24 april 2012

Tot gauw - ses snart!

Nu blir det lugnt här i några dagar för jag ska iväg på en minisemester till Amsterdam. Ska käka tårta med Beatrix, ni får fira med knugen. Glada Vappen till er alla! Ta det lugnt med mjöd och annat som hör till. Susanne, det här är mitt bidrag till Veckans fönster... oavsett vad det blir för tema. Motivering kommer senare, måste ju veta vad jag ska argumentera för innan jag börjar fabulera. På resan satsar jag på gatukök = ingen disk! Man lär sig av misstagen...

Uppdatering 2012-04-29
Ett ónsketema fór mig ocksá kan man sága. Kom riktigt látt undan, flyt kallas det visst: pá kasinofónstret till vánster speglar sig en av Alicantes mest státliga byggnader. Bara sá dár utan vidare...

TisdagsTema - vass

22 april 2012

Avsvalkande


Jag hade tänkt bidra med detta till Bildligt talat men eftersom det inte ser ut att bli något så postar jag fotot som ett eget inlägg. Den här lillkillen sprang som ett jehu på torget med de små fontänerna. Med tanke på temperaturen hade jag gärna gjort det samma. Inte utan ett sting av avund plockade jag upp kameran för att föreviga hans lycka.

Skyltsöndag - byst


21 april 2012

Ordlös lördag - öga

Veckans fönster - färgrikt

 
Veckans fönster

Somliga reser ända bort till Afrika för att fota dessa fantastiska randiga djur, lite mer färgrika här än i verkligheten, men jag är tyvärr inte en av de lyckliga utan får nöja mig med att åka med SL-kortet på tvärbanan som inte räcker riktigt så långt. Ett färgrikt fönster blev det iaf. Jag vill tillägga att jag egentligen inte är en gnällig motvallskäring men gärna en bångstyrig bildstormare. Den här gången har jag hållit mig snällt inom ramarna. Ha en skön helg!

13 april 2012

Veckans fönster - dukat


Dukat eller dukat*? Det är frågan. Äsch, nu ska vi inte krångla till det. Jag fick en snilleblixt: den där butikskedjan med tallrikar och glas och bestick i fönstret. Var finns närmaste... åh nej, den finns ju inte längre... eller jo, den har dukat klart och börjat med serveringen så det är kört. Suck och stön! Jag får rota i byrålådan igen... rota, rota, vad gör mormors löständer här? och mina gamla bokmärken med änglar på? rota, rota... Aah, det här kanske? Inte klockrent men det får duga. Jag kan bara hoppas att det finns en dörr med fönster bakom jalusin eller så säger vi att rutorna ovanför är fönster. I wish! Som tur är säger Sassa att hon inte tycker om att diska. Jag har kokat den här soppan så jag får offra mig. No hay problema, amiga! Jag kan diska. För säkerhets skull tar jag med mig kameran ut i helgen. Kanske hittar jag något mer träffsäkert men det lär inte bli lika färgglatt. Buen provecho!**

* venetianskt guldmynt
** Smaklig måltid!

12 april 2012

Tema fredag - vägval


Titta inte bakåt - blicka framåt och var tålmodig.
Ibland har man inga valmöjligheter - bara gilla läget.

9 april 2012

Det är KIVA

säger den svenskstalande finländaren när hen tycker att någonting är kul och trevligt. Men KIVA är så mycket mer. Hos Helena på Livet på citronodlingen fick jag en påminnelse om den här organisationens existens och vill gärna göra en insats. KIVA är ett microlånesystem där man kan låna ut 25 dollar (167 kr enligt valuta.se) till en person eller en grupp någonstans i världen. När lånet är återbetalat kan man låna ut pengarna till någon annan, eller om man hellre vill, välja att få tillbaka pengarna. Extra kiva nu när Helena bjöd mig på ett fritt lån att dela ut. Det är ett företag som sponsrar dessa lån och pengarna som återbetalas går naturligtvis till KIVAs kostnader för organisation. 
 
 
Mitt fria lån går till Juanita och de andra kvinnorna i San Juan Group i Mexiko för att de ska komma igång med sin bröd- och matförsäljning. Mitt riktiga lån skickar jag till en liknande grupp av kvinnor så fort jag får ordning på betalningen. Datorer strular som bekant ibland men jag ger inte upp utan fixar det så snart jag kan. Jag är generös idag och bjuder dig på ett fritt lån: http://www.kiva.org/invitedby/pumita3563 Länken går till min sida på KIVA där du kan se var mitt andra lån hamnade. Obs! Det är bara 78 fria lån kvar så skynda på om du vill vara med.

8 april 2012

Bildligt talat

Skyltsöndag - reklam i rondellen


I en rondell någonstans på Kuba

Jag älskar hen

Jag bryr mig inte om genusdebatten i sammanhanget men under alla mina år i kontakt med det svenska språket har jag inte kunnat förlika mig med att jag behöver göra skillnad på kön i personliga pronomen, singularis tredje person. Varför? Det framgår oftast med all önskvärd tydlighet vem man syftar på och då är det ganska ointressant att poängtera att personen är av manligt eller kvinnligt kön. Dessutom gör man inte det i pluralis heller... fattas bara att vi skulle ta efter spanjorerna som markerar när det finns en endaste karl i sällskapet bland 99 är kvinnor. Livet är så mycket enklare med hen. Mitt liv är det iaf. För varje gång jag pratar om en levande varelse i tredje person får jag tänka till - nej, det kommer inte automatiskt för jag har inte det i ryggmärgen. Är grannens hund en tik eller inte? I det fallet räddas jag iofs av ordet den... med risk för att uppfattas som respektlös av grannen som tycker att hunden är finast i hela världen. Eller ännu värre, grannen har tre döttrar och den yngsta av dem, han är bara tre år. Ööh, nu gjorde jag det igen! Så snälla, var inte så konservativa - släpp fram hen! Och inte behöver man böja ordet i akkusativ... bara säg som många gör idag: Vad är det för fel på hen? Lätt som en pannkaka. Nu går hen ut. Chauu!

7 april 2012

Jag ska bli med läsplatta


Igår när jag satt här hemma och inte kunde gå ut (eller ville inte men berätta inte för nån!) fick jag för mig att jag skulle kolla på läsplattor på nätet. Jag läser mycket så det kan vara en bra grej, tänkte jag, lättare att ha med sig i väskan överallt. Där överraskade jag mig själv faktiskt. För ett år sedan var jag tvärsäker: en sån kommer aldrig innanför min dörr men för ett tag sedan började jag tänka att det vore kul att testa även om jag trodde att det låg långt fram i tiden. Och nu har jag alltså beställt en iRiver. Känner att den passar mig bättre än en iPad för jag vill "bara läsa", behöver inte laddas lika ofta och den är behagligare att läsa på om man sitter länge. Och framför allt: den är inte anpassad bara till den amerikanska marknaden som Kindle t.ex. utan jag har större tillgång till böcker på svenska och kan låna e-böcker på bibblan, helt gratis. Med wifi behöver jag inte ens ta omvägen via datorn. Oj, nu blev det reklam... men tanken med det här inlägget är att få veta vad ni andra har för erfarenhet eller tankar kring läsplatta vs iPad, om ni har testat osv. Jag är ingen expert så alla tips och synpunkter är välkomna. 

Men vad har bilden med inlägget att göra? Inte ett dugg. Var kan den vara tagen? Ja, säg det...

6 april 2012

Dagens bildgåta

Man ska akta sig för vad man ber om, Della. Man kan få det. 
Ingen ensamrätt på denna, det vet du, eller hur?
Säkerligen trevliga resmål alla fyra men vad har de gemensamt?

Pumita har fått pippi


Nej, så här ser det inte ut där jag är nu - verkligen inte.
 Och jag tänker inte gå ut. Inte i den där snöstormen. 
Bara så du vet, Susanne.

Du kan vara hur ornitologisk du vill. Jag tänker vara helt ornito-ologisk... iaf idag. Imorgon vet jag inte. Kanske hela helgen. Det enda som möjligen är ornitologiskt hos mig är en liten fläck på köksfönstret och den är för liten för att fastna på bild. Kan vara flugspår också. Byrålådan med gamla foton har svikit mig. Kameran är tom. Jag kan stå på ett ben och kvittra men vad hjälper det?! Fast ingen dum tanke, nu när det är påsk och allt.

Misströsta inte! Jag har sett ett passande fönster med vingar... bara stormen bedarrar så ska jag ge mig ut... senast precis innan maten tar slut i kylskåpet och brevboxen proppar igen. Till dess, ha det gott! GLAD PÅSK!

1 april 2012

Bildligt talat

Häckar


BP på Konst eller konstigt har galna idéer och roliga upptåg... och jag är inte sen att haka på. Lite rumpa kan jag väl visa... förmodligen första och sista gången. Inte trodde jag att det här fotot från marknaden skulle komma till användning. Eller jo, jag siktade väl inte direkt på folks bakdelar utan det finns både fiskhandlare och firrar som saluförs på originalet men de är inte relevanta i sammanhanget. Jag tävlar som vanligt inte men vill vara med ändå.

P.S. Eftertankens kranka blekhet... om detta är ett aprilskämt så kan jag bjuda på det. Jag postar iaf.