31 juli 2008

Växlingstips

Om du vill få fram dagens valutakurs, exempelvis beräkna hur mycket 25 € är i svenska kronor, skriver du 25 euro to sek i sökfältet på Google och voilà! Du får följande sökresultat: 25 Euros = 235.75701 Swedish kronor. Enklare kan det inte bli!

Irriterande bioreklam

DN skrev häromdagen om att bioreklamen har blivit längre. Det är inte första gången detta gör mig upprörd så jag kollade faktiskt tiden sist jag var på bio och såg Mamma Mia. Blev rätt irriterad över att det tog 20 minuter innan filmen började. Funderar starkt på att börja med latinsk tidsuppfattning - en kvarts försening är perfekt för att komma dit lagom tills filmen börjar. Då behöver jag bara se några minuters reklam på sin höjd. Om de inte får för sig att man inte blir insläppt efter att reklamen har börjat...

30 juli 2008

ESTA está loca

¡Ya basta! Att jag skulle redovisa min fysiska och mentala hälsa via en webbformulär till Onkel Sam innan inresa i the United States of America? Det kommer inte att ske! Däremot ifrågasätter jag de amerikanska myndigheternas mentala status... och väljer andra flygbolag som inte mellanlandar där. De gånger jag har varit tvungen att utsätta mig för timtals köande och rigorösa kontroller av mer eller mindre otrevliga amerikanska tulltjänstemän har jag svurit att aldrig mer flyga via USA. Från ord till handling!

ESTA = Electronic System for Travel Authorization

Ordlös onsdag - Djävulens gruva


Denna bild ingår i kedjan Ordlös onsdag.

28 juli 2008

Puss på er, SVT!

Inga såpor i stället för nyheter var inte förgäves. Jag vill i alla fall gärna tro att kampanjen bidrog till SVT´s nyhetssatsning i höst.
Det ser lovande ut. Tack!

27 juli 2008

27 juli 2008

Jag brukar inte lyssna på radio hemma men idag fastnade jag när jag hörde Mark Levengoods behagliga röst. Han kåserade om kärlek. Missa det inte! Scrolla längst ner på SR´s hemsida och njut!

Idag fyller mitt bolivianska fadderbarn Marcelo 14 år!
Mycket kärlek och många kramar till honom!

Folkstorm i ett vattenglas


Det ska ganska mycket till innan jag har synpunkter på folks utseende - och tycker fortfarande att det är var och ens ensak hur man vill se ut - men när jag såg nyhetsuppläsaren Rickard Palm i rutan höll jag på att sätta morgonkaffet i halsen. Är det bara jag... eller behöver inte den här mannen en stylist? tänkte jag och tog fram kameran. När han tittade ner såg han nästan ut som en viss ökänd tysk ledare. Bildkvaliten är tyvärr kass eftersom jag inte har lärt mig alla finesserna i min nya kamera än.

Nej, jag var inte ensam om att reagera - det blev visst många samtal till nyhetsredaktionen - men nu tycker jag mest synd om honom för att han inte "fick" ha sin mustasch kvar. Inte för att jag tycker att den passar honom men det är ju mitt problem.

22 juli 2008

Ordlös onsdag - kattmat


Bilden ingår i kedjan Ordlös onsdag.

Mobil för dummies

Jag har haft mobiltelefon i ett antal år, en enkel sak med kontantkort som det går att sms:a med, en trevlig ringsignal (Always look on the bright side of life som jag alldeles egenhändigt skickade från någon gratissajt), alarm och inte så mycket mer. Jag har varit helt nöjd med den (eller dem, bytte upp mig för ett par år sedan) och inte saknat några finesser förrän nu. Eftersom jag älskar musik vill jag ha en mobil med radio och mp3. Och det har jag i min Nokia 6300. Kamera finns det också men den kommer jag nog inte att använda så mycket.

Hursomhelst, fick hem min nya leksak för några dagar sedan och nu vill jag veta hur jag ska använda den. Hjälp, känner mig verkligen stenålders! Jag är inte rädd för "den nya tekniken" eller mot den på något sätt... har bara hamnat i efterkälken pga brist på intresse. Jo, det finns en instruktionsbok - på engelska. Språket är iofs inget problem men mina frågor är på den nivån att jag inte hittar alla svar i den. Skulle behöva en grundkurs i mobiltelefoni för att lära mig det mest elementära åtminstone. Nej, jag kommer aldrig att fixa ett abonnemang på gatan och att surfa runt på nätet och leta efter det bästa alternativet verkar inte helt enkelt. Vore tacksam för några råd och tips och undrar bl.a. följande:

* Måste man ha abonnemang för att kunna lyssna på radio och musik? När jag väljer "radio" på mobilen säger den att jag behöver en tilläggstjänst.

* Om jag måste eller väljer att skaffa mig abonnemang, vad ska jag ha för sort om jag inte ringer så mycket? Hjälp från Pricerunner eller Kelkoo?

* Jag trodde att det skulle finnas åtminstone ett par bakgrundsbilder och skärmsläckare som standard men det verkar inte så. Var kan jag enklast (mest pålitligt) ladda ner det?

* Nåt mer jag absolut måste veta?

21 juli 2008

EXIT KALAHARI

Jag kan inte gå in i en affär utan att komma ut med en bok! Skulle egentligen handla mat igår och vad händer? Jo, jag passerar pockethyllan på vägen till grönsaksdisken och får med mig en bok förstås. Om jag ångrar mig? Inte ett dugg. Fick nämligen tag i en spännande historia om två SVT-medarbetare som åker på safari i Botswana. Jag har ett svagt minne av att jag läste om händelsen. EXIT KALAHARI (länkar till en inbunden bok för att det finns en kort recension där; pocket kostar bara 36 kr - inte dyrt precis!) är skriven av Jenny Söderqvist och Helene Åberg och 1 krona av varje såld bok går till SOS-barnbyar i Botswana. Kan man låta bli att köpa den då?!

20 juli 2008

Money money money

Jag suckade djupt när jag läste om två indiska bröder och deras bittra strid. Denna galna värld! Det jag tänkte kan sammanfattas av ett gulnat tidningsklipp jag hittade vid flytten (har en hel hög sparad). Vet tyvärr inte vem som har skrivit den eller var och när den publicerades men tar mig friheten att låna några rader.

Om en person i vårt samhälle har som livsuppgift att samla på plastpåsar - som den knappast använder, bara oroligt bevakar, då betraktas den personen som sinnessjuk. Detta gäller även tändsticksaskar, kläder, stenkulor - i princip vad som helst. Utom pengar. Då är beteendet plötsligt eftersträvansvärt och vi förväntas alla att hylla denna person.

Ändå är det ju lika underligt att äga mer pengar än man behöver eller ens kan göra sig av med, som att äga ett överskott av plastpåsar i motsvarande grad./.../En person med 120 miljoner om året behöver inte pengarna att handla för. Ändå anser sig denna person behöva ha mer. Varför?

Det enda svaret på den frågan är: Girighet./.../Dessa människor som drivs av sitt svåra pengamissbruk, betraktas som gräddan av vårt samhälle. De behöver hjälp och stöd av omvärlden.

19 juli 2008

Wordle

Det finns många roliga saker på nätet, som Wordle t.ex. Den hittade jag via Elisabeths blogg. Har alltså infogat en text som handlar om mötet med mitt fadderbarn och får detta konstverk som resultat. Bilden är bara en thumb nail. Den ser bättre ut i större storlek när man klickar på den.

Tänk efter före!

Det borde vi alla göra! Det är som bekant lätt att vara efterklok men jag kan inte låta bli att tänka tanken Det är så dags nu! när jag läser om de kinesiska myndigheternas åtgärder för att rensa luften inför OS i Beijing. De stänger fabriker och halverar trafiken.

Nedan två bilder tagna från Torre Latinoamericana, ca 100 meter ovanför Mexico City. Smogen ligger tät här också. Ändå valde jag de klaraste bilderna. På den övre bilden kan man förresten skymta det enorma torget El Zócalo, Plaza de la Constitución. På tal om plazas hos Nadia. Mysfaktorn är låg men det är en mycket spännande plats.

P.S. Det går nog att photoshoppa bort smogen. Får tipsa kineserna.
*ler snett*


18 juli 2008

Mexiko på TV

Klockan 21:45 imorgon kväll kommer jag inte att vara kontaktbar så försök inte att knacka på dörren, ringa, sms:a, skicka röksignaler eller whatever... jag kommer inte att svara för att jag är fullt upptagen med annat. Tack Marius Skogsstjärna för tipset!

Three is a magic number

Idag är det exakt tre månader kvar tills jag checkar in och det vill jag fira med denna fina sång (borttagen). Jo, jag vet att det är reklam för ett visst företag men just idag bryr jag mig inte om det. Jag är bara så glad över att det närmar sig...

17 juli 2008

Personlighetstest

Hittade personlighetstestet hos Barajagjohanna. Svara på 41 frågor och lär känna dig själv! ;) Man får förslag på passande yrken också men jag tog inte med det här. En del stämmer bra, annat inte alls. Här är mitt resultat:

Allvarliga och lågmälda. Söker trygghet och ett lugnt liv. Ytterst noggranna, ansvarstagande och pålitliga. God koncentrations- förmåga. Ofta positiva till att upprätthålla existerande traditioner och institutioner. Arbetar hårt och är välorganiserade. Målinriktade. När de väl bestämt sig kommer de nästan alltid att framgångsrikt slutföra sina projekt.

***

Det är inte värre än att man ändrar sig... ett par av de här ligger väldigt nära men advokat, polis och detektiv? Inte en chans.

Företagsledare, operativa chefer, administratörer, kamrerer, banktjänstemän, poliser, detektiver, domare, advokater, läkare, tandläkare, programmerare, systemvetare, dataspecialister, revisorer, elektriker, matematiklärare, maskiningenjörer, stålarbetare, tekniker.


13 juli 2008

Mamma mia!

Bilden är hämtad härifrån.

Nu har jag sett filmen alla talar om! Nja, nästan alla. Jag antar att grannens 5-åriga busunge har andra intressen men visst är det mycket ABBA nu. Jag gillar Meryl Streep och Mr Darcy så förväntningarna var rätt höga. Undrade också om handlingen verkligen skulle bära upp det hela. Såg och hörde i trailern förra veckan (Bakom inspelningen av...) att skådespelarna kunde sjunga mer eller mindre bra men blev ändå överraskad av att Meryl Streep var så duktig.

Jag kom ut leende från biosalongen. Mamma Mia är en riktig feel good-film med mycket humor och självironi. Och musiken håller fortfarande! Men... inte för att jag hade väntat mig något djup men jag tyckte ändå att filmen var bitvis lite väl tunn, ganska ojämn. En del scener som t.ex. när Donna sjunger The winner takes it all eller när hon drar iväg med halva byn och sjunger Dancing queen är underbara, precis så bra som jag hade förväntat mig men ibland känns filmen som en enda lång turistreklam för Grekland. När Donna and the Dynamos uppträder i slutet av filmen och resten av slutscenen när de andra ansluter är en av höjdpunkterna. Mer sånt hade inte varit helt fel. Meryl Streep och musiken, de är den största behållningen av den här filmen.

Mamma Mia får en 4:a av mig, inte en jättestark men likväl en 4:a.
av 5 möjliga.


Nu ska jag, helt spontant som Harry the Head Banger, rota fram någon gammal ABBA-cd (om jag har någon dvs, är inte helt säker) och lyssna på fler låtar. Om inte så finns ju alltid YouTube.

LÄMNA MIG I FRED!

Stora bokstäver betyder att man skriker och det är inte så trevligt men jag känner för att vara otrevlig nästa gång någon vill mig nåt när jag går på stan. Frågar nån en gång till vad jag har för mobil kommer jag med stor sannolikhet att svara: "Det ska du s***a i!" Risken är tyvärr stor att jag råkar slå ner någon stackars oskyldig turist som vill fråga efter vägen till Centralstationen.

Nej, jag vill inte teckna ett mobilabonnemang!
Nej, jag vill inte bli sminkad!
Nej, jag vill inte rösta på moderaterna!
Nej, jag vill inte köpa en lott!
Nej, jag vill inte ge pengar till hemlösa!
Nej, jag vill inte delta i en opinionsundersökning!
Nej, jag vill inte ha manikyr!
Nej, jag vill inte protestera mot orättvisor!
Jo, det vill jag men inte just nu...

Jag kommer till dig om jag vill göra affärer med dig! Uppfattat? Till dess: GET OFF MY BACK! Min tid är min och den ska du ge fn i. *viftar frenetiskt*

12 juli 2008

Resesnack

Hursomhelst, jag ska inte planera så himla mycket själv eftersom jag åker med en grupp största delen av tiden (startar i Buenos Aires, flyger därifrån till Bariloche och åker sedan buss till sjödistriktet i södra Chile och vidare norrut mot Santiago. Påskön är sista anhalten innan jag tar flyget hem efter ett par dagar till i Santiago. Besöker också Chiloé-ön och Valparaíso). Det finns förstås tid och utrymme för egna aktiviteter men så långt har jag inte kommmit än. Det enda jag har tänkt är att det vore kul att gå på konsert antingen i Buenos Aires eller Santiago. José Manuel Serrat ska uppträda med Joaquín Sabina i Buenos Aires 18-23/11 men den tiden passar inte mig. Det hade varit jättekul.
Detta skrev jag tidigare som svar på Thérèse och Nadias fråga om min kommande resa till Sydamerika. Eftersom det är så långt off topic som man kan komma skriver jag ett inlägg för att fortsätta resesnacket här istället.
Jag har några dagar i Buenos Aires och är säker på att det inte räcker på långa vägar. Jag ser fram emot att besöka Biblioteca Nacional (köpte Julio Cortázars Los relatos, 1 RITOS för att komma i rätt stämning) för att inte tala om att träffa äkta porteños, pimpla mate (jo, en gång åtminstone), prata med Madres på Plaza de Mayo och promenera runt i La Boca. Det finns säkert massor med saker att göra och uppleva. Alla tips emottages tacksamt!
I Chile kommer höjdpunkterna att vara familjevistelsen på Chiloé-ön, naturen i sjödistriktet, Valparaíso och Isla Negra där Pablo Neruda bodde. Det mest spännande på Chile-resan är den polynesiska Påskön med fascinerande stenskulpturer, paradisstränder och kanske vulkanbestigning om man känner för det. Jag har inte hunnit läsa på om Rapa Nui (som det heter på originalspråket) ännu men jag har ett par månader på mig.

10 juli 2008

Pumitas survival kit i sommar








Och kaffe förstås, ett stort glas med varm mjölk. Inget skum eller creme eller annat tjafs, bara het mjölk. Iskaffe är en annan favorit. Glassen ska vara den med mascarpone som är överlägset godast av den här sorten. Det är nästan skämmigt men jag har blivit klart beroende av GoGreens hummus, både den vanliga och den med red pepper. Äter den med varm tortilla, på macka eller bara som den är. Om det här håller i sig länge till får jag fundera starkt på att gå på avvänjning... men tills dess: jag hittade den här enkla och supergoda pastan på GoGreens hemsida. ¡Buen provecho!

Bilderna har jag snott från deras sajter. Förhoppningsvis är de glada över gratisreklamen.

7 juli 2008

Säg den lycka som varar för evigt!

Det är måndag morgon... Videon är inte ny precis men högaktuell för mig idag. Så var det lilla roliga slut. Tror att jag får skaffa mig en nedräknare till den riktiga semestern om en så där 100 dagar. Någon som har tips om nån bra? Känner inte riktigt för att dra ett streck för varje dag i den nya tapeten.

5 juli 2008

Var finns hajarna?



Inte för att jag såg några men enligt pålitlig källa ska det finnas hajar här, i en av sjöarna. Var befinner vi oss?

4 juli 2008

Nattduksbord eller nattygsbord?

Sängbord, säger jag. Klart enklare för en nysvensk som slipper vricka tungan av sig. Fast egentligen, jag tränade i flera år på att säga yyy och uuu så nu sitter de! Nu ska jag iväg och hämta mitt nya ~bord. Trevlig helg!

Alla bäckar små

Folk som konsumerar flaskvatten är inte de värsta miljöbovarna, skriver både DN och SvD. Det är mycket värre att dricka juice har Handels Utredningsinstitut kommit fram till. Tänkte väl det! Det är ju mer lönsamt att kränga vatten på flaska. Ingen vettig människa betalar 20 spänn för ett glas vatten när man kan få det gratis direkt från kranen och det är mycket godare dessutom. Och oavsett vad det kostar är det inte speciellt smart att gå över ån efter vatten, dvs buteljera aqua och därmed öka sopberget.

För alla semesterfirare: jag tar mig friheten att länka till sommarens bästa vintips hos Kronberg skrattar och ler!

4th of July

Fira gärna dagen på Stortorget i Gamla Stan om du är i Stockholm.

2 juli 2008

Ordlös onsdag - Ute och cyklar


Bilden ingår i kedjan Ordlös onsdag hos Krokofanten.

1 juli 2008

Boella fick dit mig

Jag tänkte ta ledigt från bloggen under semestern men en snabb titt här (så lättlurad är jag!) fick mig i andra tankar. Jag har nämligen blivit utmanad av Boella och det kan ju vara lagom ansträngande sysselsättning så här i semestertider. Har kopierat hennes inlägg och fyllt i mina egna svar (och kommenterat svaren även om det inte var den ursprungliga idén).

Regler:
- Beskriv först reglerna
- Svara på alla frågor
- Välj ut 6 personer som du vill ska svara och utmana dem i deras bloggar, be dem läsa din
- Låt personen som utmanade dig veta när du svarat på utmaningen!

Fem saker som fanns på din Att-göra-lista idag?
* tvätta fönster och hänga upp nystrukna gardiner
- har jag redan gjort och känner mig riktigt nöjd
* hämta ut min nya mobil
- inte kommit iväg än men det är ingen brådska
* skriva och skicka ett födelsedagskort
- tar det med mig när jag hämtar mobilen
* sitta under parasollen med fika och en bra bok
- har jag redan gjort och det var så mysigt, fortsätter senare
* ringa mamma
- det får bli senare ikväll

Vad gjorde du för 10 år sedan?
* Det ska jag snart berätta; jag har nämligen sparat alla mina gamla almanackor sedan början på 90-talet. Jo, jag var hos tandläkaren på morgonen och på kvällen var jag på Royal och såg filmen Sliding doors. Andra trevliga saker jag gjorde under 1998: pluggade spanska på KomVux, firade påsk i Madrid, påbörjade ett nytt spännande projekt på jobbet, skaffade fadderbarn, såg West Side Story på Oscars och semestrade i Finland.

Ställen du bott på?
* "bara" i Finland och Sverige. Skulle gärna bo ett tag t.ex. i Spanien eller nåt annat trevligt land.

Fem saker du skulle göra om du var biljonär?
- egentligen vill jag inte vara biljonär men här kommer mina svar:
* skämma bort människor omkring mig
- den här snodde jag från Boella för att den är så bra!
* bygga en skola för barnen i Llojeta
* hjälpa andra människor
* sluta jobba med det jag gör idag - iaf på heltid - för att få mer tid över till annat som att resa och studera.

Personer du vill veta mer om:
Ojoj, det här blir svårt! Jag är nyfiken på alla som besöker Pumans dotter eftersom vi antagligen har något gemensamt. Jag har några bloggkompisar som jag tror mig veta rätt mycket om så den här gången försöker jag välja några som jag vet lite mindre om: Nejma, Della, Sara, Helena, Christel och Sara i London.

P.S. När jag ändå är i farten postar jag en Ordlös bild senare.