9 februari 2009

Fotokedjor och kommentarer

Akson efterlyser eftertanke och mer nyanserade kommentarer:

Kommentera gärna vad ni tycker om bilden! Vad den ger Dig för känslor. Om bilder är fototekniskt bra eller om det finns något som skulle kunna göra för att göra bilden ännu bättre. Kompositionen med mera. Jag är lite trött på att bara få kommentarer med att bilden är bra med mera!

Och här är mitt svar hos henne:

Jag varken kan eller vill kommentera tekniken eftersom jag är en glad amatör men tycker att det är bra att du reagerar på kommentarerna - som kedjans “ägare” också gärna vill ha. Tanken med fotokedjan Utan Ord är att man ska tänka efter, berätta en historia, ett minne, fakta eller liknande. Och att deltagarna kommenterar det de ser, vilka tankar/känslor bilden väcker hos dem. Jag har själv också gjort mig skyldig till att bara skriva “Härlig bild!” men jag skulle aldrig skriva det om jag inte tyckte så. Ibland har jag inte tid att skriva mer men vill ändå visa att jag såg bilden och tyckte om den. Ibland kan det vara så att bilden inte säger mig nånting. (förtydligande: Utan att det för den skull behöver vara något fel på bilden. Då skriver jag inte "Härlig bild!" förstås)

Jag har också funderat över om det vore vettigt att begränsa antalet deltagare i en kedja. Det är orimligt att hinna med att ge konstruktiv feedback till alla bilder om det finns 1511 bilder i kedjan. Det är iofs inte aktuellt för Utan Ord just nu men om det skulle bli för stort att hantera. Ojoj, nu blev det en lång kommentar men det är bra att detta kom upp.


Vad tycker ni andra?

28 kommentarer:

 1. Jag håller med dig i en hel del av det du skriver. Jag är heller inte så kunnig att jag kan sätta mig till doms över andras foton och komma med konstruktiv kritik, men ser jag en bild som jag gillar, så skriver jag det i kommentaren.

  Hos Akson kommer jag att passa mig för att kommentera i fortsättningen, det är mina kunskaper alldeles för bristfälliga för.

  /Ingrid

  SvaraRadera
 2. Tekniken lämnar jag åt andra att bedöma. Jag kan helt enkelt inget om det men jag förstår att om man är intresserad av fotograferande ur det perspektivet vill man ha den sortens feedback och det är helt OK.

  Jag håller med henne om att det inte skadar med eftertanke. Det är roligt att få veta vad andra tycker om ens bild och om andras bilder. Kul att få igång en liten "diskussion" om bilderna.

  Jag tror säkert att du kan kommentera hos Akson i fortsättningen också. Det tänker jag göra men så mycket tekniksnack blir det inte. Jag kanske kan lära mig något. Ha en trevlig måndag! :)

  SvaraRadera
 3. Oj, vad ska man svara på detta nu då! Jag är ju definitivt en amatör, har till och med bara en vanlig digitalkamera. När jag läser bloggar så tycker jag det är roligt att lämna ett "avtryck" dvs. att jag har varit där och tittat. Men man hinner kanske inte skriva så långa kommentaret. Bättre en kort kommentar än ingen alls, det är min åsikt.
  Kan inte heller bedöma bilderna rent tekniskt! Men visst måste det finnas plats för både proffs och amatörer!!

  SvaraRadera
 4. Tycker nog Akson har en poang. Men samtidig sa har man som du sager kanske inte alltid tid att skriva langre eller valformulerade kommentarer till alla bilder man besoker. Trots det sa vill man ju anda visa att man har varit dar och sett bilden sa da blir det ibland intetsagande kommentarer.
  Personligen tycker jag det ar trevligt bara att veta att folk faktiskt tagit sig tid att titta pa min bild.
  Och da racker det med ett litet fotavtryck i stil med "fin bild".

  SvaraRadera
 5. Själv har jag också en vanlig digitalkamera och jag "trycker mest på knappen och hoppas på det bästa". ;)

  Som jag har skrivit i reglerna till Utan ord så är inte tekniken det viktiga - "budskapet" kommer först - men det är förstås helt OK om någon vill kommentera de tekniska detaljerna.

  Jag håller med dig Anette om att det är bättre att kommentera kort än inte alls men ibland får jag en känsla av att vissa som kommenterar knappt har sett bilden. Nu tänker jag inte speciellt på mina bilder utan överlag. Det har jag sett på många bloggar. Då har man tappat bort idén med en fotokedja och det handlar mer om att få fler besökare. Inte om att visa upp och titta på bilder.

  SvaraRadera
 6. Och självklart JA, det ska finnas plats för både proffs och amatörer!

  SvaraRadera
 7. Hej
  Jag tycker nog att bloggeriet fungerar bäst utan alltför mycket pekpinnar.Så länge man inte är otrevlig så är det väl upp till var o en att kommentera som man vill.
  En diskussion om fototeknik tror jag passar bäst i ett forum för detta.finns det inte några sådana så kan väl dom som är riktigt proffsiga på foton öppna ett.
  Jag kan absolut inte så mycket om detta att jag kan kommentera teknik.
  :-)

  SvaraRadera
 8. NADIA: Men om deltagarna inte har tid att skriva välformulerade kommentarer, vore det då bättre att ha färre deltagare i bildkedjan? Bara en tanke, jag vet inte. Konsekvensen blir då att alla som vill kanske inte får vara med men å andra sidan skulle man ge och få mer genomtänkt feedback på bilderna. Eller inte... för vi är olika allihopa. Nu brainstormar jag bara.

  GUNNAR: I första hand är det väl upp till den som har bloggen (eller fotokedjan) att sätta upp regler... det låter så formellt och stelbent men jag menar att berätta vad som är OK eller önskvärt på ens blogg. Trevlig ton vill de flesta ha, inte några pekpinnar. Jag uppfattade inte Aksons kommentar som otrevlig eller som pekpinnar. Tyckte den var relevant och därför tog jag upp detta. Man ska vara medveten om att missförstånd uppstår mycket lättare i skrift än när man sitter mellan fyra ögon.

  Om det skulle behövas finns det möjlighet att ta bort kommentarer man inte vill ha, om de skulle vara otrevliga t.ex.

  SvaraRadera
 9. Känner som så många av er andra att jag som amatör inte vill och ffa kan bedöma fotografierna på ett proffs´nivå. OM det nu är så att "vanliga" kommentarer inte känns tillräckliga finns det proffsbloggar där man kan gå med. Jag tror inte heller nå´n skriver "härlig bild" om man inte menar det. Bättre att kommentera kort med hjärtat än inte alls, är min filosofi. Må gott allihop, amatör eller "proffs".

  SvaraRadera
 10. Jag kan inte heller något om teknik eller komposition, men man kan ju nämna annat man gillar/ogillar med bilden istället.

  T.ex. färgerna eller annat liknande, så det inte bara blir "vacker bild!"

  Själv är jag dålig på att kommentera, tyvärr, då jag sällan tycker jag har något bra att komma med i kommentarerna. Då skriver jag hellre att bilden är fin än inget alls.

  Tycker man ska få kommentera som man vill, alla är inte lika kunniga, tekniska eller fotogeniska.

  Man ska kunna kommentera för att det är kul att skriva något fint om bilden!

  /Caroline

  SvaraRadera
 11. Jag är endast med i den här fotokedjan, trots att det finns massor. Att jag valt "Utan Ord" är förstås för att den passar mig, utan några större krav mer än att visa en bild med ett budskap.

  Jag blir glad för alla kommentarer, även de som ger konstruktiv kritik för att tipsa mig om någon annan vinkel, skärpa osv. Det är sådant jag lär mig av. Men jag anser inte att jag har tillräckligt kunnande för att ge sådan feedback själv... Tycker alltså "Utan Ord" är en bra idé precis som den är och har varit från start.

  SvaraRadera
 12. Jag kan forstas bara svara for mig sjalv, men jag tror inte problemet ar antalet deltagare i kedjan. Sjalv tittar jag garna pa ett par bilder och vill garna visa bloggagaren att jag sett bilden genom att lamna en kort kommentar.
  Om bilderna hade varit farre till antalet hade jag inte lamnat langre kommentarer.
  Oavsett om det ar fem eller femtion bilder sa tar det ju lite extra tid att lamna en kommentar och da ar det inte sa konstigt om den blir kort.

  Jag kanner precis som Gunnar att jag inte heller har tillrackligt med kunskaper for att ge mer djupgaende kritik om hur ett foto ar taget. Hade jag varit fotograf hade jag formodligen gjort det. Men de flesta deltagare i kedjan ar val precis som jag sjalv ett gang glada amatorer.

  SvaraRadera
 13. Och jag haller till viss del med Akson, visst sager det kanske inte sa mkt med en kommentar i stil med "fin bild". Men som sagt, jag tror att de flesta bara vill bekrafta att de satt bilden.
  Sjalv tycker jag alla kommentarer ar valkomna sa lange de inte ar otrevliga.
  Sen kan man ju forstas aldrig styra over vad andra kanner eller onskar uttrycka infor den bild man visar.

  SvaraRadera
 14. Ibland går det bland går det inte att lämna någon form av utvecklande kritik. Jag tycker det kan vara minst lika utvecklande att få kommentarer om hur bilden påverkar, vad den säger personen som tittar på den. Ibland funderar jag på vad som skulle hända om man tog bilden från en annan vinkel, beskär den annorlunda och då försöker jag förmedla det, hoppas jag på ett positivt sätt.

  För egen del är jag glad för alla kommentarer och hoppas att mina ibland är till nytta.

  SvaraRadera
 15. Även jag tillhör de som är skyldiga till en och annan kommentar av typen "fin bild". Jag håller med om att det kan kännas lite futtigt, men jag skriver aldrig att jag tycker om en bild om den inte berör mig på något sätt.
  Inte heller jag kan bedöma bilderna tekniskt utan går bara på min egen känsla.
  Jag kan förstå att man vill ha mer konstruktiv kritik om man har kommit längre i sitt fotograferande än vad jag har.
  //Lairama

  SvaraRadera
 16. Till viss del håller jag med, det är omöjligt att hinna runt till alla i fototriss och det ger fktiskt en viss ångest, särskilt om man får många kommentarer själv, men att begränsa antalet vette tusan... då finns det nog risk att vissa bara slänger ihop något för att hinna vara med.

  SvaraRadera
 17. OJ, det var ett populärt inlägg som väckte eftertanke ser jag.

  Jag måste hålla med tidigare talare, därtill ägarinnan ; ) om att teknik vet jag mycket lite om och jag skulle nog inte våga mig på att varken kommentera eller bidra med bilder om jag var rädd för att det skulle ligga över min nivå. Jag gillar att få ladda upp de bilder jag av en eller annan anledning gillar, oavsett kvalitet och jag gillar att se på bilderna som ingår. Jag tycker dessutom många gånger mer om de "enkla" resebilderna istället för de professionella naturbilderna. Detta är endast ett exempel och jag menar absolut inget personligt, utan snarare att en bild kan ha sin charm oavsett hur van eller duktigt eller utbildad personen bakom kameran är.

  Jag tycker nog inte heller att man ska begränsa antalet deltagare, trist med först till kvarn för då kanske man missar en riktigt fin bild pga tidszon, arbetstider, etc.

  Jag tänkte på en del förslag för att komma runt kommentarer som Bra! Fin! etc.

  Kanske skulle man lägga till ett par riktlinjer/frågor, t.ex.

  Vilket budskap sänder denna bild?
  Vad är det bästa/sämsta med den?
  Tre ord som beskriver bilden!

  Man kan också naturligtvis säga att varje deltagare tar på sig att kommentera 3-5 deltagare varje gång, som en del av uppdraget. Eller att man varje vecka väljer ut sin favorit... med motivation, eller nåt.

  Nu blev det så där långt och avslutningsvis osammanhängande igen : )

  SvaraRadera
 18. Spännande diskusion!
  Har tänkt rätt mycket på detta.
  Lämnar nog olika typer av kommentarer dels hos olika fotokedjor, dels hos olika deltagare.Försöker känna efter(om jag har tid och ork) vad deltagaren önskar-låter väl krångligt, men jag hoppas ni förstår.
  Utan Ord känns väldigt befriande, för här känner jag att jag kan lägga ute lite "udda" foton utan krav på "bra tekniskt" foto.Sen gillar jag att vi inte brukar vara så förfärligt många-kul och hinna kika in hos så många som möjligt.
  Fototriss blir det lite annorlunda.Har fått för mig att en av anledningarna till att Helena körde igång denna succé var att hon efterfrågade just mer kommentarer än "bara" fin bild.Därför försöker jag lägga ner mer tid vid val av foton till detta tema.Samtidigt hinner jag inte kommentera så många varje gång som jag önskade.
  Alla har vi kommit olika långt i vårt fotande, olika hjälpmedel osv, men jag tror att de flesta har det gemensamt att vi tycker det är KUL att fotografera och KUL att titta på andras bilder.
  Jag är personligen glad för alla fantastiskt snälla kommentarer, men ljuger om jag inte erkänner att jag blir extra glad när det är något lite mer personligt över det hela!
  Fortsätt och njut av ert fotograferande vilken nivå ni än är på!Ha en skön måndag kväll!

  SvaraRadera
 19. Jag tycker det ska vara helt fritt och spontant med kommentarerna. Det känns inte ok att kommentera fotots kvalitet ur teknisk synvinkel. Det är upplevelsen och känslan som är viktigast samt inte minst den inspiration man får av allas konstnärliga ådror.
  Den som har en rolig djurbild är välkommen till min nyskapade fotoutmaning!
  http://ausumn.blogspot.com

  SvaraRadera
 20. Jag startade diskussionen för att jag tror att många har suttit på sin kammare och funderat på det där med kommentarer. Några är mer inriktade på det fototekniska medan andra, som jag själv, fotar mer för mitt höga nöjes skull. Jag photoshoppar t.ex. inte mina bilder så fotokedjor typ Fototriss är inte rätt forum för mig. Är inte heller så intresserad av att se "300 bilder på vackra blommor". Absolut inget fel i det men jag vill annat med mina bilder.

  Det ska vara högt till tak och det ska finnas plats för alla sorters foton och fotografer i Utan ord. Och framför allt, som några skrev, det ska vara KUL att vara med! Jag hoppas att jag inte skrämmer iväg någon nu för det är inte min mening. :)

  Tackar för många ideer, Sandbarnet! Dina frågor är jättebra att ha i tankarna när man tittar på bilderna, som t.ex. Vilket budskap sänder denna bild? Men jag vill inte ha mer regler än vad som finns idag. Det blir för krångligt. Att välja favorit? Njae, då tappar man bort glädjen lite grann och det känns mer som en tävling. Det viktigaste är att det är EN bild med någon sorts budskap.

  Jag gillar, precis som Rajson, att ”vi inte brukar vara så förfärligt många” för då har man en chans att hinna med att kika in hos alla. Även om deltagarna inte gör det känner jag ett visst ansvar eftersom jag håller i det hela.

  Begränsning på antal deltagare låter inte som en bra idé. Med ”först till kvarn” finns risken att man slänger ihop nåt snabbt för att vara med och det är ju inte meningen. Jag får kanske välja att kommentera bara hos en del om det blir för mycket men det är inte aktuellt nu.

  Hursomhelst, jag uppskattar personlig feedback på mina foton och ska bli bättre på att ge det till alla som är med i Utan ord.

  SvaraRadera
 21. Försöker att inte blir gnällig men hör ändå att det låter så... jag kommer inte att kommentare där mer. Jag försöker vara personlig i alla mina kommentarer och kort. Gärna lite rolig. Jag vet av kommentarerna jag får, att de flesta strävar efter det. Ibland slås jag av något i en bild då säger jag det. Inga krusiduller, inga pekpinar.
  Har Show and tell den här månaden och att dels svara 30 kommentarer och dessutom hoppa runt och kommentera hos alla tar tid. DÅ kan man kanske inte haka upp sig på mer än att man faktiskt kommenterat.

  SvaraRadera
 22. Nu ser det nästan ut som om jag försöker hänga ut Akson men det var inte alls meningen. Tvärtom, jag håller med henne om att det är roligare att få personlig feedback. Att jag sedan inte förstår mig på tekniken är en helt annan sak. Men jag är ju inte obildbar och lär mig gärna. ;)

  SvaraRadera
 23. Går jag in för att titta runt på en blogg/hemsida vill jag kunna lämna en liten kommentar så att den som äger bloggen vet att jag varit där.

  Foto -temana som Vi alla deltar i och som Vi giller, därför deltar Vi i dem. Ska inte vara någon utslagstävling i kommentarena om ljus, teknin, bländare, redigering och finess det lämnar jag därhän - Gillar jag det jag ser så skriver jag det och ingen avhandling i varför si eller så tyckande.
  Ha en fortsatt fin dag!
  LottaM

  SvaraRadera
 24. Nej Pumita, den känslan får jag inte alls. Jag tycker det var bra att den här diskussionen togs upp. Både av Akson och av dig.
  Det är ju jätteroligt att få kommentarer. Det är väl det bloggandet går ut på...att någon fångas av det man skrivit eller fotat. Personliga kommentarer som är lite mera utförliga är ju ännu roligare att få. Men tar också mycket längre tid att skriva.
  Så där är ju en anledning till att jag ibland anpassar mig efter de kommentarer som jag får. Är det en kortfattad kommentar så blir ofta "svaret" lika kortfattat.
  Andra skriver mera personligt och utförligt och då bemödar jag mig om att göra det jag också. Det ger ju en mera personlig kontakt.
  Utan Ord gillar jag precis som den är. Hoppas du inte känner dig tvungen att ta till några begränsande regler eller styra oss för hårt:)Det är som Rajson skriver att det är en lagom stor grupp och roliga bilder så man hinner oftast titta in hos alla.
  Fototriss har blivit lite av en tävling i att få så många kommentarer som möjligt, det var nog alls inte Helenas idé. Om jag förstått henne rätt så var hon angelägen om att vi skulle ge varandra konstruktiv kritik.
  Jag tror inte man behöver vara så tekniskt kunnig för att säga varför man tycker om en bild eller inte. Det kan vara ljuset, färgerna, ett ovanligt motiv eller budskapet.
  Så jag tror inte att vi ska dra oss för att kommentera fortsättningsvis heller, inte heller hos Akson:)
  För mig gäller hellre en kort kommentar att jag varit där än ingen alls.

  SvaraRadera
 25. Ett tilllägg på min förra kommentar vill INTE racka ned på Akson.
  Eftersom vi alla gillar att få kommentarer oavsett om det är feedback eller inte.
  Deltagar antal på gott och ont. det avgör den som startade upp det hela.
  Titta på Fototriss det har blivit för många deltagare i ca.200 st och man ska kika in och ge kommentarer till nästan alla.
  Tycker det varit bra hos Utan Ord där Vi inte var så många från början och Vi hann runt och kommentera varandra.
  Du avgör hur det skall vara fortsättningsvis.
  LottaM

  SvaraRadera
 26. Oj, vilken diskussion jag drog igång med mina ord om att jag ville ha ris eller ros på mitt inlägg. Anledningen till att jag lagt till detta är att jag funderat en hel del kring detta med bloggande och vad min fotoblogg ska ge mig.

  Jag kom fram till att jag vill ha kommentarer som säger något, inte bara att det är en fin bild utan att man talar om varför man tycker att det är en fin bild. Det måste finnas en anledning att man tar sig tid att stannar upp och lämnar ett avtryck.

  De fototekniska detaljerna är för de som känner att de vill ge några. Känner man att man inte kan det eller känner en osäkerhet skriver man det eller så nämner man det inte överhuvudtaget.

  Vi ligger alla på olika nivåer och det är en viss charm med det tycker jag. Då jag kommenterar försöker jag anpassa mina kommentarer till vad personen i fråga kommenterat hos mig eller hur jag uppfattar bilderna. Jag skulle aldrig såga någon! Mig veterligen har jag aldrig bara kommenterat fin bild, utan talat om varför jag tycker om bilden. Eller vad det gör som gör att jag tar mig tid att stannar till och lämnar mitt avtryck.

  Jag tycker att Utan Ord bör fortsätt i den formen som den är nu. Men att det är upp till var och en som deltar att säga vilken form av kommentarer man vill ha.

  Jag är ute efter ris och ros för att bli bättre som fotograf och bildredigerare.

  akson

  SvaraRadera
 27. Jag tycker det är upp till var och en! Ibland skriver jag längre men ibland blir det bara en kort kommentar. Lite som att lämna ett tassavtryck! Nog finns det plats för båda varianterna. Så tycker i alla fall jag!

  SvaraRadera
 28. NINNI: Ja, det verkar som om diskussionen var välbehövlig. Jag tänker inte göra några förändringar i Utan ord, iaf inte just nu. De regler som finns räcker gott och väl. En bild, ett budskap. Det ska vara så enkelt som möjligt. Det finns ingen anledning att begränsa eller styra upp det mer. Hoppas bara att Mister Linky slutar krångla för det är jag rätt trött på vid det här laget. Blir det inte värre vill jag ha det kvar eftersom det samlar länkarna på ett bra sätt.

  Fototriss vet jag egentligen inte så mycket om eftersom jag inte har varit med men det låter tråkigt att den ursprungliga idén har försvunnit.

  Jag fortsätter att kommentera som jag har gjort hittills - både hos proffs och amatörer och Akson ;) – och hoppas att andra också gör det!

  LOTTAM: Utan ord är bra som det är, vill inte ändra på något nu. Jag har haft himla roligt när jag har surfat runt och sett en massa ”fina bilder” och fått en massa ”fina kommentarer”! ;D

  AKSON: Jag tyckte att det var jättebra eftersom jag själv har funderat på detta… och många med mig verkar det som. Kommentarer som säger något Där har du det, precis så tänker jag också. Det ger så mycket mer. Jag håller med dig om att det är upp till var och en att säga vilken typ av kommentarer man vill ha men det är inte helt enkelt. Alla kanske inte är lika rättframma som du (vilket jag tycker är mycket positivt!) så det kan vara svårt att be om den sortens feedback man vill ha… eller be om feedback överhuvudtaget.

  Själv uppskattar jag om jag får veta vilka tankar/frågor och känslor mina bilder väcker. Och jag kan säga att jag ”tål” ganska mycket. Allt är inte vackert och fint, det går bra med negativa tankar också. Tar inte heller illa upp (det är välkommet) om någon vill ge mig tips om fototeknik.

  ZNOGGE: Tassavtryck är bra, bara man trycker till ordentligt så att det syns!

  SvaraRadera