30 november 2007

Barnsligt barn eller tantig tant

Barn:
( ) jag älskar tv-spel
( ) min favoritglass är dajm
( ) jag föredrar hårda paket
( ) jag bor hemma hos mina föräldrar
( ) jag tycker om tecknade filmer
( ) min favoritsylt är jordgubb
( ) jag tycker att pussar är äckligt
( ) jag tycker att Tobbe Trollkarl är rolig
( ) jag vet inte vad "sitt still" betyder
( ) jag har ett gosedjur i sängen
Summa: 0 / 10

Tonåring:
( ) jag svär ofta
( ) jag festar minst en gång i månaden
( ) jag tycker det är coolt att bli full
( ) Jag har finnar
( ) jag ogillar barn
( ) jag önskar mig pengar i födelsedagspresent
( ) jag har en kondomsamling
(x) jag kan inte vistas ute utan smink
( ) jag ogillar ansvar
( ) jag sover helst längre än till kl 11 på morgonen
Summa: 1 / 10

Vuxen:
( ) jag vill ha/har barn när jag blir stor!
( ) jag tittar alltid på aktuellt
( ) jag önskar mig saker till hemmet
(x) jag vaknar kl 8-9 utan väckarklocka
(x) jag tycker om äggula
( ) jag är gift
( ) det bästa med julafton är att släkten samlas
( ) jag tittar alltid på melodifestivalen
( ) när jag lyssnar på radio så hör jag på P4
( ) jag storhandlar
Summa: 2 / 10

Tant:
( ) jag tycker om att lösa korsord
( ) jag har gråa hår
( ) jag har mycket rynkor
( ) jag lagar mat varje dag
( ) jag bjuder bara hem folk om det är riktigt städat hemma hos mig
( ) det första jag kollar efter i tidningen är dödsannonserna
(x) jag förstår mig inte på dagens ungdomar
( ) jag har barnbarn
( ) jag blir gladast av mjuka paket
( ) jag tycker om kokta grönsaker
Summa: 1 / 10

Barn = 0
Tonåring = 1
Vuxen = 2
Tant = 1

Det var inte många jag lyckades pricka in. Hur ska man tolka detta?
En halvvuxen tant, kanske.

29 november 2007

Konstiga namn

Hamnade av en slump på en tjeckisk sajt häromdagen när jag sökte bilder på en gammal polisserie och hittade skådespelarnamn som lät på något sätt bekanta: Meryl Streepová och Cate Blanchettová bland andra. Heh, undrar vad min blogg skulle heta på tjeckiska... Pumans Dotterová kanske.

Hos Andromeda hittade jag en länk till SCB där man kan kolla hur vanligt ens namn är. Mycket rolig läsning!

Det finns 69 600 kvinnor som har förnamnet Johanna i Sverige. Av dessa har 33 588 namnet som tilltalsnamn/förstanamn. Det finns hela 10 män som har förnamnet Johanna och 1 av dem har det som tilltalsnamn/förstanamn! Dessutom finns det 7 stycken som har det som efternamn. Att man kallar staden Johannesburg för Johanna visste jag men inte att det skulle vara ett efternamn.

(kommenterande bloggar)

28 november 2007

27 november 2007

Rädda Barnens julgåvekort

Det är Julmånad och således passar det extra bra att skänka till de som behöver. Månadens biståndsorganisation är Rädda Barnen och med organisationens julgåvekort har du möjligheten att uppmärksamma någon du tycker om genom att ge en hundring i dennes namn.

skriver Farsan Baloo på Solidaritetsbloggen.
Vilken utmärkt idé! Jag hänger med. Och du?

25 november 2007

Sanningens ögonblick

Här kommer de rätta svaren på Vilket land?-quiz.

1. Minns inte vad just det här torget heter men jag har för mig att det inte ligger långt ifrån slottet. Spårvagnar och kullerstensgator är en vanlig syn i den tjeckiska huvudstaden Prag.

2. Som många svarade är den här bilden från Spanien. Torget heter Plaza de Bib-Rambla och är ett måste när du besöker Granada. Det är verkligen typiskt spanskt med många trevliga restauranger och caféer, blomsterstånd, gatuförsäljare och mimartister... och duvor. Det är lätt att glömma bort vad som pågick här på den mörka medeltiden: piskning och häxbränning... och en och annan tjurfäktning också.

3. Det var nästan fräckt att lägga ut den här bilden eftersom den kommer från en liten byhåla som heter Punta Gorda men jag gillar den annorlunda bilden av en kyrka. Landet är Belize (eller Belice som det heter på spanska), dvs. tidigare brittiska Honduras som ligger granne med Guatemala och Mexiko på den amerikanska kontinenten.

4. Capitolio Nacional heter den här byggnaden, inte att förväxlas med Kapitolium, kongresshuset i Washington. Den här ligger i den kubanska huvudstaden La Habana, alltså Havanna som vi säger härhemma.

5. Den här kvinnan ler vackert mot alla besökare på museet Casa Nacional de Moneda i gruvstaden Potosí i Bolivia. Det är från slutet att 1500-talet och väl värt ett besök. Det finns mycket spännande och intressant att läsa på museets hemsida.

Det blev många guldstjärnor att dela ut! Bra jobbat!

Månadens inlägg - svenskhet

Nu är jag sent ute eftersom Månadens inlägg hos Tolken oftast publiceras den 20. varje månad men eftersom temat intresserar mig skriver jag ändå trots att jag är nästan en vecka försenad. Månadens inlägg handlar om svenskhet. Min sverigefinska bild av svenskhet kanske avviker från uppfattningen som en person med helsvenska rötter har. Jag brukar säga att jag plockar russinen ur båda kakorna men eftersom jag har bott i Sverige i många år och har integrerats väl i det svenska samhället och kulturen har jag säkerligen blivit något hemmablind. Jag får också gåshud precis som vilken svensson som helst när Kajsa tar VM-guld och är stolt över Sverige när landet utmärker sig på ett positivt sätt. Jag försöker vara varsam i min kritik (en finne är mer rättfram men jag gör så gott jag kan) och lyfta fram det positiva också. Det är ofta känsligt när en som inte är svensk kritiserar Sverige och svenskar. Det kan andra svenskar göra men inte någon som inte har blågula rötter. Hursomhelst, jag har brainstormat för mig själv och punktat några egenskaper som kännetecknar många svenskar.

Att vara svensk är
- att vara jämställd och rättvis.
- att vara frigjord.
- att vara punktlig och att hålla tider.
- att vara glad och positiv. En svensk värdesätter de egenskaperna mycket men jag vet inte hur väl han/hon lever upp till dem. Andra som har skrivit Månadens inlägg säger att en svensk gnäller mycket men jag upplever inte svenskar som gnälliga i största allmänhet.
- att vara kompis med sina barn.
- att ha ett extremt säkerhetstänkande. Någon med elak tunga har sagt att svenska barn har hjälm inomhus för att de kan slå sig. Jag skulle inte gå riktigt så långt.
- att vilja nå samförstånd i alla lägen.
- att dra sig för att säga rakt ut vad man tycker, speciellt om det handlar om obekväma saker. En svensk lägger hellre locket på och luftar sina fördomar inför andra som har samma åsikt.
- att ha en stark integritet.
- att ha svårt för auktoriteter. På många svenska arbetsplatser har chefen svårt för att peka med hela handen och bestämma. Man ser hellre att hela arbetsgruppen är med och diskuterar, både på gott och ont.
- att vara lagom och att inte sticka ut.
- att ha tillit som gränsar till blåögdhet. En svensk utgår ifrån att man kan lita på alla och blir kanske lurad eller bränd medan människor i många andra kulturer är misstänksamma och ifrågasättande när de träffar nya människor och bygger upp sin tillit vartefter. Omvänd ordning med andra ord.
- att som kollektiv agera världspolis och moraltant gentemot andra länder.
- att ha gott självförtroende men inte lika god självkänsla.
- att vara skrytsam och att ha en övertro till sin egen förmåga, iaf utåt för att det är viktigt att hålla skenet uppe.
- att ta ett stort socialt ansvar och att hjälpa andra som har det svårt, både i Sverige och i andra länder.
- att vara solidarisk.

Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Men det här dyker upp i huvudet just nu. Sedan finns det några mer banala saker som jag kopplar ihop med svenskhet och det är bl.a. att tacka i tid och otid (jag säger inte att det är dåligt men det är en märkbar skillnad mot många andra kulturer), att dansa små grodorna till både jul och midsommar, att äta vardagsmat när det är fest (korv och köttbullar), att sjunga allsång och att ta av sig skorna inomhus osv.

24 november 2007

Se hit, alla geografinördar!

Tack för tipset, Della! Men en liten varning är på sin plats.
Det är svårt att slita sig när man väl börjat.

Traveler IQ Challenge

Det kom ett brev

eller snarare ett grönt kuvert med små hål och söta julgranskulor på som man stoppar alla sina julhälsningar i och skickar iväg till fjärran länder.

Jag tycker att det är småtrevligt både att skriva och att få julkort. Alltså inte sådana som swischar förbi i cyberspace utan riktiga handskrivna med frimärke på som kommer hem i brevlådan och som jag sätter upp på kylskåpsdörren eller samlar i en tygpåse med julstjärna.

Men högen av julkort att skriva (och att sätta upp också för den delen) minskar för varje år, för min del från ett 50-tal till en femtedel ungefär. Inte så att jag har färre vänner och släktingar än tidigare utan att den tiden helt enkelt är förbi. Hugga ner skog för att tillverka julkort känns inte så meningsfullt (det är en viktig anledning men jag koncentrerar mig på Postens julutskick i det här inlägget) och dessutom har det blivit svinaktigt dyrt att skicka korten. Kanske inte om man gör det inom Sverige men att betala 11 kronor i porto till utlandet är över min smärtgräns. Skickar jag ett par kort är det inte speciellt kännbart men med mina 50-60 kort kommer jag lätt upp i närmare 1000 kronor och det är för mycket! Jo, jag vet att det finns en kronas julkort, men det är dyrt ändå med det portot. Jag har lite svårt att se rimligheten i att det kostar precis lika mycket att skicka ett kort till Åbo på andra sidan Ålandshav som att skicka en julhälsning till Bolivia som ligger tusentals kilometer härifrån.

Julen kommer inte med Posten! Inte i år heller. Den knackar på dörren i egen hög person, ringer och skickar mejl och sms. Ett litet plus för Posten är de fina julmärkena med Astrid Lindgren-motiv. Vem kan motstå "Se de snöar" och "Pippi bakar"? Det är inget fel på Samisk kultur på utlandsmärken men det hade varit roligt att skicka kort med Pippi-märken till fadderbarnen.

Glöm inte att det är Köpfria dagen idag! Det kan inte vara så svårt att avstå en dag. Själv är jag totalt utshoppad.


22 november 2007

Vilket land?

Inga priser men den stora äran... att få glänsa med sina geografikunskaper är ju alltid nåt. Här kommer en ny omgång bilder från olika länder och jag frågar som sist: Vilket land? Kan du staden också får du en guldstjärna!

























 



 

21 november 2007

20 november 2007

Äntligen!

Panama har fått en vice turistminister som har sina rötter i Sverige. Det behövs nog för att vi ska få upp ögonen för detta underbara land. Läs Thomas Gustafssons artikel här. Annars kan du klicka på etiketten här nedan för att läsa vad jag har skrivit om Panama.

Inget ris i Cádiz

Det är numera förbjudet att kasta ris på nygifta i den sydspanska staden Cádiz. Trotsar man förbudet får man betala dryga böter (300 €) för lagöverträdelsen. Myndigheterna har tagit det drastiska beslutet av två skäl: dels för att bli kvitt duvorna som förstör stadens fina gamla byggnader med sin avföring och dels för att är farligt. Borgmästaren berättar om ett fall när en bröllopsgäst halkade på riskornen och slog sig så illa att han bröt ett nyckelben. Nyordningen gäller från halvårsskiftet i år men hittills har ingen bötfällts. Polisen säger dock att man tar förbudet på fullt allvar.

19 november 2007

18 november 2007

Du och jag, Platon

Som bekant är jag barnsligt förtjust i allehanda tester. Det kunde vara värre... lasten är trots allt rätt harmlös. Hittade det här testet hos Funderingar från Göteborg och fick något överraskande följande resultat:

Du er en av historiens mest kjente filosofer. Livets dypeste gåter er ingen match for deg - du finner svarene på selv de mest intrikate mysterier. Du elsker å filosofere og fundere, og gjennom samtale med likesinnede finner du din største glede, og kanskje til og med svar. Men svarene er da heller ikke alltid det viktigste - for deg er det viktigste å spørre!

17 november 2007

Lite tid och mycket längtan

Ute i sista minuten... men det beror mest på att jag inte har planerat någon ledighet vid jul. Nu känner jag mer och mer att jag skulle behöva lite sol och avkoppling. Det svåra så här års är att man får åka så långt bort för att hitta ett ställe där fleecejackan och regnstället är överflödiga. Jag kan nog inte ta mer semester än max en vecka, tror jag. Några förslag?

Läst och hört

Det står att läsa i Dagens Nyheter och olika bloggar att Kristina Axén Olin har alkoholproblem. Oavsett vad man tycker om moderaterna och deras politik... Låt henne vara, arma människa! Det är tillräckligt tufft att kämpa mot spriten, hon ska inte behöva slåss mot "hyenorna som sliter isär kadavret".

Aftonbladet skriver om det svenska kungaparet som har sjungit med invandrarbarn i Göteborg. Kungen själv hade önskat att temat för besöket skulle vara integration. Vilken lysande idé! Det är hög tid att kungahuset integreras i det svenska samhället.

Läste på text-tv att det har varit ett stort elavbrott i Strömstad. Hihi, där fick de en fyndig rubrik! Apropå elbolag, mitt blodtryck är snabbt uppe i 190 när jag hör ordet V-fall. De behandlar sina kunder som hundbajs som har fastnat under skosulorna! Men det kanske de kan göra... de äger ju nätet så det är inte mycket man kan göra som kund. Bara betala och se glad ut. Häromdagen fick jag nog när jag blev hotad med att de skulle ta med sig handräckning från kronofogden och bryta sig in hemma hos mig!

Det är en lång historia men så här gick det till: jag fick hem ett brev om att de behövde byta elmätare och att de skulle komma en dag i början av september. OK, jag var hemma så det var inga problem. Men det ville sig inte bättre än att jag sov ovanligt sött den morgonen och hörde inte när de ringde på dörren. Jag kontaktade kundtjänst direkt när jag upptäckte det (de hade lämnat en lapp i brevlådan) och fick beskedet att jag skulle bli kontaktad av firman som byter mätaren. So far so good. Efter tre veckor hade jag en ny lapp i brevlådan där det stod att de hade varit hos mig och ringt på.

De hade bara glömt en liten detalj - att tala om för mig att de skulle komma. Jag slängde mig på telefonen och förklarade än en gång allt för tjejen på kundtjänst som var väldigt vänlig och sa att nu hade firman "åkt ifrån området" men jag skulle bli kontaktad för att komma överens om en tid. Jag lämnade telefonnummer och mobil och sa att jag avvaktar väl då... Det gick en vecka och två och tre... Jag glömde bort hela grejen tills det damp ner ett brev från herr verkställande direktörn på V-fall som hotade med att bryta sig in hemma hos mig om jag inte omgående tog kontakt med dem för att boka en tid för det där förbannade mätarbytet. Skulle jag inte göra det var de tvunga att anlita en låssmed och det skulle kosta mig uppemot en tusenlapp. VAD?! Det var det fräckaste! Vad kunde jag ha gjort annorlunda? Han kommer att få ett brev från mig inom de närmaste dagarna där jag kommer att tala om vad jag tycker om hans företag och kundservice... eller bristen på den.

16 november 2007

15 november 2007

Dagarna som kom och gick

Dammet stiger upp från den snustorra grusvägen. Inte en människa syns till. Bilen stannar utanför ett litet lerhus där det finns ett café. Utanför sitter en indiankvinna på marken, i rondellen. Helt orörlig. Funderar på livet. Nej, hon har ingenting att sälja. Inga barn runtomkring heller. Den här stunden är bara hennes. Efter ett bra tag kommer jag ut från caféet och ser henne igen. I exakt samma ställning. Kanske rör hon på sig precis när jag tittar bort. Eller inte.

Vad vill jag ha sagt med detta? Njaa, kanske att jag saknar stillheten i min hektiska tillvaro. Önskar att jag hade kraften att förändra min livstil. Leva mer och vara mindre på väg nånstans. Hur gör man?

14 november 2007

8 november 2007

Mitt djupaste deltagande

Uhrien omaisille: Otan osaa suureen suruunne ja toivotan jaksamista!




















Jag sänder en tanke till alla som har drabbats av de tragiska händelserna i Jokela.

7 november 2007

5 november 2007

Världens bästa strand

Tulum har valts till världens bästa strand av Dagens Nyheters läsare. Jag kan inte så mycket annat än att hålla med. Som bevis lägger jag ut ett par av mina Tulum-bilder. Här på stranden fick jag se en stor sköldpadda lägga ägg i fullmånens sken. Oj, vad jag längtar.



2 november 2007

Gratis årskort på museer

När du registrerar din mejladress för Etnografiskas nyhetsbrev har du chansen att bli en av de tio lyckliga som vinner ett årskort på Världskulturmuseerna. Du får fri entré till Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet och Världskulturmuseet under 2008. Du har november på dig och utlottningen sker 3/12 -07.

1 november 2007

Gratta Plan på födelsedagen!

Plan Sverige fyller 10 år i år och Plan International hela 70 år! Det är värt att fira och därför har vi på Solidaritetsbloggen bestämt att ge Plan varsin liten födelsedagspresent. Min hundring skickar jag till Nicaragua för att hjälpa dem som drabbades av orkanen Felix framfart.

Den 4 september drog orkanen Felix in över Nicaraguas kust och orsakade svåra skador. Över 15 000 hem har förstörts av regnet och de kraftiga vindarna. I området Puerto Cabezas har 90% av infrastrukturen förstörts. Lokala tidningar rapporterar att över 100 personer befaras ha omkommit.

Vi är en skara trogna Solidaritetsbloggare som tillsammans har fått ihop över 40 000 kr. Häng med du också. Det är roligt att hjälpa till! Hos Farsan Baloo på Solidaritetsbloggen kan du läsa mer om hur du ska göra.

På tal om Plan Sverige... det kom ett brev idag... med uppgifter om mitt nya fadderbarn. Jag hade skrivit önskemål om att få bli fadder till ett äldre barn (det är tydligen brist på såna faddrar) i ett spansktalande land i Latinamerika. I brevet står det att man inte ska sprida uppgifter om fadderbarnet eftersom de är personliga och därför berättar jag bara att han är 10 år och bor i Paraguay. Jag ser framemot att lära känna honom och hans familj och vill gärna veta mer om detta sydamerikanska land som är en mörk fläck på min världskarta.