30 november 2008

Utan Ord


Vad vill du berätta med din bild?
Kedjan pågår till tisdagkväll ca kl 19. Läs mer om reglerna här.

26 november 2008

25 november 2008

Dagens ord

Det var länge sedan jag postade Dagens ord men nu när jag frågade om innehållet i pannkaksrullen kom jag på att det är ett bra ord för ett inlägg i serien med spanska ord. Dagens ord är alltså MANJAR, även kallad dulce de leche, som är ett populärt tillbehör på det chilenska/argentinska efterrättsbordet. Jag vet inte riktigt vad det kallas på svenska men kolasås ligger rätt nära sanningen. Det är mycket lätt att göra manjar själv: köp en burk med kondenserad mjölk, koka i en kastrull på svag värme i några timmar (i burken alltså; den ska vara under vattenytan hela tiden) och låt kallna. Du har en perfekt fyllning till tårtor, sås till glass eller fruktsallad... kan användas till det mesta enligt många. Men varningens ord är på sin plats: ta inte så mycket om du inte gillar sött för den är sliskig!

24 november 2008

Utan Ord


Nu är fotokedjan Utan ord igång här hos Pumans dotter igen.
Ett stort GRACIAS till Thérèse som vickade under min semester!

Vad vill du berätta med din bild?
Kedjan pågår till tisdagkväll ca kl 19. Läs mer om reglerna här.

23 november 2008

Rano Kau och Stilla havet




Det finns en legend och fågelkult på Rapa Nui där de små öarna Motu Nui (den största längst bort), Motu Iti och Motu Kao Kao spelar en viktig roll. Jag återkommer till den när jag lägger ut fler bilder från byn Orongo.

22 november 2008

Ett ögonblick i Santiago

Mitt i gågatan La Ahumada
ligger en man på mage
och stirrar ner i en pappkartong.
Mer apatisk än nyfiken.
Jag går lite närmare och ser
att det ligger några mynt i lådan.
När jag lyfter blicken igen
ser jag att han inte har några ben.

Samtidigt, inte så långt därifrån,
bygger man lyxiga lägenheter
med havsutsikt och en segelbar pool
som är över en kilometer lång.
I dagens Chile bor de som har
i condominios* med vakter
och de som inte har
på gatan med en pappkartong.

*bostadsrätt i ett reservat som bevakas av vakter i kur (och vägbommar) så att obehöriga inte kan komma in i området.

21 november 2008

Rapa Nui

eller Påskön som vi kallar den trekantiga ön i Polynesien (efter att holländaren Jacob Roggeveen satte sin fot där som första europeé på Påskdagen år 1722) bildas av tre vulkaner med lavasten mellan dem. En av vulkanerna heter Rano Kau och är en av de vackraste platserna jag någonsin har sett. Vulkanens krater är vattenfylld och det växer totoravass i den. Rano Kau, precis som Maunga Terevaka och Maunga Pua Katiki, är inaktiva och inte speciellt höga. Däremot är kratern ungefär 200 m djup och har en omkrets på 1,5 km. Precis när jag skulle ta den översta bilden fick jag höra parkvaktens ljuva stämma när hon skrek i sin megafon: "Bort från kanten!" trots att jag stod rätt långt ifrån och zoomade. Det var bara att lyda för det var en mycket bestämd dam som jag hade stiftat bekantskap med dagen innan i en annan del av nationalparken.



16 november 2008

Välkommen hem?

Så här såg det ut utanför mitt fönster idag och då undrar jag...



om jag kan anklagas för landsförräderi bara för att föredra detta?

14 november 2008

2 dagar i Santiago

ar alldeles for lite! I forrgar var vi pa Isla Negra hos Pablo Neruda och darefter besokte vi en vingard (jag trodde inte att ost och vin kunde vara sa gott!) sa gardagen var egentligen enda dagen har i stan. Jag akte linbana pa formiddagen (på grund av smogen var det inte mer an "hyfsad" utsikt) och pa eftermiddagen kopte jag lite skivor och annat trevligt att ta med mig hem. Om en halvtimme tar jag taxi till flygplatsen men jag hoppas verkligen att jag kan komma tillbaka till Santiago och Chile. Jag ar inte alls klar med dem an.

11 november 2008

Anakena

Idag har jag spatserat runt en vulkankrater och kippat efter andan for att naturen och vyerna ar helt sagolika. Hann med ett dopp i Stilla havet ocksa, creme-fargad sandstrand med palmer och moai-statyer. Forsokte ladda ner en bild men den har datorn ar alldeles for slo for det. Ikvall blir det nog nya foton i solnedgangen igen... och kanske en tonfiskcarpaccio med ett glas vitt. Mums!

P.S. Anakena heter den fina stranden har pa Paskon.

8 november 2008

Nyper mig hart i armen

och har anda svart att tro att jag antligen ar har! Flyget tog cirka fem timmar fran Santiago. Flygplatsen ligger sa nara havet att vi riskerade doppa tarna innan landning. Jag brukar inte gilla gapiga turister men jublade faktiskt tillsammans med de andra nar vi kom ut fran planet. Paskon, Rapa Nui pa det lokala spraket (som heter likadant), valkomnade oss med en blomsterkrans runt halsen. I eftermiddag direkt efter ankomst tog vi oss till Tahai for att delta i "Sprakets dag". Det var en festival pa stranden vars tema var att bevara det inhemska spraket. En stor del av befolkningen kan inte rapa nui langre utan talar bara spanska. Paskon tillhor ju Chile som ar spansktalande trots att den ligger narmare Polynesien an den sydamerikanska kontinenten. Det var dansuppvisningar (barn fran 2-3 ars alder till tonaringar) och underbar musik. Sanslost kul! Imorgon ska vi aka runt pa on (omkretsen ar ca 10 mil) och rekognoscera for att kunna valja smultronstallena for de kommande dagarna. Det blir fyra natter har pa on, pa ett supermysigt hostel. Vi bjods pa guavajuice vid inskrivningen.

5 november 2008

Lugnare takter i Temuco

Det blev ingen fotbollsmatch har i Temuco ikvall. Arenan som byggdes for VM 2009 ar slutsald pa landskampen i damfotboll mellan Chile och Uruguay (inte Argentina). Mojligen kunde vi ha fatt biljetter fran svarta marknaden men jag ville ta det lite lugnt efter lunchen hos mapuche. Pa vagen dit gick vi ett par km fran stora vagen och bagaget kordes pa en karra som drogs av tva bangstyriga tjurar. Det var en syn som jag sent kommer att glomma. Nu behover vi samla krafter for den langa bussresan norrut inatt. Jag har druckit en supergod "café helado" och kopt en fin mapuche-staty i tra. Det ar ungefar vad jag har orkat med. Sedan ar det full fart igen nar vi kommer till Valparaíso.

3 november 2008

Granne med Villarrica

Familjevistelsen var en fulltraff! Det var dock inte en mapuchefamilj vi bodde hos - det var ett missforstand - men val pa en bondgard. Jag far beratta mer om det senare. Just nu befinner jag mig i norra delen av det chilenska sjodistriktet och bor granne med Sydamerikas mest aktiva vulkan. Har gjort en underbar battur och fotat vulkaner och vackra vyer. Det ar snart dags for lunch.