6 april 2009

GLAD PÅSK!

Fjädrar och påskliljor, memma och must
och annat trevligt ska jag ägna mig åt
ett tag framöver. Ta hand om er!

Ser du den levande stenen?


Den här lilla krabaten gömde sig i mitt foto på Bildligt talat. Eller lilla vet jag inte förresten... den är runt en halv meter lång med svansen. Jag valde att visa den "sämsta" bilden där han syns minst - den bästa bilden ur hans perspektiv - för att illustrera att allt inte är vad det ser ut att vara. Fick kisa med ögonen själv när jag såg bilden för första gången. Vilken maskeringsförmåga!

Fotot är från mayaruinerna Chichén Itzá på Yucatán-halvön i Mexiko.

5 april 2009

Bildligt talat


Fotot ingår i kedjan Bildligt talat.

469 888 kronor

Lottovinst? You wish! Nej, men bloggvärdet av Pumans dotter enligt sajten som jag hittade hos Ulrica Tänker Högt. Det låter ju kul, eller? För mig är värdet mer av annat slag än antal kronor men nyfiken som jag är testade jag ändå. Det vore mycket intressant att veta hur den kommer fram till exakt denna siffra. Lång och trogen tjänst kanske? Det roligaste är texten längst ner på sajten: Det värde som beräknas behöver inte ha något med verkligheten att göra. Då denna beräkning görs med tränade apor är det svårt att uppskatta ett exakt värde. Cheeta, vill du ha en banan till?

4 april 2009

Gissa boken!

På bibblan får man läsa ett kort citat ur en bok och gissa var citatet är hämtat. Kul idé så jag testar den här på bloggen. Det rätta svaret publiceras senare. Om du har läst den, berätta vad du tyckte!
Filmerna handlar om en fantasivärld. En värld där barnen har mammor och pappor och födelsedagar. En värld där de bor i stora hus, kör stora bilar och får stora presenter. Vi tittade på den här fantasivärlden, men vi trodde inte på den. Vi visste att vi aldrig skulle få leva som Amitabh Bachchan eller Shahrukh Khan. Det enda mål vi kunde ha var att bli en sådan som bestämde över oss. Så varenda gång läraren frågade oss vad vi ville bli när vi blev stora, var det ingen som svarade pilot eller bankir eller premiärminister eller skådespelare. Vi sa kock eller städare eller gymnastiklärare eller, i bästa fall, föreståndare. Ungdomshemmet krympte vår självuppfattning.

3 april 2009

Veckans fönster


Det här lilla fönstret hittade jag på Calle Independencia i den kubanska staden Camagüey. Restaurangen La Volanta serverar enkel god mat till överkomligt pris och är populär bland lokalbefolkningen. Den vackra kolonialbyggnaden är från början av 1700-talet.

Fler fönster hittar du hos Susannes fotoblogg.

Fredagsfärger - RÖD och VIT


Fler Fredagsfärger hittar du här.

2 april 2009

Sjölejon i Villa Yutuy



De här två skulpturerna finns i Villa Yutuy på Chiloé-ön i det chilenska sjödistriktet. Så här i lågvattentider ser de ganska märkliga ut. Där finns också en utsiktsplats på pålar, ett litet hus som kallas palafito på spanska, för att man ska slippa bli blöt om fötterna när högvattnet kommer. Det missade jag tyvärr pga tidsbrist. Men å andra sidan då hade jag inte fått se sjölejonen eftersom de hade simmat runt under vattnet.

Jag hittade en chilensk sajt som berättar om invigningen av den här corral de pesca i Yutuy. Mitt ordförråd när det gäller fiske är ytterst begränsat men ordet betyder en inhägnad som fångar fiskar och skaldjur när det blir lågvatten, se staketet till höger i bild (syns egentligen bättre i Utan Ord-bilden). Fisket är en viktig inkomstkälla och det finns gott om musselodlingar i området.

Utan Ord

Klicka gärna på bilden för att förstora den.

1 april 2009

Passkrångel


OK, att det har varit statskupp på Madagaskar - det köper jag - men att jag ska hindras från att åka iväg för att den svenska passmyndigheten hittar på en massa dumheter... det hade jag inte räknat med. Jag åker på en minisemester i påsk och behövde förlänga mitt pass. Jag var sent ute, jag vet, det händer även de bästa. Hursomhelst, när jag kom dit var det bara en person före mig. Skönt, det här går på nolltid, tänkte jag. Men så blev det inte. När jag kom fram till disken ville han ha ett personbevis.

- Ursäkta mig? Jag är svensk medborgare och över 18 år. Jag behöver inte visa upp något personbevis.

- Jo, nya EU-regler, sa han och log lite uppgivet.

- OK, det går ganska fort att fixa via nätet, mumlade jag.

- Och eftersom du är född i utlandet ska du också bifoga ett registerutdrag från folkbokföringen i kommunen där du var mantalskriven innan du flyttade till Sverige.

- Va? Jag blev helt ställd. Hur ska jag få tag i det NU? Tankarna började snurra i huvudet på mig. Jahapp, jag får väl försöka fixa det då, fick jag fram till slut.

- Du är välkommen tillbaka när du har alla dina papper med dig!

- Tack så j**la mycket! Det sa jag inte förstås... men tänkte.

När jag hade lugnat ner mig ringde jag en kompis som har svar på det mesta. Oroa dig inte! Det löser sig, sa hon på en gång, vi är ju rätt lika... muahhahaa. Helt lagligt, menar jag. Ja, självklart. A friend in need is a friend indeed. Hur vi löste det? Om du inte har kommit på det än kan du läsa det dolda svaret genom att markera texten i "staketet". #### April, april, din dumma sill! ####

Ordlös Onsdag - Focus


Bilden ingår i fotokedjan Ordlös Onsdag.