31 maj 2011

På väg till marknaden

Valladolid, Mexiko

30 maj 2011

Mexikanska busschaufförer


är sannerligen ett släkte för sig. Ett spännande yrke har de också. När de inte väjer för stora gråa ödlor som springer över vägen eller blir inspekterade av armén som klampar in med k-pistarna i högsta hugg, flörtar de med unga söta tjejer (uniformen lockar dem till sig hörde jag en avundsjuk... eller gubbsjuk... resenär sucka högljutt) och tar emot mutor i form av glass, frukt och snacks av ambulerande försäljare. Jag har tyvärr ingen bra bild på den bussresan eller framför allt det som hände innan bussen startade från Mérida mot Izamal. Visst höjde jag på ögonbrynen när chauffören, det sista han gjorde strax innan avfärd, ägnade sig åt ngt av följande:

1. Han tog sista tuggan av sin frukost.
2. Han ringde mamma.
3. Han kammade sig, både på huvudet och under näsan.
4. Han gjorde ett korstecken.

Vad tror du?

P.S. Fotot föreställer inte chauffören utan en av sötnosarna som lever farligt på vägarna.

29 maj 2011

Bildligt talat

Skyltsöndag - gammalt och nytt


I Latinamerika bär gator och torg ofta namn efter historiskt viktiga datum. Min vilda gissning är att lilla torget i Izamal är döpt efter La batalla de Puebla (slaget i Puebla) den 2. april 1867 när fransmännen tvingades retirera, en milstolpe Mexikos historia. Rätta mig gärna om jag har fel.

28 maj 2011

Varma vindar i Karibien

Playa San Miguelito i Cancún, México

One world - a global anthology of short stories

1. Vad heter boken du läser just nu?
One world - a global anthology of short stories

2. Hur långt har du kommit?
68 sidor av 191

3. Beskriv boken med tre ord.
Favoriter* i kortversion.

4. På en skala 1-5, hur bra är den hittills?
Hm, vet inte riktigt men rätt högt.

* Chimamanda Ngozi Adichie, Jhumpa Lahiri och Petina Gappah bl.a.

26 maj 2011

Tema fredag - yta


I dagens samhälle är yta ofta viktigare än innehåll.
Fler bidrag till Tema fredag finns här.

Dios me guía

Herren leder mig.
GPS onödig med andra ord.

23 maj 2011

¿Qué hay de postre?

Och här kommer efterrätten. Det var säkert första gången jag åt en chokladbakelse på restaurant i Latinamerika och blev faktiskt positivt överraskad. Inte så att jag stönade av välbehag men tårtbiten fick ändå godkänt och det vill inte säga lite. Espresson var sagolik. En finska som bor i Sverige dricker italienskt kaffe på en kubansk restaurant i Mexiko. Det ni!

Salsa roja y salsa verde

+ några nachos och ett stort glas färskpressad juice. Perfekt start på en god måltid!

22 maj 2011

Bildligt talat

Fototriss - platta



Kullerstensgatorna har sin charm men när man traskar runt med tunga steg under stekande sol är det en fördel om gatorna är platta. Det är dock säkrast att titta ner och se upp! Mannen på flaket önskar sig säkert också platta vägar med inte alltför många gropar. Han lyfte på huvudet för att kolla läget när bussen höll på att köra i baken på lastbilen men fortsatte att sova i godan ro när vi swischade förbi. Fler platta Fototriss hittar du här.

21 maj 2011

Pumita goes vodka tourist


Jag brukar inte frakta med mig några större mängder alkohol så här kommer en bild på hela spritarsenalen jag släpade med mig från Mexiko. Det är två likörsorter som kommer från Yucatán- halvön. Yerbabuena (mynta) till vänster smakar mest hostmedicin men den till höger som heter Xtabentun är riktigt god. Den är gjord av honung. Lite gulligt att de varnar för alkoholens skadliga inverkan på hälsan när flaskan innehåller 200 ml. Nu håller jag mig dock till mitt chilenska rosé.

Dulces mexicanos - godis på mexikanska


Här kommer lösningen på mysteriet med de konstiga stenarna jag postade en bild på förra helgen. Det är svårt att få någon uppfattning om storleken på godisstången på fotot men den är ca. 10 cm lång och 2 cm i diameter vilket betyder att det är sjukt många kärnor! De är storleksmässigt lite större än svenska halstabletter. Tamarindogodiset påminner om marmelad men är tjockare i konsistensen och smakar riktigt syrligt och sött, så sött att jag tar bara en liten bit åt gången. En annan favorit är Cocada de leche som smakar mest kokos och är inte fullt lika söt.

20 maj 2011

Veckans fönster - litterärt


Fönstren i badrumsdörren, balkongdörren och spegeln på ett hotellrum som heter Los libros (som betyder böckerna på spanska) i silverstaden Taxco kan knappast vara något annat än litterära. Dessutom finns det gott om böcker på hyllorna på väggen. Fler litterära fönster finns hos Susanne.

14 maj 2011

Utan Ord

Veckans fönster - valfritt


Ska detta föreställa ett fönster? Jo, faktiskt! Nästan likadant som hundfönstret men från insidan den här gången. Bilden är tagen samma eftermiddag som jag landade i Cancún. Planet fick cirkla runt en bra stund för att ett häftigt åskmoln hade parkerat sig över staden men när vi landade sken solen igen. Väl framme på hotellet (klockan hade hunnit bli tre på eftermiddagen) bestämde jag mig - helt utmattad - för att sova ett par timmar innan det var dags att bekanta sig med Centro histórico och få lite mat i magen. Vaknade ett par timmar senare av en jättesmäll och rusade till fönstret. Vevade rutorna för att kunna kika ut och kunde nöjt konstatera att det inte var en jordbävning, bara en häftig åskknall. Himlen öppnade sig och vattnet forsade på gatorna. Tack så mycket för den välkomsthälsningen, Cancún! Jag kröp ner mellan lakanen igen och sov till morgonen - 14 timmar i sträck. Det var precis vad jag behövde. Fler bidrag till Veckans fönster finns på Susannes fotoblogg.

Kalabaliken i Blogger

Playa San Miguelito

Lyckligt ovetande bläddrar jag igenom webbläsaren efter att ha varit out of office i en veckas tid ungefär (det bidde inget fotografiskt fönster, viljan fanns men tiden räckte inte till... ibland lovar jag mer än jag kan hålla, sorry Sassa!) och upptäcker att det har hänt dramatiska saker här (nåja, Pumita tycker om att överdriva, så är det bara) men att det ska vara frid och fröjd igen. Inlägg som försvinner och återuppstår, kommentarer som är puts väck. De lyckades inte ens pricka fredagen den 13:e. Amatörer, säger jag bara! Själv hade jag en superskön (obs! ironiskt) arbetsdag med datorkrasch och hej och hallå igår. Det blev mest Jag kanske ska... istället. Nej, just det, det kan jag inte... inte det heller! Då gäller det att behålla lugnet och hämta kraft från trevliga reseminnen, som t.ex. en glimt från Karibiska havet. Playa Miguelito är en av ett tiotal allmänna badstränder i Cancún. Back to real life och en bloggrunda ikväll. Lev väl till dess!

5 maj 2011

Tema fredag - oväntat

Något oväntat måste ha hänt eftersom de var tvungna att täppa till bakrutan så där...
Fler oväntade bilder finns hos Sinneskatten.

4 maj 2011

En plats i solen

Zona hotelera, Cancún

3 maj 2011

Damsadel

Izamal, Yucatán

1 maj 2011

Veckans fönster - rofyllt


Hm, det är tveksamt om ett fönster på en liten motorbåt kan vara ROfyllt... men att titta över vattnet och lyssna på vågorna är det i allra högsta grad. Bilden är tagen från en brygga vid Lago Nahuel Huapi i Neuquén (Patagonien i södra Argentina). Fler rofyllda fönsterbilder finns här.