29 augusti 2010

Bildligt talat

Bachajón, Chiapas

För säkerhets skull?


Jag vet inte om det händer många olyckor i andra städer med spårvagnstrafik men är inte detta lite väl överbeskyddande? Vad sägs om att tänka själv som omväxling. Nej, alla gör inte det men då är det på tiden att de lär sig. Jag tvivlar inte ett ögonblick på att även nollåttor kan.

28 augusti 2010

Veckans fönster - saknat


Susanne är ute och flyger och far... och det känns alldeles konstigt med en lördag utan fönstertittarrunda. Jag har varit på stan och fotat idag och för att inte tomheten alldeles ska ta över visar jag en fönsterbild trots att Veckans fönster har tagit semester. Min fria tolkning på temat hittade jag på promenaden längs Strandvägen i Stockholm.

Jag är inte ensam. Ninni saknade också Veckans fönster.

26 augusti 2010

24 augusti 2010

22 augusti 2010

Bildligt talat

Benkapell på liv och död


Blogger klagade på att min kommentar till Tema fredag är för lång så jag får skriva ett inlägg istället. Jag har inget emot att sticka ut! Vill gärna hitta annorlunda vinklingar på fototeman - inte för att göra mig till utan för att jag försöker tänka i nya banor (i bästa fall), hitta "det oväntade" och kanske överraska. Det finns säkert de som tycker att det är konstigt men det kan jag bjuda på. ”Kul” foton på skelett och döden får man skriva, helt ok hos PUMITA. :)

Det är svårt att prata om döden, för de flesta, men samtidigt tror jag att jag njuter mer av livet om jag vågar komma nära min egen dödlighet. Insikten om att livet inte varar för evigt ger mig en stark vilja att leva fullt ut, både i det stora och det lilla. Där är människor olika men så är det för mig. Många som bränner ut sig och får lära sig att leva på nytt, drabbas av en allvarlig sjukdom eller annan svår motgång brukar också säga att de prioriterar annorlunda, att det svåra trots allt har haft något gott med sig. Fint så.

Jag tror inte heller på fler chanser. Det är nu eller aldrig som gäller. Kikade på Yates´gravsten (intressant sajt iö också. Tack Jah Hollis!) men vet inte om jag lyckats förstå meningen bakom de raderna. Freedomtravel: Tack för länken om Kutna Hora! Känner igen namnet men kom tyvärr aldrig dit när jag var i Prag.

Egentligen tycker jag inte att kapellet är så makabert men tänkte att det kan vara för magstarkt för en del som kikar på bilderna. Vi är olika som sagt, en del känsligare än andra. Kul att ni delar med er av era tankar och erfarenheter i kommentarerna! I ”mitt” kapell luktade det inget speciellt. Det var nästan som vilket museum som helst förutom de annorlunda föremålen på väggarna. Taket inuti var väldigt vackert också men jag har ingen bra bild på det. Enligt olika legender var det soldater från ett stort slag eller skelett efter en pestepidemi som hamnade här men det sannolika är att det är ben från Évoras kyrkogård. Kanske kyrkans sätt att skrämma folk till lydnad och gudsfruktan.

Passar på att önska alla en trevlig söndag! Gör gärna ngt som du aldrig gjort förr! ;)

P.S. Missa inte de spännande bilderna hos Della!

21 augusti 2010

Jag vägrar dö nyfiken

heter Babben Larssons bok som jag precis har läst ut. Titeln är helt underbar och stämmer väl överens med min livsfilosofi men den lovar för mycket. Boken är som en kväll på Norra Brunn (blandad med en del allvar i lättläst form) - rolig för stunden men lämnar knappast några djupare avtryck. Mycket av innehållet har man hört förr. Med viss tvekan får boken en 3:a, dvs. läsvärd, för att jag hör Babbens sköna gotländska stämma när jag läser citaten från hennes karriär som ståuppare. Borde kanske ha lyssnat på ljudboken istället.

19 augusti 2010

Tema fredag - njut av livet




Vad du än gör, se till att få ut det mesta av de dagar du har för förr eller senare hamnar du här. Det är nog tanken med det berömda kapellet Capela dos Ossos jag besökte i Évora. Redan vid ingången får man ett smakprov på vad som komma skall. Ovanför dörren står nämligen texten: Nós ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos, dvs. Vi ben (eller skelett) som finns här väntar på de dina. Hela kapellet med sina pelare består av ben från cirka 5000 skelett. Låter kanske makabert men egentligen är det en nyttig påminnelse om att livet är ändligt. Den engelska texten är en översättning av portugisiska och riktar sig till alla besökare men passar bra att förmedla vidare. För att inlägget inte ska bli alltför mörkt avslutar jag med en bild på det vackra taket utanför kapellet. Och med det sagt vill jag önska alla en finfin helg! Fler bilder och tankar kring livet finns på Tema fredag.

17 augusti 2010

Misjas öden och äventyr


Inte ett dugg konstigt att jag inte hittar trots att jag har anlitat två pingvinletare. Amatörer, det är vad de är! Men att jag skulle ha kontroll över Misja - som Annette verkar tro - det har jag aldrig haft. Jag tror på Elmer Diktonius, den finlandssvenske poeten och författaren: Bara de tama fåglarna har en längtan. De vilda flyger. Det kan förstås hända att han blev lite sur när han inte fick vara med i boken.

15 augusti 2010

Bildligt talat


P.S. Malin: Jag vet att man inte ska leka med maten men jag kunde inte låta bli. Jag tillägnar den här stackars minneolan till dig. Dåligt samvete har jag för att den har flugit hit ända ifrån Peru och blir utsatt för denna grymma behandling men Cheer up, girl!

Fototriss - blank




Det var ett tag sedan jag deltog i Fototriss så det passar bra nu när jag har hittat så många blanka bilder i byrålådan. Ja, eller de två första är det. Den sista är dagsfärsk, både tom och blank. Inte så svårt att se vad den föreställer, de andra kan vålla lite mer huvudbry. Om man nyttjar stora mängder av innehållet i den första kan man bli lika blank som föremålet, den andra är ett kännetecken för en europeisk huvudstad. Så kom igen, gissa! Om du inte vet förstås.

14 augusti 2010

Veckans fönster - lantligt


Mer förfallet än lantligt men mossan på taket får stå för det lantliga. Den originella luftkonditioneringen ser ut att fungera bra... man ser baksidan av huset genom fönstret till vänster. Fler lantliga fönster finns här.

En fika på stan

är alltid trevligt och förgyller tillvaron. Men jag kan hoppa över en gång och messa femtiolappen till någon som behöver den bättre. Visst kan du också det? Numret är 72910 (sms till Plan Sverige). Skriv bara PAKISTAN så är det klart.

12 augusti 2010

Tema fredag - väder


När smogen ligger tät över staden är det svårt att se vad det är för väder om man inte kommer högre upp över havet - t.ex. med linbana som här på en av Santiagos kullar. Fler väderbilder finns här.

10 augusti 2010

Tisdagstema - rosa

Man ser inte så ofta rosa väggar här hemma men i Latinamerika finns de lite här och var. Väggen på bilden ser nästan lila ut men den är mörkrosa i verkligheten. Jag skyller på den klumpiga fotografen. Konstverket finns i stadsdelen La Boca i Buenos Aires och heter I väntan på båten. Fler rosa bilder finns hos Tisdagstema.

8 augusti 2010

Veckans hus - telefonkiosk

Den här telefonkiosken finns i parken utanför Biblioteca Nacional i Buenos Aires. På bänkar runt fontänen bakom ryggen på mig satt studenter och läste, så även jag efter att stoppat ner kameran. Det ingick nämligen i resplanerna att jag skulle läsa Cortázar här medan jag vilar fötterna efter långpromenaden i stan. Kan tyvärr inte berätta något om mannen i bild, om det är en speciell person eller bara en affisch, men stilig är han. Fler telefonkiosker finns hos Hedwig.

Bildligt talat


Bildligt talat

7 augusti 2010

Allt som är mitt är inte ditt

lavaström i Villarrica

För en vecka sedan blev jag erbjuden att ingå i ett medieregister på ett så kallat mediaintelligensföretag = vara med på en bloggtopplista för resebloggar. Jag kom inte till skott med att kolla på sajten men när jag väl gjorde det hade PUMITA redan hamnat på (en hedrande) första plats. Den listan i sin tur har kommenterats på en finsk resesajt via mediaintelligensföretagets finska filial. Lite snopet eftersom jag inte hade lämnat mitt medgivande än. Mejlade till dem och fick till svar att de länkar om man uttryckligen inte säger nej. Hon skulle självklart ta bort länken om jag inte ville vara med och det var ju bra. Det känns olustigt att figurera i sammanhang som jag inte har valt själv att medverka i. Jag vill äga mina texter och bilder och bestämma själv var och hur de används men det kanske är så att man ska förvara dem i byrålådan för att få ha dem ifred. Att den finska resesajten (typ resedagboken.se) skriver en artikel och nämner min blogg känns mer ok för den är till för användarna och inte bara för att få gratis reportage. Dessutom är det stor skillnad på att länka och lägga ut enstaka inlägg. En svensk resesajt, vars namn jag inte vill skylta med, visar valda inlägg i tusentals bloggar för att saluföra sina produkter. Jag kontaktade dem för att bli bortplockad men de har inte brytt sig om att svara.

A friend in need is a friend indeed

Huis van Alijn, Ghent

Hjälp till Annelies kille och Manneken Pis.

6 augusti 2010

Veckans fönster - valfritt


De här fönstren hittade jag på den chilenska landsbygden strax utanför Villarrica, en av Chiles äldsta städer. Byn med ett par tusen invånare som lever i skuggan av den slumrande vulkanen heter Coñaripe. Om du inte talar spanska kan jag berätta att huevos betyder ägg. Psst, klicka på bilden på Coñaripebeachen bakom länken - ser lite mer då. Gott om vulkanisk sand där. Såg svartare ut i verkligheten.

Veckans fönster

5 augusti 2010

Tema fredag - konst




Det råder delade meningar om vad som är konst, om t.ex. graffiti är det eller inte. Jag har lite svårt att se skillnaden - förutom motiven och budskapet som varierar förstås - båda målas på en vägg med starka färger. De två första bilderna är delar av en stor muralmålning av Diego Rivera från staden Xalapa i Mexiko och den sista är graffiti från staden Valparaíso i Chile. Mer konst hittar du här.

Nu svimmar väl alla som beundrar riktig konst... men det är inte min mening att nedvärdera Rivera på något sätt. Jag uppskattar hans verk otroligt mycket.