28 november 2010

Biutiful

awardsdaily.com

Alejandro González Iñárritu och Javier Bardem - kan det bli annat än bra? Det frågade jag mig när jag läste om filmen Biutiful som hade premiär i Stockholm i helgen. González Iñárritu har regisserat flera bra filmer, bl.a. Babel som är en av mina favoriter. Jag avgudade Javier Bardem i Gråta med ett leende och i No country for old men var han också sjukt bra. Den senare är egentligen inte den sortens film som jag brukar se men jag är glad över att jag gjorde. Vicky Cristina Barcelona var helt OK men Eat love pray vill jag nog inte se. Hur som helst, åter till Biutiful. Jag hade en stor klump i halsen när jag lämnade biosalongen och den känslan kommer att sitta kvar ett bra tag. Filmen är mörk och jobbig att se, ingen lättsam underhållning alltså, men jag rekommenderar den varmt. Bardem är lysande.
Läsvärd recension på Onyanserat.

Uppe med tuppen

Njae, inte på en söndag...
men för ett antal år sedan klättrade jag uppför trapporna 
för att få närkontakt med detta ståtliga exemplar. 
Espesjöli får jo, Larans. Superfina bilder! 

Vill passa på att önska alla en skön och avkopplande första advent. Lev väl!

27 november 2010

Veckans fönster - varmt


Inte var det lätt att hitta ett bidrag till Veckans fönster den här gången heller. Varmt - bah! Alla fönster runt omkring mig är iskalla, vedervärdigt kalla till och med eftersom jag tycker illa om vinter och kyla. Jag rotade i byrålådan och hittade ett foto från en park i Prag. Minns att det var riktigt varmt den här dagen när jag spatserade runt där i Kralovska zahrada, Kungliga trädgården. Även statyn på bilden beskriver varma känslor om jag inte misstolkar den.

25 november 2010

Organiska jeans

Fair trade förstår jag - men organic?

Jag forskade lite i det och nu är jag en aning klokare: 
ekologiskt odlad bomull, dvs. inga bekämpningsmedel, 
kemiska produkter eller genmodifierad gröda. 
Tyget färgas i ren indigo och tvättas med vatten och pimpsten.

Ja, varför inte?

23 november 2010

TisdagsTema - resa


Det är gott om resor i fotoutmaningarna just nu. Det har jag förstås inget emot utan passar på att visa en till båtresa, den här gången från mangroveträsket i närheten av staden Mérida som ligger på Yucatán-halvön i Mexiko. Under båtresan träffade vi på en hel skock med flamingos men de fastnade inte på bild. Fler resebilder finns på TisdagsTema.

22 november 2010

Eldaren och masken


I gårdagens Bildligt talat visade jag ett foto på en kubansk eldare. Nej, det var inget ånglok utan en keramikugn han matade med den långa pinnen. Ovan bildbevis på en mask jag köpte i hans butik.

21 november 2010

Bildligt talat

Som i en liten ask

Det är där han har mig, 
Rupert Everett. 
Jag kan inte sluta le. 
Fast jag skrattar lika mycket 
åt den spanska dubbningen.

P.S. Om du inte orkar lyssna på dialogen
så börjar sången på 2:00


Fototriss - en resa


En oförglömlig båtresa i Petrohué-nationalparken i Puerto Varas.
Fler Fototriss på resande fot hittar du här.
Här finns två bilder till från samma resa (scrolla ner).

19 november 2010

Veckans fönster - lekfullt


Jag skickade in några temaförslag till Susanne på Veckans fönster så jag får skylla mig själv. Efter några varv i bildarkivet hamnade jag på El rincón de los duendes, Tomtehörnan, i Buenos Aires. Lekfullt? Inte vet jag men tyckte att bilden passade ändå så här strax innan advent. Det kan vara svårt att se fönstren men de finns där bakom gallret. Fler lekfulla fönster hittar du på Susannes fotoblogg.

16 november 2010

TisdagsTema - känsla

Den här bilden beskriver många känslor. Det sitter nog i betraktarens öga.
Jag tänker t.ex. på stolthet, vrede, förvåning och rädsla. Vad ser du?

13 november 2010

Veckans fönster - stationärt


Tro´t eller ej men bakom den här fasaden döljer sig en järnvägsstation. Passera genom hästskon och du kommer till Rossio-stationen som ligger i centrala Lissabon. Fler stationära fönster hittar du här.

Fääärdig!

fredag kväll
trött och sliten
på väg hem från jobbet
tar fram tidningen
för att lösa dagens sudoku
de har tänkt på allt
skönt att slippa tänka själv

Igelkotten


Charmig, rolig och gripande berättelse om livets väsentligheter. 
Underhållande och tänkvärd, lättsam trots filosofiska grubblerier. 
Läs den med eftertanke!

Så skrev jag om Igelkottens elegans, en av mina favoritböcker, när jag hade läst ut den i juli 2009. Nu har boken filmatiserats och filmen som heter Igelkotten hade premiär i Stockholm igår. Frågan är om jag ska se den. "Fritt baserad på boken" står det dessutom i annonsen och det gör mig ännu mer tveksam. Det är så få böcker som har vunnit på att bli film. Kommer inte på någon just nu men det är sällan jag har känt: "Oj, vad bra det här blev. Bättre än boken."

Bilden från Östasiatiska museet har ingenting med inlägget att göra förutom att jag tycker att statyn är elegant

12 november 2010

Tema fredag - spegling


Mitt fotobidrag till Tema fredag är taget utanför presidentpalatset La Moneda (till höger) i Santiago de Chile. Vad som pågår där nere framför glasdörrarna till Kulturcentret har jag ingen aning om...

6 november 2010

Fototriss - cool




Fler coola bidrag till Fototriss hittar du här.
Jag deltar inte i tävlingen.

Vad händer?

Inte mycket...

5 november 2010

Kungen och jag

Vi är knappast bästisar. Han vet inte ens om att jag existerar och jag önskar det samma när det gäller hans ämbete. Nu har han gjort bort sig igen. Han borde ha tagit fasta på Abe Lincols devis: Bättre tiga och tas för en narr än tala och undanröja varje tvivel. Många av undersåtarna tycks tänka att man inte får skriva böcker om hans privatliv. Varför inte? Inte för att jag förstår varför det skulle vara intressant men det finns ingen anledning att behandla honom med silkeshandskar. Om jag kommer att läsa boken? Frankly, my dear, I don´t give a damn.

Veckans fönster - valfritt

Tema fredag - färg vit eller blå

Morgondopp i Palenque