30 januari 2008

28 januari 2008

Januari för FUB

I fredags fick jag det efterlängtade lönekuvertet och mådde som en prinsessa! Nja, det är en sanning med modifikation men hur som helst kände jag mig något bättre bemedlad än på ett tag. Det innebär också att jag har lättare att lossa på plånboken och skicka en liten peng till FUB, utvecklingsstörda barn och ungdomar som månadsinsatsen på Solidaritetsbloggen riktar sig till. Det är roligt att hjälpa. Gör det du också!

27 januari 2008

Hänt i veckan

Ät upp dina grönsaker! Det finns knappast någon mamma som säger det till sitt barn idag utan att tänka många otrevliga tankar. Sjukhusdirektören verkar ha humor åtminstone. I en vecka eller två tittar jag extranoga i grönsakspåsen och sedan är det glömt. Nästa gång kanske det är fotspår i müslin.

Nu har det hänt igen. Att kokablad kallas för knark. Jag har skrivit om det förr och tänker inte dra det igen men visst blir jag matt. Sedan tycker jag förstås att vuxna karlar inte borde larva sig så här. Det tar bara fokus från det som verkligen betyder något och gagnar inte deras sak. Man glömmer bort det positiva de har åstadkommit. Grow up!

25 januari 2008

Pumita på spåret

Redo för nästa omgång? Vilken stad alltså:

1. Järnkobbe
2. Repmaterial
3. Rusningsmedel
4. Tamfågelbåt
5. Cineastisk (självständig) tårtingrediens

22 januari 2008

Världens tre största utmaningar

Nu har turen kommit till mig i Bloggtidningens bloggstafett. Pinnen jag tar emot från Brit Stakston innehåller följande uppdrag:

Uppgiften blir att som den resenär du är berätta om vad du ser som världens tre största utmaningar.

Även om jag reser en del är jag knappast någon äventyrare av stora mått. Riktiga äventyrare som trotsar naturens krafter tycker antaligen att mina utmaningar är fjuttiga men var och en har sina referensramar. Jag söker inte kickar eller försöker utmana mig själv. Jag har inget behov av att falla fritt från ett flygplan, cykla genom hela kontinenter eller på något annat sätt överträffa mig själv. Chockturism är med andra ord inget för mig.

Det som skulle kräva mest mod och viljestyrka av mig, förutsatt att jag skulle klara de fysiska kraven vilket jag inte gör, vore att bestiga Mount Everest eftersom jag är höjdrädd. Jag klättrade upp på Solpyramiden i aztekernas ruinstad Teotihuacán utanför Mexiko City - så högt som det fanns nånstans att hålla i - sedan var det stopp. Hade helst kommit ner baklänges men det hade varit för pinsamt. Den är ändå bara knappt 70 meter hög.

Något som jag heller aldrig skulle utsätta mig för är att förflytta mig i båt tvärsöver Atlanten, allra minst ensam i en segelbåt! Jag trivs bra i mitt eget sällskap så det är inte där skon klämmer men omständigheterna är så extrema. Även om allt fungerade bra skulle jag bli paranoid så fort landet försvann ur sikte. Att glida fram i en kanot längs en flod i Amazonas är däremot en upplevelse jag inte skulle vilja vara utan.

Det tredje som egentligen inte är en utmaning men som jag har svårt att hantera under mina resor är att se när människor far illa, framför allt när det handlar om barn. Jag blir mycket illa berörd och får dåligt samvete för att jag inte gör mer för dem. Det här skulle jag kunna skriva mycket om men det får bli ett annat inlägg.

*** Och nu över till nästa deltagare i bloggstafetten.***

Med rötter i vårt östra grannland upplever jag ofta att kunskaper om Finland är minimala hos många svenskar och kan tänka mig att så är fallet även när det gäller vårt västra grannland Norge. Därför blir uppgiften som nästa bloggare, Eskil Aasmul, får av mig att redogöra Vad varje svensk borde veta om Norge. Fakta eller kåseri? Du väljer själv.

19 januari 2008

Prisa Gud!

Nu kom återbäringen! Nej, inte i form av guldmynt men en nätt liten summa att använda på ett internet-företag som säljer böcker och skivor. Den ska användas, självklart. Böcker kan man aldrig ha för många av, inte skivor heller. Igår gjorde jag, dock på vanlig bokhandel där man får fingra på böckerna, följande inköp. Någon som har läst? Titlarna heter alltså En sorts kärlek av Ray Kluun som berättar om ett par vars liv raseras när frun får bröstcancer (Kluun har gått igenom samma trauma i sitt eget liv), Audrey Niffeneggers Tidsresenärens hustru som är en magisk historia om tidsresor, närvaro och saknad samt Gentlemän och spelare av Joanne Harris, en underhållande berättelse från en internatskola för pojkar i norra England.




Vad heter "Hola" på mandarin?

Lonely Planet har roliga språklekar på sin sajt på bl.a. engelska, tyska, och mandarin. Frågorna är dock på spanska men inte alltför avancerade (konstaterade jag efter en snabbtitt). Roligt verktyg för språkinlärning som hjälper dig i konsten att konversera på resan. Äsch, det där får jag ta tillbaka eftersom man får bara några frågor. Väljer man nytt spel kommer man till ruta ett. Synd! Det är klart att syftet är att kränga böcker... men lite roligt iaf. Det kanske finns en motsvarande på den engelskspråkiga sajten. Ordböckerna - eller reseparlörer heter det kanske - är rätt bra. Jag har haft nytta av den med latinamerikansk spanska.

Jo, det heter Nĭ hăo. Vet inte om specialtecknen är korrekta men ungefär så. Tyvärr får man inte de rätta svaren, bara antal.

18 januari 2008

Pumita på spåret

Mitt nya fredagsnöje har blivit att förvränga ord och komma på nya klurigheter... men den här gången blir det bara tre stycken ledtrådar och jag frågar: Vilken stad?

1. Träig dam från Götet
2. Gubbvatten
3. Medhållande lägesinformation

17 januari 2008

You make my day

Både Ninnie och Klimakteriehäxan har förärat Pumans dotter med en You make my day award och jag blir förstås otroligt smickrad. Uppdraget är att "skicka berömmet vidare" till andra bloggar som förgyller ens dag. Men hur ska jag kunna välja? Hela min blogglista (och många fler som jag läser mindre regelbundet) är full av lysande stjärnor som förtjänar den här utmärkelsen. Jag är ledsen men jag tänker vara så där jättetråkig och säga "Hurra, vad ni är bra!" till alla och envar.

15 januari 2008

Fransk-israelisk komedi med värme



Det var länge sedan jag var på bio sist och när jag tittade på annonserna tyckte jag inte att det fanns någon film som jag absolut måste se. Bilden med de ljusblå uniformerna gjorde mig ganska tveksam. En polisorkester från Egypten som hamnar "in the middle of nowhere" på den israeliska landsbygden. Man måste vara smått galen för att komma på denna tragikomiska story. Den här komedin är antingen fullständigt vidrig eller helt underbar. Efter att ha sett den lutar jag åt det senare. Den är både charmig och underhållande, en riktig "feel good"-film. Det finns vissa likheter med Kaurismäkis produktion: eftertänksamheten och det låga tempot, det spännande och lite underliga persongalleriet och det fina fotot men filmen är inte melankolisk. Om du gillar lite annorlunda filmer kan jag rekommendera Polisorkestern som kom bort.

Bilden är från www.moviebox.se

13 januari 2008

Spänningen stiger

Jordbävning i Chile (nyheten är från 14/11 2007 men det förekom ett mindre skalv i centrala Chile för några dagar sedan), utbrott av gula febern i Brasilien (jo, jag är vaccinerad och ska ta med mig det gula kortet) och kalabalik på Ezeiza-flygplatsen utanför Buenos Aires pga förseningar och inställda flyg som orsakades av konfliktåtgärder på Aerolínea Argentina. Många utrikesflyg blev berörda skriver El País (på spanska).

Nu börjar jag komma i riktig semesterstämning!

12 januari 2008

Pumita på spåret

Nu när jag har bekänt färg och uttryckt mitt gillande för (svårt med prepositionen här! Ska det vara för, över, av, med eller kanske något annat?) På spåret tänkte jag testa några egenkomponerade ordlekar a la Hellberg & Oldsberg på er. Nej, ingen jämförelse där. De är i en klass för sig. Men vad heter alltså dessa städer på ren svenska?

1. Blöt knäppgök
2. Verka misstänkt utan nyhetsbyrå
3. Vattenflicka
4. MC-party
5. Skaffa en båtparkering!

Ha en skön avkopplande helg!

11 januari 2008

Let´s dance på spåret

Vad väljer du?
Let´s dance
På spåret
Ingetdera
Det har säkerligen inte undgått någon som besökt Pumans dotter att jag älskar att resa och för mig är valet mycket enkelt. Dessutom är mitt intresse för program som Let´s dance obefintligt. Det är mycket sällan jag följer några serier överhuvudtaget och tillbringar inte så mycket tid i tv-soffan - sitter hellre framför datorn eller går på bio eller läser en spännande bok - men På spåret är ett av de få program jag väldigt gärna vill se.

Men imorgon kväll finns det ingenting som kan få mig att slita mig från tv´n för då visas en av mina absoluta favoritfilmer! Jo, möjligen om huset börjar brinna... då får jag väl masa mig ut.

10 januari 2008

Vuxenvälling

När jag klev på tåget imorse såg jag en ung tjej som stod och snackade med sin kompis och sippade kaffe ur en termomugg. Ahaa, pappmuggen med latte har mött sin överman, tänkte jag. Såna där kommer vi garanterat att se fler av! Det kommer att bli som en epidemi, precis som lattemuggen eller vuxenvällingen som vissa kallar det. Vi är ju flockdjur. Det tog bara en kvart... när jag åkte ett annat tåg fick jag syn på en ung kille som hade en precis likadan mugg. Jag fick en lustig bild i mitt huvud: alla människor som dagligen vandrar i tunneln mellan tunnelbanan och pendeltåget med varsin termomugg i handen... och samma stirrande tomma blick som förut. Same, same but different!

9 januari 2008

7 januari 2008

Den som söker, han finner

Skulle man kunna tro men sökarna nedan fick inte napp hos Pumita.

chicken itza
Hihi, jag försöker inte göra mig lustig över någon som stavar fel – är ganska duktig på det själv också – men det här var rätt kul. (Chichén Itzá är ett område med maya-pyramider på Yucatán-halvön i Mexiko)

hur länge ruvar pelikanen?
Det undrar jag också.

strand tuttar
Inte för att jag minns men jag har säkert nämnt ordet tuttar nån gång och stränder gillar jag ju.

skrivbordunderlägg med enrique
Nej, inte om Pumita får bestämma.

budskap boken när änglar faller
Keine Ahnung... men det ska jag ta reda på. Jo, nu minns jag förresten. Det är en roman med Tracy Chevalier som jag har läst. Handlar om förra sekelskiftes London med suffragetter och annat spännande!

small girls
Jag har sett alldeles för många sökningar med de två orden och blir lika fundersam varje gång. Fast porr med dotter var ännu värre.

pippi på spanska
Ja, då är frågan om det är en pájaro eller Pippi Calzaslargas...

medellängd 1200-talet
På vaddå? Seklet var väl lika långt som 1100-talet.

vet man vem som är elvis riktiga dotter?!
JAG vet iaf inte.

5 januari 2008

Alla dessa decimaler

Jag blir inte klok på svenskan ibland. Trots att jag har bott i Sverige hela mitt vuxna liv kan jag inte vänja mig vid tanken på att säga mil. För mig är det 10 km. Det sitter i ryggmärgen och är svårt att ändra på. Jag ser inte det som ett handikapp men jag får alltid tänka till lite extra när jag ska säga t.ex. 356 km. Då heter det 35,6 mil istället. Varför krångla till det? Till råga på allt vrider man till det ännu mer och säger tolv hundra istället för ett tusen två hundra. När det handlar om riktigt långa sträckor som det är t.ex. från Arlanda till Påskön - 16 464 km om jag inte minns helt fel - heter det sextonhundrafyrtiosex komma fyra mil. Show mercy!

En andra chans

Tänk dig att du är fönsterputsare i New York... bara tanken får en att rysa... står på en ställning på 47. våningen 152 meter uppe i luften när det plötsligt händer något. Ställningen går sönder och du flyger genom luften. Det är nog många tankar som hinner passera ens huvud. Den 37-årige ecuatorianske mannen som den här artikeln (på spanska) handlar om överlevde. De flesta benen på hans kropp var brutna och han hade fått hjärnblödning - bl.a. - men han var ändå vid liv och räknar med att kunna gå igen. Hans bror som jobbade med honom klarade sig inte.

4 januari 2008

Jag vill ha ett dykhus!

Bara för några veckor sedan visste jag inte ens vad det var men nu inser jag att jag borde köpa mig ett. Har läst på om Rapa Nui och fått veta att det finns helt underbara sandstränder med kristallklart vatten och fin snorkling där. Det ligger ju där mitt ute i ingenstans (det är fyra timmars flygresa från Santiago de Chile - när jag tittade på kartan hittade jag den genom att dra ett streck rakt ut västerut från Santiago och en annan linje söderut från Kalifornien och voilà där i krysset ligger Påskön) och har inte hunnit bli förstört ännu. Sol och bad är inte det första jag tänker på när jag hör ordet Påskön men faktum är att man kan ägna sig åt många olika aktiviteter där som t.ex. att vandra, sola och bada, dyka och windsurfa eller bara njuta av den polynesiska atmosfären. Dykning är inget för mig men att snorkla är riktigt roligt bara jag slipper korallutslag dvs. En gång kom jag för nära och skrapade sönder halva vaden. Det var inte så farligt för mig men korallen dör när man rör den. Jag hade dåligt samvete långt efter den incidenten. Om jag vill föreviga mina undervattenäventyr behöver jag ett dykhus. Det är inget billigt nöje, nästan lika dyrt som kameran, men det är välinvesterade pengar.

3 januari 2008

Det är läge att åka till Kuba nu

skriver Thomas Gustafsson på sin blogg. Ja, för mig är det alltid det men nu är det hög tid om man inte har varit där innan och vill uppleva "det gamla Kuba". Även om man inte bryr sig om politik eller samhällsfrågor är det ett spännande och intressant resmål. Åk dit!

2 januari 2008

Rapa Nui

























Bli inte förvånad om du ser en gul liten katt kika fram bakom Moai.
To be continued... Bilden är från Wikipedia.

1 januari 2008

Motorcykeldagboken

Äntligen får jag se den! Jag hade ingen koll på tv-tablån men fick ett sms om att den visas ikväll på TV2 med start 21:20. Tack så mycket!

Dagens bildgåta

Rotade i byrålådan och hittade denna bild.
Någon som vet vad det är?
Det är fritt fram att gissa hejvilt annars.

Dö en annan dag

Rubriken är som ett knytnävslag i magen. Jag kan tyvärr inte ta åt mig äran av den utan den tillhör Anna på bloggen Nytt under solen. Hon skriver ett inlägg om hur ytliga och kallsinniga människor kan vara mot varandra. Här ett kort citat från henne:

Jag undrar vad dessa tonârsbrudar skulle gjort om de hade bott här, där man gâr hem till nâgon som precis har dött och gör familjen (och den döde) sällskap, fixar mat och kokar kaffe. Kanske är det inte nâgon trevlig tradition, men man slipper bli sâ extremt självisk och ytlig att man inte ens vill lâtsas om andra människors olycka.

Anna syftar till en kommentar där en tonårsbrud ondgjorde sig över en person som hade begått självmord genom att hoppa framför hennes tåg - att denne borde ha valt en annan dag istället för att hindra henne att komma hem i tid med den fina blåa kjolen från mellandagsrean.

Anna skriver om tonårsbrudar som det var just i det här fallet men jag är inte säker på att det är en generationsfråga att vara ytlig och cynisk utan det förekommer i alla åldersgrupper. Jag har ändå en känsla av att allt fler bryr sig allt mindre om sina medmänniskor. Statusprylar, dyra vanor, utseendefixering etc. verkar vara mer inne än någonsin. Humanism, medmänsklighet, empati, mjuka värden och sunt förnuft. Vart har det tagit vägen? Rätta mig gärna om jag har fel!

Jag blev bedrövad och upprörd när jag läste om en undersökning som visade att de unga inte bryr sig nämnvärt om att leva miljövänligt. Det är bara prylar och status som räknas. Jag som hade lagt min tillit till ungdomen. Är det verkligen så illa? Nej, jag vill inte klanka ner på "dagens ungdomar". Vi får de ungar vi förtjänar.

På tal om barn och konsumtion - min favoritkanal Kunskapskanalen visar en dokumentär som handlar om hur vägen till de vuxnas plånböcker allt oftare går via barnen. Den heter Hur barnen tog över och visas på fredag 4/1 kl. 20:00.

Same procedure as last year

Vill ha vatten - får busstation

Ska det vara en nyhet?
När fick vi senast det vi behöver mest?
med våra gemensamma pengar, menar jag.

Bloggstafetten

Nu har Bloggtidningens stafett dragit igång med 50 entusiastiska deltagare. Pumans dotter kommer att bidra med ett inlägg. Någon gång i månadsskiftet februari-mars, eller kanske tidigare till och med eftersom jag är på plats nr. 20 på listan, är det min tur. Jag får pinnen, dvs. temat jag ska skriva ett inlägg om, av bloggaren före mig och lämnar över pinnen, dvs. ett valfritt tema, till nästa på tur. Det svåraste blir nog att hitta ett bra ämne till den som kommer efter en om man inte har läst bloggen innan. Får ta och rekognosera i förväg. Det ska bli kul!