29 november 2012

Tema fredag - intressen

Musik tycker jag mycket om... kanske inte just den sorten som de argentinska skivomslagen visar men ändå.

28 november 2012

Onsdagstema - min gata

* VAR ÄR JAG???
 Jag måste ha gått vilse... det här är INTE min gata!

25 november 2012

Fototriss - ljus

 Sergels torg för ett par timmar sedan. Helt oplanerat... men jag hade vägarna förbi 
och passade på att knäppa några kort med mobilen. Det var jag inte ensam om. 

Skyltsöndag - fejkat



När jag letade efter ett bidrag till Susannes kvadratiska tema hittade jag de här bilderna från Alicante. På långt håll ser de ut som fönster men när man går närmare (eller zoomar in) visar det sig att det är fejkade fönster. Bilderna hade antagligen kvalificerat sig till temat men jag hade redan valt en annan bild så de här hamnade på skyltsöndag istället. Skulle säkert kunna vara med på Fototriss också som har temat ljus den här veckan pga det konstiga ljuset bakom personen längst till vänster... men jag ids inte.

24 november 2012

Wonder


1. Vad heter boken?
Wonder av R.J. Palacio Boken heter Undret på svenska och kommer ut i mars 2013.

2. Hur långt har du kommit?
313 sidor av 313

3. Beskriv boken med tre ord.
charmig, rolig och gripande

4. På en skala 1-5, hur bra är den?
En 4:a trots smygande "Hollywood-känsla". Inte översatt till svenska ännu men läs den gärna på engelska. Språket är inte avancerat.

Boken handlar om 10-årige Auggie som föddes med ett mycket speciellt utseende. Han  blir uttittad och mobbad när han börjar i "en riktig skola" efter att ha fått hemundervisning pga att föräldrarna ville skydda honom. Auggie är en intelligent liten pojke med mycket humor och hittar till slut sin plats i skolan. Jag tror att Wonder klassas som ya (young adult, tonårsbok) men den är lika läsvärd för vuxna. Till sist vill jag återge ett citat:

"Everyone in the world should get a standing ovation at least once in their life because we all overcometh the world." - Auggie Pullman

23 november 2012

Veckans fönster - kvadratiskt

I farten genom tågfönstret någonstans mellan Lissabon och Porto.

22 november 2012

Tema fredag - uppfinning

Jag uppskattar alla uppfinningar som underlättar tillvaron, inte minst hushållsarbetet som inte tillhör favoritsysselsättningarna. Just de här två kanske inte kommer till användning så ofta hos mig men de är de enda jag kan visa upp idag. Bilden är från en argentinsk afton i en park i Alicante. Logiken är långt ifrån solklar... men det fanns en utställning med argentinska saker, foton osv. Tema fredag

21 november 2012

Onsdagstema - dela

Tre udda figurer delar bänk i Amsterdam. Jag fick sitta på bänken intill eftersom det var upptaget här.

20 november 2012

TisdagsTema - sovplats

Jag har så många bilder på den här sovplatsen i Lissabon att det är svårt att välja.
 Till sist bestämde jag mig för att visa denna fantastiska sänggavel.
Det tog en stund innan jag förstod var jag var när jag slog upp mina blågröna i morgonskymningen.
Jag har skrivit om Casa de Santos tidigare så kika gärna här och här.
Fler sovplatser hittar du på TisdagsTema.

18 november 2012

Skyltsöndag - falsk marknadsföring

Ståtlig entré på denna servering i Porto. Innanför dörren är det som vilken fast food-kedja som helst.

16 november 2012

Veckans fönster - skånskt


Hur får jag ihop allt det här med temat?! Det får jag inte. För att hitta en mer relevant tolkning kunde jag ha gått längs Skånegatan och försökt hitta ett passande fönster med tillhörande gatuskylt eller i värsta fall fotat en SL-buss för de är mig veterligen av märket Scania (som Skåne heter på latin) men jag iddes inte. Susanne menar att det ska finnas en gås eller åtminstone en ungtupp med på bild men det kan hon glömma. Mitt bidrag till det skånska knytkalaset är tillbehör till gåsskrället. Skåningar är husliga och gillar mat så det borde funka. Vad då förutfattade meningar?

Bilden ovan kom till mig i en minnepinne, som present* från Dubrovnik. Snälla T var ute på äventyr och tog den speciellt för mig. Du gillar ju fönster, sa hen. Det gör jag. Särskilt det här. Tack så mycket! Det bör vara en förmildrande omständighet att T fyller år på Mårten Gås, dvs. den 10 november, och i år blev det ett alldeles jämnt antal år.

* Här saknar jag ett ord i svenskan som på finska heter tuliainen och syftar på en present som man tar med sig från en resa hem eller överlämnar när man går på besök. Tyskarna säger Mitbringsel men kan det vara så illa att ordet inte finns i svenskan? Gå-bort-present funkar i vissa fall men inte i detta... hen gick ju inte bort utan kom hem. Ordet tuliainen härstammar för övrigt från det finska ordet tulla som betyder att komma. Äsch, nu blev det så där spretigt igen. Sorry!

Tema fredag - rutigt

En rolig bänk på stan i Amsterdam

14 november 2012

Onsdagstema - korsande

Viss klaustrofobisk känsla infinner sig när jag tittar ut från museet på Santa Bárbara-berget i Alicante.

13 november 2012

TisdagsTema - rektangel

Rektanglar på höjden och tvären... på denna fasad i Porto.

11 november 2012

Skyltsöndag - insamling

En modern insamlingsbössa på Vanda flygplats

9 november 2012

Veckans fönster - datoriserat

Till Veckans fönstertema har jag valt en bild från Amsterdam. Inför resan dit i våras bokade jag boende via booking.com. Har anlitat sajten tidigare och alltid varit nöjd. Den här gången strulade hotellet (bokningen försvann) men historian fick ett lyckligt slut tack vare all hjälp från personalen på booking.com. De var mycket hjälpsamma och måna om att jag skulle få en bra vistelse i Amsterdam. Jag fick förslag på boende via e-post och kunde tacka ja efter att ha tittat på andra alternativ på nätet. Tänk om vi hade fått reda ut detta på telefon!

8 november 2012

Tema fredag - dripp dropp

Jag är inte så mycket för höstliga droppar och väljer därför en bild från soliga Alicante.
 Det måste droppa en del här också innan tvätten är torr...
Tema fredag

6 november 2012

TisdagsTema - detalj

 Offerbord på De dödas dag, Etnografiska museet

1 november 2012

Tema fredag - resor


Det är ingen hemlighet att jag älskar att resa och därför borde temat passa mig alldeles utmärkt. Det gör det också men det känns lite tungt just nu när alla andra flyger hit och dit och själv får jag stanna hemma. Inte ens en weekendresa är på gång! Men jag deppar inte för jag ska till Arlanda imorgon... det är också en resa... för att ta emot besök som kommer flygandes för att hälsa på. Det ska bli så kul! Och för att det här inlägget inte ska bli bildmässigt alldeles nattsvart klämmer jag in en gul spårvagn från Lissabon. Trevlig helg på er!