30 september 2012

Färg är aldrig fel

 Della kände för att kompensera dagens svartvita triss och jag gör förstås likadant...
Visst piggar det upp?

Fototriss - svartvitt


Skyltsöndag - rädda liv

28 september 2012

Veckans fönster - bokligt

Bokhandeln på järnvägstationen Santa Apolónia i Lissabon är precis lika tråkig som den ser ut (trots renovering, skylten kanske är gammal) och sortimentet är inte mycket att hurra för heller, omoderna konst- och reseböcker, en del religion och självhjälpsböcker. Tur att läsplattan fanns med i ryggsäcken. Fler bokbilder finns hos Susanne på Veckans fönster.

27 september 2012

É festa!

Bara ifall någon tvivlade... jag såg  konfetti virvla runt dubbeldäckaren i Porto!

26 september 2012

Onsdagstema - nergånget

Ingen idé att stänga dörren till hemlighuset när man ändå kan se rakt igenom...
Onsdagstema

25 september 2012

TisdagsTema - gåtfull

Vad gör dubbeldäckaren i backen utanför börshuset i Porto?!
Det är en fullständig gåta... Fler gåtfulla bilder finns här.

24 september 2012

Nu får det vara nog

Den lilla katten, Pumita alltså, har gått och gömt sig och hur jag än lirkar vill hen inte komma fram... blablablaa... fy vad jag ljuger! Sanningen är den att jag under en längre tid har velat göra mig av med kattskrället. Nu är det slut på helpensionen, dags att flytta hemifrån liksom. Tycker inte ens om katter ju. Fast lilla puman är rätt söt ändå och det är väl därför den har fått vara kvar så länge... Jag valde bilden för att bloggen hette Pumans dotter när jag startade den. Lång historia det där men anknytning till Latinamerika var tanken. Att hitta en ny profilbild är inte det lättaste och jag har väl inte engagerat mig helhjärtat heller men när jag hittade fotot på en liten tygbit i min byrålåda kunde jag inte hålla mig för skratt. Det är ju jag och mina bloggkompisar. Är vi inte söta? Nej, så tänkte jag inte alls, har visst lite svårt att hålla mig till sanningen idag. Hur som helst, det är jag längst ner till höger. Bloggnamnet ids jag inte byta, är så van vid PUMITA nu så fortsätt gärna kalla mig det. Bara jag slipper heta rugguggla. Vem vet, jag kanske byter bild snart igen, nästa vecka eller så.

23 september 2012

Skyltsöndag - reuse

Jag fick en faktura... ganska lätt att hålla sig för skratt då... men blev glatt överraskad av texten längst ner. Det var länge sedan jag vek flygplan. Vill dock påpeka, att missa betalningen pga krasch vid landning bakom bokhyllan... ingen bra idé!

22 september 2012

En oväntad vänskap

Nä nä, inte mellan mig och måsen. Aldrig! Uppifrån är Fototrisstemat för den här veckan. Kan ju vara kul, tänkte jag, men det bidde bara en mås med stans bästa utsikt. Staden är förstås Porto där det inte är svårt alls att komma upp på höga höjder eftersom hela stan är kuperad, gott om kullar att traska upp och ner på. Själv är jag mäkta stolt över att jag trots svindel lyckades stå på Ponte Luis I-bron och knäppa bilder. Men som sagt, det får bli fler en annan gång.

Jag vill passa på att ge några tips som kan lindra höstångesten som de flesta tycks ha drabbats av. I väntan på solen kan du se en underhållande och hjärtvärmande film. En oväntad vänskap som jag såg på premiären igår är en sådan film. Skippa Hollywood och satsa på franskt! Snön på Kilimanjaro är ett annat tips eller varför inte Kaurismäkis Mannen från Le Havre som utspelar sig i Frankrike.

En oväntad vänskap baseras på en sann historia om en fransk aristokrat och hans personliga assistent, en algerisk förortskille. Filmen blev en dundersuccé i hemlandet Frankrike, kanske inte helt oväntat eftersom det råder dystra tider och man kan behöva sig ett gott skratt. Jag är inte riktigt lika begeistrad men det är trots sina brister en mycket sevärd film. Vissa scener är helt lysande medan andra är rätt banala. Filmen spretar åt olika håll men det är lätt att förlåta mycket när huvudpersonerna är så charmiga och sympatiska. Omar Sy och François Cluzet lyfter den här feelgood-filmen som jag varmt rekommenderar. Feelgood är ett slitet uttryck men här funkar det perfekt. Förutsägbar är den också men det känns helt OK. Ibland behöver man ett lyckligt slut. Jag gick från biografen med ett leende på läpparna. Mer Earth, Wind & Fire och mindre hälsokost åt folket! Öh, du fattar när du sett filmen.

Veckans fönster - erotiskt 2

Om tanken var att det ska visas hud på Veckans fönster 
vill jag komplettera bastufönstret med en reklamfasad från Porto.
Gott om väskor är det...

21 september 2012

Veckans fönster - erotiskt


Svåraste temat någonsin, iaf under min tid i fönstersammanhang. Sassa svär sig fri och skyller på Larans (som om det hjälpte... inte ett dugg!) för det var han som kom med förslaget. Lite hjälp fick jag av synonymsajten jag brukar konsultera när uppdraget känns övermäktigt. Erotiskt sägs vara synonymt med kärleksfullt, sinnligt och sensuellt... och då tänker jag framför allt på första ordet. Många förknippar bastubad med erotik (alltså sex) och den hållningen verkar vara vanligare i Sverige än i Finland. Själv tänker jag på avkoppling och rening, både själslig och kroppslig sådan, och trevlig samvaro. Jag minns lördagarna i bastun på landet när vi syskon i tur och ordning fick håret tvättat av mamma (långhåriga var vi också alla tre, det måste ha varit jobbigt) innan vi sprang och doppade oss i sjön. Man blev så varm och gosig och avslappnad där på laven när vi satt tysta och lyssnade på hur vattenångan pyste upp från de heta stenarna. Fönstret immade igen och det doftade björk. Var och en tänkte på sitt. Att prata högt eller att väsnas på annat sätt var inte att tänka på. Då skulle bastutomten bli arg och man fick gå ut. Efteråt blev det bastukorv och lingondricka vid öppna spisen. Sedan väntade John Blund, en riktig erotikdödare kanhända men vad visste jag... jag var ju barn och för mig var det veckans höjdpunkt. Numera efter många år i Sverige är jag avvand och bastar nästan aldrig. Just därför kan jag slänga in en bild på en bastubåt (M/S Löyly* från hamnkajen i Jyväskylä för alla som känner för en bastukryssning) till Veckans erotiska fönstertema. Sorry folks, mer erotiskt än så här blir det inte. Trevlig helg!

*Löyly = bastubad eller bastuvärme men även ånga som pyser upp från bastuugnen.

18 september 2012

TisdagsTema - spegelbild

Vad händer i badrumsskåpet idag? Inte mycket... men en spegel i bild är en spegelbild.

14 september 2012

Veckans fönster - majestätiskt

Monarki och kungligheter står inte så högt i kurs hos Pumita men att besöka Amsterdam den 30 april utan att fotografera födelsedagsbarnet måste betraktas som ett oförlåtligt klavertramp som kan skada de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Nederländerna för all framtid. Jag kan förstås tycka att de kunde ha fixat lite solsken istället för grådasket när fotouppdraget skulle genomföras men jag är inte småsint. Minst lika viktigt är det att få med sig en bild på det lutande museet i Amsterdam. Jorå, jag vet hur man gör men nu gjorde jag inte det. Om jag hade tagit en bild rakt framifrån på plats hade jag stått i vatten upp till knäna... och så viktig är inte konsten. Damen ovan heter alltså drottning Beatrix av Holland och pryder fasaden på Riksmuseet i Amsterdam. Turistloggan i bilden (I amsterdam) är fyndig och träffsäker. Fler majestätiska fönster finns här.

Tema fredag - spontanitet

Himla smidigt med street food om man vill vara spontan och ta sig en matbit, priset avskräcker inte heller... om man inte råkar vara en kräsen katt som ratar både korv och hamburgare. Spontant är det hur som helst. Om du känner för att vara impulsiv ska du klicka på Tema fredag.

9 september 2012

Skyltsöndag - Guds ande

Frågan är om ens Den helige anden* kan rädda Portugal. En aning tragikomiskt i sammanhanget att Cristiano Ronaldo gör reklam för banken med en slogan som lyder: Faz das tuas vitorias um habito (Gör dina segrar till en vana). Det har ju inte gått så himla bra för honom heller på sista tiden, missade som bekant VM-finalen efter en tung förlust mot Spanien.
*Tro´t eller ej men banken heter så!

7 september 2012

Veckans fönster - antikt

Tanken var att jag skulle förflytta mig till Mesopotamien på Veckan fönster-runda men jag gick vilse på vägen, orkade inte riktigt ända fram och hamnade i Prag som ingick i det Tysk-romerska riket fram till början av 1800-talet. Väljer att visa ett antikt fönster som kan ses som en light-version jämfört med de riktigt tunga exemplaren, alltså antikt i bemärkelsen gammalt och omodernt. Synonymer.se ger många bra tips till tolkning och ordet jag tar fasta på är camp = gammaldags och hemtrevlig. Det fanns balustrader redan under antiken men den här är knappast från tiden kring Kristi födelse. Däremot skulle det förvåna mig om huset inte hade åldern inne för antikt, dvs äldre än 100 år. Nog om min research nu. Önskar er alla en Solig fönstertittarhelg!

5 september 2012

TisdagsTema - defekt

TisdagsTema på en onsdag? Jag gör ett försök... ordet defekt har följande synonymer: bristfällig, felaktig, ofullständig; skavank, deformitet och kroppslyte. Hur tänker hon nu?! Jo, Pumita har fått felaktig information om vad det är för veckodag, mannen på bild har tydliga skavanker och är därmed deformerad och sist men inte minst: inlägget som illustreras med två bokomslag (var tvungen att ta fram kameran när jag upptäckte att de matchar... är detta en trend?) handlar om bristfällig teknik.

Under en längre tid har jag gått och retat mig på bok.nu som inte fungerar som den ska. De får inte ordning på sitt sökverktyg... om det nu är någon som jobbar med det, jag vet inte. Det händer att jag snubblar över böcker som jag har sökt precis innan och inte fått träff på eller så får jag en konstig signal om att det måste vara minst tre tecken när jag söker trots att jag har knappat in många bokstäver. Databasen verkar inte uppdateras kontinuerligt eftersom många nya böcker saknas. Det är verkligen synd för jag har gillat sajten... till och med så mycket att jag har stannat kvar sedan feb 2009. Förut fanns det ett forum där man kunde diskutera böcker etc. men det försvann för ett tag sedan när inläggen allt oftare började handla om saknade böcker i databasen. Där hade jag (bland andra) listat böcker som jag ville lägga till när de väl dök upp... men de gick upp i rök. Dålig reklam för sajten förmodligen. Men varför gnälla, bättre att göra någonting åt saken. Det har jag gjort nu.

Jag har flyttat min virtuella bokhylla till Goodreads och är supernöjd. Allt känns nytt och spännande så här långt. Jag antar att det finns skavanker här också eftersom man sällan får allt man vill ha. Hur som helst, jag har hittills hittat 99,9% av böckerna jag har sökt (sökning på svenska kan resultera i att jag får upp boken på engelska om den svenska upplagan saknas men det känns helt ok). Man väljer själv i inställningarna var den söker (t.ex. Amazon som har det mesta och det finns flera sajter med svenska böcker som AdLibris t.ex.) och oftast hittar man utgåvor på olika språk. Jag har valt att lägga upp svenska böcker med svenska titlar och övriga med engelska titlar (förutom de jag läst på finska eller spanska). Det har iofs ingen större betydelse eftersom de olika upplagorna är sammankopplade men det känns mest logiskt för mig. Och så finns det olika grupper och listor och annat kul.

Det är enkelt att registrera sig, du behöver bara logga in med en mejladress och hitta på ett lösenord. Det räcker bra med förnamn vid inregistreringen och du behöver inte ha facebook- eller twitterkonto. Om du vill veta mer om hur det funkar kan du kika här.

2 september 2012

Fototriss - blad



Skyltsöndag - FYI

 
Om du kikar in hos Pumita en söndag och inte hittar någon skylt, misströsta inte! Här kommer vägledning till likasinnade. Listan nedan (alfabetisk ordning) består av bloggar som mer eller mindre regelbundet skyltar på söndagar. I särklass flitigast är Della men det finns fler som utmärker sig. Jag säger tack och bock till alla som har nappat på idén! Hojta gärna om jag har missat någon. Angående skylten ovan: med min närmast obefintliga portugisiska gissar jag mig till att butiken är tillfälligt stängd pga översvämning och hänvisar till en filial. Ledningen vädjar om förståelse.

Anesas bildblogg
Klimakteriehäxan
Kråkvinklar
Marmeladen
Rajsons - lite av varje
Småstadsblues i ord och bild
Susannes fotoblogg
Var Dag ett Äventyr



Skyltsöndag - härdad

När tåget har stått stilla en stund i en dalgång och temperaturen ute växlar mellan 38-40 plusgrader får jag använda hela min viljestyrka till att tänka på eländiga novemberdagar i snöslask. Temperaturen inne på tåget klättrar uppåt och det är allt annat än behagligt. Då tycker tågföraren att det är bäst att släcka skylten. Ingen kan klaga på hettan när man inte vet hur varmt det är. Logiskt och smart. Bilden är dock tagen en halv timme innan eldprovet.