägg om svenska fördomar om finländare. Jag har använt några av hennes rubriker eftersom hon fick med de vanligaste förutfattade meningarna. Det blir lätt generaliseringar när man skriver en sån här text och detta bör inte tas bokstavligt. Vore förstås roligt att veta vad svenskar har för bild av de finska fördomarna. Jag kan gissa mig till en del.

Svenskar VET att alla finländare svär mycket
Jag är inte speciellt fin i kanten, men jag tycker riktigt illa om att många, så fort de hör att jag har finska rötter eller när Finland kommer på tal av någon annan anledning, ska demonstrera sina kunskaper i mitt modersmål genom att vräka ur sig de värsta svordomarna. Jag svär sällan på finska och för mig är de här orden väldigt starka. Det är mycket lättare för mig att svära på svenska (även om jag inte gör det speciellt mycket), dels för att svenska svordomar inte samma negativa laddning för mig och dels också för att min bild är att man använder ”lättare svordomar” mer flitigt i Sverige. Det beror säkerligen mest på hur man är uppfostrad och vilka man umgås med. Minns bara att om mamma svor – och det hände verkligen inte ofta! - då visste jag att det var bäst att hålla tyst. Då var det allvar. Summa summarum: svenskar kanske tror att de svär mindre, men det stämmer inte.

Svenskar VET att alla finländare dricker mycket sprit.
Enligt statistik på alkoholvanor i olika delar av världen (det var för ett par år sedan jag läste om detta och minns tyvärr inte vilken organisation det var som publicerade uppgifterna) och där kom det fram att finländare dricker något mer än svenskar. Skillnaden i mängden ren alkohol var inte så stor, men däremot i VAD man dricker. I Sverige konsumerar man mer vin och s.k. finare spritsorter som t.ex. konjak, medan försäljningen av starksprit är högre i Finland. Man ska inte glömma bort att hembränningen inte är med i statistiken.

Svenskar VET att alla finländare bär med sig en kniv.
Det här är mest en gammal skröna. Att bära kniv är förbjudet på allmän plats i Finland och inte speciellt vanligt, antagligen inte vanligare än i Sverige.

Det kom också fram i kommentarerna hos Haydee att finska män har större behov att hävda sig och visa att de är ”riktiga karlar”. Man brukar säga att finska män har sämre självkänsla, men jag är inte så säker på att det stämmer. Tror snarare att det tar sig olika uttryck. En svensk man kanske behåller osäkerhetskänslan för sig själv (och skryter om hur bra han är i jämförelse med andra) medan en finsk man mäter sitt värde genom att… kommer inte på nåt bra exempel, men säg t.ex. genom att sitta längst tid i bastun eller genom att kasta spjut längst.

Svenskar VET att alla finländare alltid går runt i mjukisbyxor.
Det här har jag inte hört förr. Jag tror att det är större skillnad på klädstil mellan stad och land än mellan Sverige och Finland. Träningsoverall och vita strumpor som uniform överallt har nog varit ett känt fenomen i båda länderna… men det håller på att dö ut, hoppas jag. Nu har vi fått Foppa-tofflorna istället. Det finns säkert en stor marknad för dem i Finland.

Svenskar VET att alla finländare älskar att bada bastu.
Precis som Haydee är jag inte speciellt förtjust i att basta, kanske avvand efter många år i Sverige, men på den punkten är vi främmande fåglar. Vad jag vet är de flesta finländare tokiga i att bada bastu.

Svenskar VET att alla finländare talar engelska som Mika Häkkinen.
Ja, det ligger en del i det eftersom den finska brytningen är inte helt lätt att jobba bort, men det finns massor av finska ungdomar som är duktiga på språk och talar fin engelska. De yngre har inte heller Jante hängande över axeln… som viskar i örat att engelskan ska vara perfekt innan man kan öppna munnen. Det är rätt skönt. Jag tycker också att många svenskar har en övertro på sin och sina landsmäns engelskakunskaper. Det är trots allt en ganska liten del av folket som kan föra en mer avancerad diskussion på engelska, men säger man en sak tillräckligt många gånger blir den nästan sann...

Kan också tillägga att svenskan inte är så hatad som man kan tro när man hör folk här i Sverige. Finländare behärskar i regel engelskan bättre, men du blir inte påhoppad om du talar svenska i Finland. Men vill du bli förstådd? OK, då är det oftast engelska som gäller.

Svenskar VET att alla finländare är tystlåtna.
Njaa, det finns många tystlåtna finländare, men det finns många pratkvarnar också. Precis som Haydee skrev anses det inte fint i Finland att prata för mycket. En finne talar när han har något att säga och har svårt för det där med ”small talk”, är ärlig och rak, för rak ibland och kan uppfattas som ohyfsad.

Det finns en rolig om den finska mentaliteten, skriven av Jorma Etto. Fördomar? Jag vet inte.

Suomalainen on sellainen, joka vastaa kun ei kysytä,
kysyy kun ei vastata, ei vastaa kun kysytään,
sellainen, joka eksyy tieltä, huutaa rannalla
ja vastarannalla huutaa toinen samanlainen:
metsä raikuu, kaikuu, hongat humajavat.
Tuolta tulee suomalainen ja ähkyy, on tässä ja ähkyy,
tuonne menee ja ähkyy, on kuin löylyssä ja ähkyy
kun toinen heittää kiukaalle vettä.
Sellaisella suomalaisella on aina kaveri,
koskaan se ei ole yksin, ja se kaveri on suomalainen.
Eikä suomalaista erota suomalaisesta mikään,
ei mikään paitsi kuolema ja poliisi.

3 augusti 2007

Sir Elton har rätt!

Hur roligt det än är att blogga och surfa runt hos andra bloggare och läsa deras alster måste jag ge honom rätt. Vi har för mycket teknik runtomkring oss. Jag är mindre drastisk och vill inte lägga ner hela internet omedelbart men kommer helt klart att försöka leva efter hans devis under de närmaste veckorna. I´ll do my very best! Nu börjar min efterlängtade ledighet och jag kommer inte att vara uppkopplad annat än vid nödfall, när den värsta abstinensen sätter in. Styr kosan söderut och kommer kanske att ha nytta av heta potatisar, vi får se. Härligt att få ta dagen som den kommer. Det ser ut som att jag har vädrets makter på min sida också, i alla fall under nästa vecka. Kan det bli bättre?

Idag var sista dagen på jobbet, inte bara före semestern utan forever, och jag fick en fin present och en bukett med underbara blommor. Vad glad jag blev. Ni är guld värda! Presenten har jag stor nytta av när jag ska planera mitt nästa stora äventyr. Det är på drömstadiet fortfarande men nu har jag något konkret att hänga upp det på. Det ska bli av! I höst väntar nya utmaningar på jobbfronten. Det ser jag framemot, men först semester!

2 augusti 2007

Rockin´ Girl Blogger

Jag känner mig inte så Rockin´ eller Girly heller för den delen eftersom jag har passerat PINK-åldern med råge (gammelrosa kanske skulle ha passat bättre *asg*) men en fin utmärkelse tackar man ju inte nej till. Denna stora ära fick jag av La petite Haydee och det är meningen att jag ska välja tre finfina bloggar som jag tycker bör uppmärksammas. Det var inte det lättaste. Det är så många jag skulle vilja ge den här utmärkelsen till! Jag har många favoriter som jag brukar länka till då och då, men den här gången tänkte jag att jag skulle lyfta fram tre som jag inte har länkat till tidigare... iaf inte mer än en gång.

Here we go:
Först ut är Äventyrsbloggen som skrivs av Christel, en tuff tjej som jobbar på en båt i Asien och nordöstra Ryssland. Det är spännande att läsa om en helt annorlunda tillvaro och roligt att se fina kort. Rekommenderas!

En blogg som jag har upptäckt alldeles nyligen är Med en ordbok i resväskan. Jag delar Natalias rese- och språkintresse. Inlägg och bilder bl.a. från Italien och Sydamerika. Läs och njut!

Any minute now skriver verkligen fyndigt och träffsäkert, oavsett om det gäller körlektioner eller skönhetsopererade papegojor.

1 augusti 2007