30 mars 2010

Ett gott råd

memma är mumsigt
och det ska man äta till påsk
men var försiktig
den är fibrerrik
glupskhet kan sluta illa.

GLAD PÅSK!

Det blir lugnt på bloggen i påskhelgen. Jag ska träna kvastflygning, jaga katten och koka kaffesump och så ska jag träffa blogghäxorna på Blåkulla. Som om inte det var nog ska jag också hinna med att byta internetleverantör. Hur det går, återstår att se. Bara de inte skämtar aprillo med mig... Wish me luck!

Grattis Sofi!

Hon fick Nordiska Rådets litteraturpris. Verkligen välförtjänt!
Motiveringen lyder så här:

Sofi Oksanens roman Utrensning utspelar sig på två tidsplan i Estland, men dess teman kärlek, svek, makt och maktlöshet är tidlösa. Utrensning vibrerar av spänning: outtalade hemligheter och djupt skamliga dåd brer ut sig som ett nätverk över boken och tvingar läsaren att läsa vidare. Med ett sällsynt exakt och drabbande språk beskriver Oksanen vad historien gör med den enskilda människan och historiens närvaro i nuet.

SvD skrev en läsvärd artikel innan Sverigebesöket för ett par veckor sedan. Sofi Oksanen har tillsammans med Imbi Paju sammanställt en artikelserie (Bakom allt fanns rädsla heter den i direkt översättning - kommer på svenska, hoppas jag) som handlar om förtryck i ett totalitärt samhälle och den ryska (och tyska) ockupationen från det estländska perspektivet. Reserverad på bibblan. Ser fram emot att få läsa den.

TisdagsTema - långsam


Förklaringar känns överflödiga.
Bilden ingår i kedjan TisdagsTema.

29 mars 2010

Hej då trevligt att träffas


Jag har inte mycket att tillägga. Lysande text!

Pippis namnsdag

När har hon egentligen namnsdag, allas vår Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter? Det har hon inte. Hur kan det komma sig? Det beror säkert på att namnet inte är speciellt vanligt. Enligt svenskanamn.se finns det bara 81 personer (80+1) som har Pippi som förnam. I Finland däremot bär hela 1762 personer den finska motsvarigheten Peppi som förnamn. 80% av dem är födda på 2000-talet men en såg dagens ljus redan innan andra världskriget. En snabb titt i den finska almanackan visar att de firar namnsdag den 1 april! Det borde inte vara så svårt att klämma in Pippi i den svenska, tillsammans med Filippa den 2 maj.

Nu får jag äta upp det jag skrev... eller inte. Kollade namnsdagar på en sajt som hette stjärnhimmel eller nåt liknande och där fanns inte Pippi med. Enligt svenskanamn.se har Pippi visst namnsdag, den 21 november. Förvirringen är total. Namnsdagsregistret i min fickalmanacka borde stämma och där finns namnet inte med. Hur som helst, det är intressant att det finns så få Pippi i Sverige men rätt många i Finland.

28 mars 2010

Bildligt talat


Bilden ingår i fotokedjan Bildligt talat.

Dagens boktips

Det är så många som skriver om Sofi Oksanen just nu att jag nöjer mig med en uppmaning: Om du läser bara en bok i år så läs Utrensning! Och allra helst originalet Puhdistus om du talar finska. Mer om författaren och boken finns att läsa t.ex. på Bokhora och DN. Jag har precis läst ut hennes roman Baby Jane som handlar om panikångest. Absolut läsvärd den också men inte riktigt samma läsupplevelse som Utrensning. Nu väntar Stalins kossor.

27 mars 2010

Vardag i Santiago de Cuba



När jag letade efter trasiga fönster till veckans utmaning hittade jag dessa två bilder från en kubansk förort. Inte en alltför munter miljö att växa upp och bo i om man ser genom blågula glasögon. Trots det är glädjen och vänligheten överväldigande. Den materiella välfärden är viktig men inte det enda saliggörande. En nyttig insikt jag fick med mig. Och då menar jag inte att sitta på mina höga hästar och oja mig över deras elände och prisa *** för hur lyckligt lottad jag är. Visserligen är jag glad över att ha fötts i Norden men det gör mig inte till en bättre människa eller överlägsen någon annan.

26 mars 2010

Veckans fönster - trasigt


Inte mycket som är helt på den här bilen men chauffören är lika glad för det. Han hittade sin drömbil i Hanga Roa på Påskön. Annars är häst ett vanligt transportmedel.

Fler trasiga fönster hittar du hos Susannes fotoblogg.

Triss i Earth hour

* Jag undrar varför tv visar program om ingen ska titta.
* Jag undrar om det är OK att läsa en bok med pannlampa.
* Jag undrar om du släcker.

25 mars 2010

Tema fredag - tecken


Det flaggas flitigt på PUMITA nuförtiden. Vad kan det vara ett tecken på? Inte vet jag, men de arabiska tecknen på den här vindpinade flaggan ser mystiska och vackra ut. De får bli mitt bidrag till Tema fredag. Tyvärr vet jag inte vad tecknen betyder. Den här flaggan vajar på samma moriska fästning som den falska finska flaggan som jag viftade med förut, alltså Castelo dos Mouros i Sintra (Estremadura i Portugal). Denna 700-tals borg står på stadens högsta berg och håller ett vakande öga på eventuella inkräktare från alla väderstreck, även de som anfaller från Atlanten. Panoramautsikten från de högsta tornen är magnifik.

Min önskelista

Just nu läser jag Kari Hotakainens Människans lott. Har inte kommit så långt ännu men den verkar lovande. Det finns så många böcker jag vill läsa. Så här ser önskelistan ut just nu. Den är alltid aktuell eftersom jag länkar den till bloggen från bok.nu (länken borttagen).

Tiderna förändras

Presenttips till en 75-åring?
Jo, det kan jag berätta.
Hon får - precis som hon vill -
hörlurar med mikrofon för skype.

24 mars 2010

23 mars 2010

TisdagsTema - plast


Jag är inte överdrivet förtjust i plast som material men en del prylar är smarta och praktiska som spork här, lätta att bära med sig i ryggsäcken och bra att ha oavsett om man ska på picknick eller på långresa. Fler foton på TisdagsTema hittar du här.

22 mars 2010

Triss i blogghiss


* När jag söker bra film- och boktips smyger jag runt hos Ninnie, Bokhora och En bokcirkel för alla.

* Hos sandbarnet Malin funderar jag över Livets lotteri, prövar lyckan och hamnar i Tyskland - en vinstlott för de flesta. Även mymlan.the real. och Karin får mig att tänka efter.

* Att utforska världen är bland det bästa jag vet. Om jag går vilse på färden eller faller handlöst (ja, det har hänt!) landar jag oftast på tassarna. Det gör jag gärna hos Della, Rajson och Ninni (paus).

* När jag vill vila ögonen på fina och spännande foton tassar jag iväg till Lis, Ulrica och Annette.

* Fotoutmaningar som får mig att spinna: TisdagsTema, Veckans fönster och Bildligt talat.

* En guldstjärna utlovas till den som gissar var bilden är tagen.

Många fler russin finns att plocka i bloggkakan. Ta för dig under rubriken Pumita rekommenderar i vänsterkolumnen!

21 mars 2010

Bildligt talat


Bilden ingår i kedjan Bildligt talat.

Veckans fönster - oktagonalt


Jag fick rota länge i byrålådan för att hitta ett oktagonalt fönster men jag lyckades till slut. Den här bilden har jag visserligen haft här på bloggen för ett par år sedan men de andra som skulle kvalificera sig till veckans tema är inte mycket att visa upp så jag hoppas att jag är förlåten. Bilden är från Antigua i Guatemala och kyrkan heter La Merced.

Fler fönster hittar du på Susannes fotoblogg.

16 mars 2010

TisdagsTema - tråkigt


Dimman låg tät när jag stod där vid snögränsen på en av Chiles mest aktiva vulkaner, Villarica. Det var omöjligt att se toppen. Riktigt tråkigt!

Bilden ingår i kejdan TisdagsTema.

15 mars 2010

Veckans bloggtema - avslut

Vad önskar du dig i julklapp? frågar mamman och funderar på vad tonåringen behöver för kläder och om han gillar sitt favoritband fortfarande.

Sonen: Jag vill att du ska sluta röka, mamma.
Lång tystnad.
Mamman: OK. Men en riktig julklapp, menar jag.
Sonen: Det är en riktig julklapp.

Hon har försökt tidigare och alltid trillat dit igen. På kvällen river hon sönder alla cigaretterna, en efter en, och spolar ner dem på toaletten. Den här gången blir den sista. Man tar inte tillbaka en julklapp.

Fler inlägg på Veckans bloggtema hittar du hos mymlan.the real.

Triss i restips

Tre goda skäl att åka till Lissabon i vår

* utsikten över staden från Castelo De São Jorge mot den röda hängbron Ponte 25 de Abril som korsar floden Tajo

* en ljuvlig pastel de nata och en het galão på ett trevligt café
Det ska helst vara en pastel de Belém som denna bakelse med vaniljkräm heter i original. Glöm inte att strö över pudersocker och kanel som sig bör! Och be att få latten extra stark, annars kan besvikelsen bli stor.

* alla trevliga Aninhas och Toninhos
Om du ser fram emot att en helt främmande Ana sätter sig bredvid dig på spårvagnen och börjar recitera Fernando Pessoa (en känd poet och författare) gör du bäst i att packa väskan snart.

14 mars 2010

Bildligt talat


Fotot ingår i kedjan Bildligt talat.

Canchánchara

Här kommer svaret till bildgåtan.
Här pressas sockerrör vars saft (outspädd är den äckligt sliskig) används till sockerrörsbrännvin och drinkar i Kuba. Mojito i all ära men när du åker till staden Trinidad får du inte missa chansen att njuta av en äkta canchánchara (att uttala namnet går lite lättare efter några klunkar). Den läskande drinken innehåller vit rom, honung, limejuice och krossad is. ¡Salud compañer@s!

13 mars 2010

Dagens bildgåta

Vad händer här?

12 mars 2010

Veckans fönster - tråkigt

Det här huset hittade jag i Buenos Aires, på min promenad från San Telmo till den berömda stadsdelen La Boca där det finns många färgglada hus, arenan La Bombonera där Diego Maradonas Boca Juniors spelar sina hemmamatcher och där tango dansas på gatorna. Kontrasten är tydlig mot denna byggnad. Vet inte säkert men antagligen är det ett bostadshus. Beige är bara förnamnet. Fler tråkiga fönster hittar du hos Susannes fotoblogg.

Vi äter oss in i Amazonas


Gör en insats för Amazonas!
Det tar 2 sekunder och kostar inget.
Gör det NU!

11 mars 2010

Pumita på spåret - Final!

Den berömda spårvagnen på linje 28 i Lissabon

Imorgon kväll är det På spåret-final och vi firar med något DRICKBART. Det är ledtråden för finalfesten. Smaken är som bekant olika, förfriskningarna likaså. Jag gnuggade geniknölarna och bläddrade i kartboken också. Till slut kom jag fram till att det finns minst åtta olika drycker (inga varumärken, bara drycker på valfritt språk) som kan ge svar på frågan: Vart är vi på väg?
Lycka till!

Jag vill också passa på att skåla för bloggen som har nått oanade höjder. Detta är nämligen inlägg nr. 1000! På tal om höjder... höga som hus men jag bryr mig inte, inte just nu. De verkar ha roligt, killarna. Jag med. Trevlig helg!

Tema fredag - nostalgi


På en semesterresa norröver för några år sedan hittade jag den här gamla bensinpumpen (Olofsfors?). Inte för att jag har något minne av att ha sett såna användas men tycker ändå att den passar bra på Tema fredag.

11 mars 2004

San Pedro Sula, Honduras Jag har precis kommit in på hotellrummet och tittar runt för att se att allt är ok. Trött efter en lång bussresa slänger jag av mig ryggsäcken och kängorna och dricker några klunkar vatten ur flaskan. Sätter på fläkten för att det är riktigt varmt. Går fram till tv´n och knäpper på den för att se om den fungerar. Bilder av sårade och döda människor väller fram på den krusiga skärmen. Jag sätter mig ner på sängkanten, stum och chockad. Sakta sjunker det in i mitt medvetande. Fyra bomber har exploderat på Atocha-stationen i Madrid. Närmare 200 personer har dött och 1800 skadats.

Vissa ögonblick glömmer man aldrig.

Pumita goes trend sucker

*drar i mina prickiga hängslen och ler överlägset... not* Läste nämligen på den eminenta bloggen Bokhora att det är trendigt att läsa ungdomsböcker. Jag har egentligen aldrig slutat att läsa dem, bara pausat mellan varven. Vem kan motstå Linnea i målarens trädgård, Alex Dogboy och Pumans dotter? Jag vill vara försiktig med att stoppa folk i olika fack och så är jag mycket förtjust i Max und Moritz. Där kommer min mörka sida fram...

Max und Moritz gar nicht träge
sägen heimlich mitt der Säge
Ritzeratze voller Tücke
in die Brücke eine Lücke.

Min virtuella bokhylla hittar du här.

Torsdagsfoto - fyra

Min bild i kedjan Torsdagsfoto kommer från Granada i Spanien. De här små bysterna står utanför ingången till en av zigenargrottorna i Sacromonte.

9 mars 2010

TisdagsTema - frihet

Frihet är dagens tema. Berövad och bedrövad är min tolkning.
Den här inburade papegojan drömmer säkert om frihet.
Fler foton i kedjan finns hos TisdagsTema.

Veckans bloggtema - Första gången

jungfruliga toppar
bländande vackra
får mig att andas hetsigt
jag flyger högre än fåglarna

månen sover
himlen smeker min kind
solen sträcker ut sina armar

utmattad, nära till tårar, lycklig
nyper jag mig i armen
för att känna att det är sant

håret är rufsigt, ögonen kisar
försöker snygga till lockarna
med ena handens fingrar
och tafatt räta till kläderna

med osäkra steg går jag fram
darrande knän sviker
svindel kramar mitt hjärta
vädjar om luft
natten känns i hela kroppen

mannen med de mörka ögonen
nickar och ler vänligt
hans ljuva ord når mina öron
"Välkommen till Bolivia!"

det är första gången
och jag vet att det inte är sista

Fler inlägg om Veckans bloggtema hittar du hos mymlan.

8 mars 2010

Internationella kvinnodagen

Jag har svårt att tänka mig en mer kvinnlig blomma än denna. Med den önskar jag alla kvinnor, flickor och käringar, amazoner och brudar, tjejer och damer, tanter, jäntor och tösabitar en solig och fin 8 mars 2010! Och inte bara det - jämställdhet och rättvisa, kvinnofrid, hälsa och utbildning förstås.

Precious

Istället för att se den inatt Oscarbelönade filmen Precious valde jag att läsa boken istället - på engelska och det gick alldeles utmärkt även om det tog ett tag att vänja sig vid Black English. När jag läste usta, muver och nuffin´ tyst för mig själv fattade jag snabbt att de betyder used to, mother och nothing (gillar språket, verkligen skickligt, och formatet). Hade jag ångrat mig så hade inte det varit något problem eftersom boken är en sk. tête-bêche-utgåva, dvs. engelska/svenska.

Det är en tragisk historia om en tjej som utsätts för misshandel och övergrepp av sina föräldrar. En viktig bok men jag tycker att vi alltför sällan får läsa afroamerikanska solskenshistorier. Böcker om dem handlar oftast om problem och elände. När det gäller Push (så heter originalversionen på engelska) kan man ana en viss optimism på slutet. Boken är inte dålig trots att den får "bara 3/5" men jag undrar om inte storyn lämpar sig bättre för film.

Min lista över lästa böcker (och betyg) hittar du här.

7 mars 2010

På ett café i Évora

Här sitter jag...
och ingen rufsar mig i håret!
*Tur att kaffet är supergott.*

Det står klart och tydligt
Pedimos desculpa pelo incómodo!
Vi ber om ursäkt för obekvämt hår!

Det sista kan också översättas med för obehaget
(ingen bordsservering ute,
betala först och drick sedan)
men hur kul är det?

Bildligt talat


Fotot ingår i kedjan Bildligt talat.

Ålder är bara en siffra

När hörde du förresten en 20-åring säga så senast? Känns också främmande för många som inte är uppvuxna i den västerländska kulturen. Det var bara en parentes. Intressant diskussion pågår hos Mia. Bilden är tagen hos kvinnor som arbetar med vackra tyger - sida vid sida, unga som gamla - i Zinacantán, Mexiko.

6 mars 2010

Maria Maria

Och jag som tyckte att hon, Maria, såg så snäll ut...

Om rubriksättningen mot förmodan är en tidningsanka,
och inte effektsökeri, måste jag säga att den är rätt rolig.
På bilden ovan ser du förstås bara halva sanningen.
Resten kommer här.


P.S. Maria Maria är en Santana-låt, här i en ny version.

Veckans fönster - valfritt

Helt fascinerad blev jag stående framför detta skyltfönster. Vilka kreationer det finns! Tänkte för mig själv hur jag rakryggad struttade runt där på Évoras kullerstensgator med en blommig hatt på huvudet och en liten nätt matchande handväska på armen. Vad hette hon - tanten i barnvisan?

Fler fönster hittar du på Susannes fotoblogg.

5 mars 2010

Pumita på spåret

Så var det dags igen. Vart är vi på väg?

1. KAN GÅ NER
2. JASONS DUBBELMAGE
3. UTMÄRKT KÖKSREDSKAP

Som vanligt, länder och städer huller om buller, i Sverige och längre bort. Säg till om jag upprepar mig. Det börjar bli svårt att komma ihåg alla ortgåtor. Lycka till!

Pumita på spåret eller urspårad? Nja, 24 inlägg på 19 dagar... det kan man kalla för rivstart på bloggspåret! Dags att bromsa innan det blir tvärnit. Trevlig helg på er!

4 mars 2010

Tema fredag - rörelse

Fler Tema fredag-bilder hittar du här.

Torsdagsreflektion - böcker

Jag går här hemma och undrar vad jag ska göra av alla böckerna. Trots att jag rensar med jämna mellanrum är det dags igen. Ibland ger jag bort några till dem jag känner och ibland lämnar jag till Myrorna. Nu fick jag några böcker över som jag inte vet vad jag ska göra av. Att kasta dem, det klarar jag inte av. De här spanska böckerna är vällästa men ändå i bra skick. Eftersom de ingick i min studielitteratur finns det en del understrykningar. En är oläst.

Vill du ha dem? Mejla mig på pumansdotter at yahoo punkt com så skickar jag dem mot frimärkskostnad (borde bli 100-150 kr om de skickas som brev)! Allt eller inget, först till kvarn...

Fler Torsdagsreflektioner hittar du här.

3 mars 2010

Torsdagsfoto - ovanför dig

Någon som vet var bilden är tagen?
Fler Torsdagsfoton hittar du här.

20 mars 2010 kl. 17:32


408 timmar kvar
innan dagen blir längre än natten.
Jag vill också kunna spreta med tårna!
Men fram till dess... fjolårets soliga minnen.

2 mars 2010

TisdagsTema - skrämmande


"Den här veckan kollar vi på vad som är skrämmande för er. Vad hittar ni som får er att skaka i stövelskaften, bildligt talat eller bokstavligt talat? Fota på!" Fler skrämmande bilder hittar du här.

Den spanska texten på skylten betyder FARA.
Fotot är uselt men som vanligt finns det en historia bakom.

Nej, jag är inte speciellt mörkrädd men det gäller att vara försiktig när sena timmen, eller tidiga som här på bilden, är slagen. Ibland kan konstiga saker hända. Jag skyller mitt bristande omdöme (att ta fram kameran) på att jag var yrvaken när jag stod utanför ett hostel i närheten av busstationen (som kan vara mer eller mindre farliga platser) i hamnstaden Valparaíso i Chile. Det var inte riktigt så mörkt som det ser ut - snarare skymning.

Gatan är lång och bred och inga människor syns till. Vi är några stycken som ska ta bussen till flygplatsen för vidare transport till Påskön. Står i en ring runt vårt bagage och väntar på en till kompis som är sen. Från ingenstans dyker det upp en kille i tonåren och ställer sig brevid mig och tittar på min kamera. Jag tittar på honom och undrar vad jag ska göra. Inte en chans att jag öppnar ryggsäcken för att stoppa i kameran så jag håller den med båda händerna med snöret runt handleden. Jag tittar på honom - rakt i ögonen - tittar på min kamera och tittar på honom igen. Söker ögonkontakt för att visa att jag är medveten om vad han tänker göra. Han blinkar lite nervöst och frågar hur mycket klockan är. I ögonvrån ser jag ett par andra killar springa förbi på andra sidan gatan. Helt lugnt svarar jag honom på spanska: Hon är snart fem. Släpper inte blicken för en sekund. Då kommer vår kompis (som är chilenare, vi andra är nordbor) ut genom dörren, förstår genast situationen och skriker till: ”Qué pasa?” (Vad händer? eller mer fritt översatt ”Vad f*n håller du på med?”). Killen rusar iväg och när han kommer till sina kompisar hör vi honom skrika: ”Vi glömmer det. De är chilenare.” Det var en nyttig läxa även för mig. Man handlar inte alltid så förståndigt som man tror.

1 mars 2010

Boksidan och Filmsidan

Nu har jag härmat Malins briljanta idé och fixat en boksida på bloggen där jag hissar och dissar lästa böcker. Se rubriken ovanför vänstra kolumnen. Tipsa och kommentera gärna!

Uppdatering: När jag ändå var igång fixade jag en filmsida också.