30 maj 2010

Smaken

Veramonte, Chile

Idag har jag lyssnat på Smaken av Muriel Barbery,
författaren till Igelkottens elegans
som är en av mina absoluta favoriter.
Så här skrev jag om den i somras:

Charmig, rolig och gripande berättelse om livets väsentligheter.
Underhållande och tänkvärd, lättsam trots filosofiska grubblerier.
Läs den med eftertanke!


Jag är inte överdrivet matintresserad
men Smaken med sin vackra sensuella prosa tar andan ur mig.
Beskrivningen av solmogna tomater är magisk.

Det blev en blandning av smak och boktips.
Vad du än väljer, låt dig väl smaka och njut!
¡Buen provecho!
Bon appétit!

Från biomörkret

Det blir inga riktiga recensioner men väl några ord om filmer jag har sett under de gångna dagarna. Det är svårt att jämföra film men om jag måste välja en favorit bland de här tre så får Avsked min röst. Alla är sevärda men den lyser klarast på min stjärnhimmel.

Avsked 4/5
Okuribito som filmen heter i original vann en Oscar för bästa utländska film 2009 och har fått fin kritik - ingen garanti för att jag skulle gilla den men det kan ge en fingervisning. Avsked är en av de vackraste filmer jag har sett. Om jag betygsätter bara fotot får den en solklar 5:a. Vackra filmer har ofta ett långsammare tempo men det är inget som stör här. Minspelet är fantastiskt och jag gillar den japanska humorn även om vissa scener snuddar till freak show, farligt nära. Manuset är bra och även om storyn är förutsägbar är det i sig inget negativt. Ibland vill man inte bli överraskad. Till de blödiga vill jag tipsa om att ha en packe näsdukar till hands.

Fish tank 4/5
Ordet diskbänksrealism beskriver den här filmen väldigt bra. Eftersom jag hade hört så mycket positivt om Fish tank innan blev jag... kanske inte besviken för den är verkligen sevärd men den är inte riktigt så fantastisk som jag hade väntat mig. Katie Jarvis i huvudrollen som Mia har höjts till skyarna och visst är hon duktig men jag blir minst lika imponerad av Kierston Wareing som var med i Ken Loach-filmen It´s a free world (se den!). Hennes tolkning av Mias mamma är otroligt bra - hon är helt enkelt avskyvärd! Mia må vara tuff men jag köper inte riktigt hela storyn. Vill inte gå in på handlingen och förstöra filmen för dem som inte sett den men jag tycker att den slår över... fast det är klart, det här är ju på film och inte på riktigt. Spoilervarning! Markera texten mellan staketen om du absolut vill veta varför men skyll inte på mig sedan. #### Hur många 15-åringar skulle bryta sig in hos mammas älskare (som visserligen har kränkt henne men ändå), pissa på mattan och kidnappa + försöka dränka hans dotter? Inte så sannolikt. ####

Den första dagen på resten av ditt liv 3/5
Välspelat relationsdrama om generationsklyftor, tonåringars stapplande steg in i vuxenlivet och hur man som förälder hanterar det - och hur man som tonåring hanterar föräldrarnas medelålderskris. Träffsäker och ganska rolig men också övertydlig och slätstruken. Berör inte på djupet. Kul att ha sett den men det är allt.

28 maj 2010

Tema fredag - annorlunda


Jag tänkte hoppa över Tema fredag eftersom jag har startat biograf hemma men det känns fel när jag själv har föreslagit dagens tema. Min annorlunda bild kommer från Recoleta-kyrkogården i Buenos Aires. Ikväll väntar visningen av filmen Avsked som handlar om den sista resan. Vi ses igen!

27 maj 2010

Filmtajm

Som jag har väntat... framför allt på filmen Fish tank som jag ställde mig i kö för (dvd på bibblan som vanligt) så fort den skulle köpas in! Idag kom det hett efterlängtade sms:et. Men det plingade inte till bara en gång, inte två gånger utan hela fyra gånger. Den berömda ketchupeffekten har slagit till: Avsked, Fish tank, Familia och Den första dagen på resten av ditt liv finns att hämta senast den 3. juni och jag har en vecka på mig att se dem. Det klarar jag nog men det blir inte så mycket annat gjort. Så gott folk, om bloggen verkar negligerad framöver, av skäl oberoende av mig förstås, så vet ni varför.

25 maj 2010

24 maj 2010

Rödgrön röra


liknar mer och mer lila sörja.
Moderaterna profilerar sig som arbetarparti
och landstingspolitikern Ilija Batljan (s)
vill sänka skatterna och säger att han är höger.
Inte lätt att vara väljare idag.

Stockholm har blivit kallt

Glöm inte vantar och halsduk om du ska ut på lunchen imorgon!

21 maj 2010

Veckans fönster - förslutet


Förslutet är temat på Veckans fönster men det finns inget lås på fönstret... eller det finns inget fönster alls för det är igenmurat... *hrm* förslutet, menar jag förstås. Bilden är tagen i belgiska Gent.

20 maj 2010

Tema fredag - på väg


Vardag i Valparaíso

Tema fredag

Away we go

Sam, jag är besviken! Sam heter Mendes i efternamn och är pappa till filmer som Revolution Road och American Beauty. Hans film Away we go har kommit ut på dvd och jag har ganska höga förväntningar. Manuset låter också lovande: ett ungt par som snart ska bli föräldrar ger sig ut på resa genom USA för att hitta en perfekt plats för sin blivande lilla familj. Det kunde ha blivit en sevärd film men... första delen av filmen är en road movie med krystad humor och jag skruvar mig besvärat i soffan och hoppas att eländet tar slut snart. Inte speciellt roligt, jag flinade lite trött ett par gånger. Andra halvan är allvarligare och därmed också bättre, sevärd men inte så mycket mer. Utan det här lyftet hade jag gett filmen en 1:a men nu blev det istället en starkare 2:a (av 5 möjliga). Nope, det här var inte min cup of tea. Bättre kan du, Sam!

18 maj 2010

TisdagsTema - kantig

moriska lämningar i parken Jardim Público i Évora
trekanter, fyrkanter, månghörningar... kantigt Tisdagstema.

17 maj 2010

Volcán Osorno

Petrohué, Puerto Varas

Inte ett askmoln så långt ögat når...

16 maj 2010

Bildligt talat


Bildligt talat

Easter Parade

Jag tyckte mycket om filmen Revolutionary Road och hade höga förväntningar när jag skulle läsa Easter Parade av Richard Yates (vars bok med samma namn filmen baseras på). Boken överträffade kanske inte men motsvarade mer än väl mina förhoppningar om att den skulle hålla samma höga kvalitet. Det finns ingen speciell handlig att prata om utan det är mer som en ganska tragisk beskrivning på amerikanskt medelklassliv i två generationer i stil med life sucks and then you die. Långt efter att jag hade lagt ifrån mig boken funderade jag över de två systrarnas levnadsöden.

14 maj 2010

Fredagsfärger - svart och blå

Lago Espejo, Camino de los Siete LagosMörka moln och blå himmel vid utsiktsplatsen
längs De sju sjöarnas väg i Nequén, södra Argentina.
Fredagsfärger

Veckans fönster - rutigt


Veckans rutiga tema får mig att tänka på svartvita fyrkanter men tyvärr hittade jag inga sådana fönster, varken i min närhet eller i byrålådan så jag väljer en friare tolkning - eller annorlunda kan man väl säga för om inte det här är rutigt så vet jag inte vad som är... åtminstone väggen. Bilden är tagen i mexikanska Puebla som är känd för sina kaklade fasader. Fler rutiga fönster finns på Susannes fotoblogg.

Dagens boktips

Det var länge sedan jag blev så betagen av en bok. Jag minns inte att jag skulle ha läst något liknande tidigare. Boken som har hållit mig i sitt grepp under de senaste dagarna heter Doroteas sång och är skriven av Rosa Regàs (spanska). En del av handlingen finns att läsa här men den säger egentligen inte så mycket för boken ger så mycket mer... en magisk läsupplevelse. Låter som överord men just nu är jag så upprymd av språket och tankarna som triggats igång av boken att jag har svårt att hitta ord för att beskriva den. Jag säger bara LÄS!

Om Rosa Regàs på Wikipedia (engelska).

11 maj 2010

TisdagsTema - gammal

Convento do Carmo, Lissabon
TisdagsTema

10 maj 2010

Utan Ord

Om att ge och få


Hon använder så många ord men säger så lite. Hennes stora behov av att synas och bekräftas gör att andra runt henne krymper och tystnar, töms på energi. Det kastar en mörk skugga över vår samvaro. Ge mig tålamod och överseende och henne insikt och vilja att mötas halvvägs!

9 maj 2010

Bildligt talat


Bildligt talat

Fototriss - skyltar




Jag deltar i Fototriss med tre skyltar från Påskön.

Ultimat lyxpryl


Senast i raden av prylar jag inte visste att jag behöver: ett designat fodral till en läsplatta (som jag varken äger eller saknar) till det facila, gracila priset av 2500 kr. Efter snabb huvudräkning kan jag konstatera att jag får 50 (femtio) nya pocketböcker eller 250 (tvåhundrafemtio) begagnade för de pengarna. Och om jag tänker på andra än mig själv (uppfriskande som omväxling) räcker summan till att vara världsförälder i över 2 år. Men hur går det ihop med bilden? Nybakat bröd, ett par tomatskivor och färsk basilika - det är livskvalitet för nästan inga pengar alls.

7 maj 2010

Veckans fönster - musikaliskt

La Boca, Buenos Aires

Fler musikaliska fönster finns på Susannes fotoblogg.

Fredagsfärger - svart och vitt


Som på beställning, veckans Fredagsfärger passar mig utmärkt. Det har varit en hel fågelkoloni här på bloggen på sistone men nu får det vara bra, nu när jag äntligen lyckades hitta Misja with a little help from my friends. Här smyger vi iväg och hoppas att ingen upptäcker det.

6 maj 2010

Tema fredag - form


Denna ovanligt trekantiga kyrka hittade jag på Chiloé-ön.
Tema fredag

Jakten på den försvunna pingvinen, del 3


we seek him here
we seek him there
we seek him everywhere

5 maj 2010

Jakten på den försvunna pingvinen, del 2




Vad sa du? Det är klart att jag inte hörde
när jag hade huvudet under vattnet.
Neej, inga isbjörnar heller...

Preferenser

Jag är en flitig besökare på bibblans hemsida, söker bra filmer och nyinköpta böcker så ofta jag hinner. Idag snubblade jag över en intressant dokumentär Racism: A History av Paul Tickell. Den har fått lysande kritik på IMDB (visserligen bara av 14 personer men ändå) och finns också att se på nätet. Men det var inte det jag skulle skriva utan att låntagaren innan mig hade reserverat Pilates med boll. Har jag missat nåt? Borde jag... äsch... jag har ingen boll.

4 maj 2010

En läskig bild


Della visar upp en läskig bild och jag vill ju inte vara sämre.
Det kanske finns fler som vill skrämmas...

Bruna svanhalsar


Nu har jag fått svar på min fråga som jag ställde till Naturmorgon... eller egentligen hade det kommit redan samma dag som jag skickade frågan men jag såg mejlet först idag. Tack för ett snabbt svar!

Hej Johanna,
ja det är nog så att svanarna blir smutsdiga av smutsigt vatten. De letar ju ständigt föda på botten i grunt vatten. Men det behöver ju inte vara något farligt för det. Många sjöar har brunfärgat vatten (ex vis p g a omgivande myrmarker) men vattnet är ändå rent.

Med vänlig hälsning,
Lasse Willén

Naturmorgon, Sveriges Radio

TisdagsTema - vatten


TisdagsTema

3 maj 2010

Jakten på den försvunna pingvinen, del 1

En pingvin?! Vad yrar du om?

Gissa boken

Det har säkert inte undgått någon som läst bloggen att jag tycker om böcker. Det hann bli bara ett Gissa boken-inlägg innan jag slutade blogga i våras men jag tar upp tråden igen eftersom det verkade finnas intresse. Här kommer ett nytt citat och jag undrar om du vet vilken bok jag har läst. Ledtråd kommer om det visar sig vara för svårt. Skulle tro att de flesta som fyllt 20 år har läst den eller sett filmen.

Bara ett frimärke hade han kvar, det allra finaste, som han hade sparat till sist. Det var ett tyskt märke med Rödluvan och vargen på, å, det var så vackert, tyckte /.../ Han la det framför sig på bordet. I samma stund hörde han ett surr utanför fönstret. Ett surr som lät som... ja, sannerligen, det lät som...

1 maj 2010