15 mars 2009

NIX-adresserat och bloggreklam

Nu har jag tröttnat! Sista droppen var när jag fick hem reklam för Bröllopsmässan 2009 på Grand Hotel för ett tag sedan. Jag har inga planer på att gifta mig och även om jag hade det betackar jag mig för reklamen. Tragikomiskt nog delade brevbäraren samtidigt ut ett utskick från Amnesty, med information om kvinnomisshandel. Två olika världar. Hur som helst, den tjusiga katalogen som jag inte vill ha är adresserad till Till hushållet Pumavägen 9, 123 45 Pumaland och som adresskälla uppges, hör och häpna, CityMail. Med vilken rätt säljer de min adress? Nu har jag iaf tackat nej till direktadresserad reklam via sajten SWEDMA.

Jag har haft anledning att fundera lite extra över detta med reklam på bloggen eftersom jag har fått ett mejlerbjudande om länkbyte. Lilla ugglan som hoar under min profil berättar att PUMITA är en reklamfri blogg. Det är inte möjligt till 100% men jag gör så gott jag kan. Det betyder att jag inte länkar till bloggar eller sajter som innehåller reklam. Det är knepigt att dra en gräns men jag väljer bort bloggar och sajter som drunknar i pryltävlingar och diverse stora reklambanners. Intressanta sajter om resor, språk och litteratur, film och musik och annat viktigt länkar jag till även i fortsättningen.

UPPDATERING Läs gärna vad Sandbarnet har skrivit om detta!

UPPDATERING 2
Nu har jag gjort om här på bloggen och tagit bort bloggföljar-grejen. Jag har också tagit bort Pumita som följare på andra bloggar. Berätta gärna om jag har missat nånstans. Det blir enklare för alla: den som vill kan följa min blogg utan att känna sig sårad eller ratad av mitt val att inte länka till bloggar med reklam och jag slipper försvara (eller motivera) mitt beslut. I min bloggroll (reklamfri så gott det går) har jag tagit upp några av dem bloggar jag läser. Jag har begränsat listan eftersom min tid utanför cyberspace är dyrbar. Det finns många fler som borde vara med där och som jag fortsätter att besöka, men kanske inte lika ofta. Jag beklagar om jag har sårat någon - det har inte varit min mening. Det som har varit bra är att förhoppningsvis fler tänker till om det här med reklam eller inte. Som inspiration, läs mer här!

32 kommentarer:

 1. Jag är inte för det där med reklam heller. Det går att leva utan den. Inga problem alls. Jag har gjort ett aktivt val att avstå från reklam på min blogg även i brevlådan. En god vecka önskas dig.

  SvaraRadera
 2. Nej tack till reklam även hos mig. Det har ju varit mycket diskussioner kring detta och jag har sökt en symbol som din uggla som visar att min blogg är reklamfri. Är den tillåten för vem som helst att använda??
  Ska snart fixa Utan Ord- bilden...det är mycket nu;)

  SvaraRadera
 3. Jag har också aktivt valt bort reklam men det är svårt eftersom jag inte kan t.ex. fixa en gästbok själv och då får jag "stå ut med" mindre reklamrutor som den som har gjort gästboken skyltar med. Det är omöjligt att undvika helt.

  En sak som är ännu knepigare är om jag har följt någon blogg under en längre tid och helt plötsligt börjar den med reklam. Det känns inte roligt att blockera den samtidigt som det är mot mina principer att länka. Usch, det är inte kul! Jag kan ju inte bestämma vad andra ska ha på sina sajter men det är också synd om de är bra annars.

  SvaraRadera
 4. NINNI: Jag använde bilden på den här ugglan på bloggen förut och då läste jag igenom sajten AD-FREE BLOG (länken finns i mitt inlägg). Den är till för alla - om han inte har ändrat sig men det kan jag inte tänka mig.

  Ingen panik med Utan Ord, du har två dagar på dig. :) Dags för mig att hälsa på John Blund. Natti natti!

  SvaraRadera
 5. Blev lite nyfiken på vad jag hade skrivit om bloggreklam tidigare, hade ett svagt minne av det så jag grävde fram det här inlägget från februari 2008.

  SvaraRadera
 6. Bra tips för att slippa direktadresserad reklam. Nu får jag förvisso sällan sådan, men det vore skönt att slippa. Dessutom blir jag alltid lite besviken när jag tror att jag fått post, och så visar det sig vara trist adresserad reklam.

  Sedan några veckor tillbaka använder jag för övrigt Adblock, som blockerar nästan all reklam på internetsidor. Så oerhört skönt att slippa alla rullande reklamfilmer för ditten och datten.

  SvaraRadera
 7. Reklamfritt även hos mig. Fast jag gör en del reklam...;-) Fast det räknas väl inte.. Andra bra blogga, nätbutiker jag dör av, boktips osv. osv. Har aldrig klickat på reklam i en blogg, däremot följt länkar när andra rekommenderat.

  SvaraRadera
 8. Just stora, blaffiga rekambanners har jag också svårt med. Men jag länkar gärna till bra sidor och der tips för de som vill ha det! Utan att själv vinna på det :) Ska försöka hinna med att lägga upp ett kort i Utan Ord lite senare!

  Kram

  SvaraRadera
 9. jag klarar mig också utan reklam. har fått enmassa erbjudande, dock, att ha på bloggen. :en har tackat ner. Och hushållet där hemma har vi nixat både telefon och låda. Jätteskönt!

  SvaraRadera
 10. Vadå reklam? Förstår inte? Enda reklam jag har på min blogg är den som blogg.se har själv...Måste jag vara bonusmedlem och inte ha reklam för att få vara med? MVH Christine

  SvaraRadera
 11. Hej igen...Jo reagera på det men glömde det när jag vart ett frågetecken och letade annan reklam på min sida hehe och sen skrev...Men får man vara med igen? Kram

  SvaraRadera
 12. Tack för tipset, ELISABETH! Ska kolla det där med Adblock. Det måste vara kanon!

  FRITT UR HJÄRTAT: Jag ser det som så att jag länkar till sånt jag själv vill skylta med och kan stå för. Rekommendationer är en annan sak. :)

  VERONICA: Det är dom jag menar. Som vanlig bloggare kan man inte komma undan helt och hållet om man inte betalar för att inte ha reklam. De mindre Google-rutorna stör mig inte på samma sätt även om jag självklart skulle vilja slippa dem. Du är välkommen till Utan Ord!

  KARIN: Just det här erbjudandet jag fick sist är iofs en länk jag kan tänka mig att ha (det är ett bokförlag) men jag ska kolla lite bättre vem som står bakom osv.

  CHRISTINE: Nej, man måste inte vara bonusmedlem för att delta i Utan Ord! Eftersom jag inte har besökt din blogg tidigare trodde jag att det var du som hade skrivit första kommentaren till ditt Utan Ord-inlägg, den med bloggdesignreklam för ett företag. Vet ju inte vad du heter och drog för snabba slutsatser. Länka gärna igen när du har tagit bort reklamen! Om du väljer att göra det dvs. Ha en trevlig kväll!

  SvaraRadera
 13. Jo, jag har inga grannar som ser in på tomten. Det är stora tomter och insynsskyddat nästan överallt... Så jag kan släpa ut hur mycket som helst. Fick förslag på sängen - vi får väl se:)

  SvaraRadera
 14. http://winessa.blogg.se/christine/2009/march/utan-ord.html där e länken till det inlägget...tack för kommentarena på bilderna mitt i mitt yrande tihi...kram

  SvaraRadera
 15. Ja, Adblock är verkligen kanon! Jag skrev till och med ett inlägg om det, men pedagogiska (nåja ;)) bilder på gp.se med respektive utan Adblock.

  SvaraRadera
 16. ELISABETH: Den missade jag tyvärr men tack för att du länkar! Jag har för mycket på min GoogleReader känner jag. Skulle behöva rensa men jag vet inte vad jag ska ta bort. :(

  SvaraRadera
 17. Nej, inte vill jag ha reklam på min blogg. Fast jag tycker det var en rolig adressering på reklamen du fick!

  SvaraRadera
 18. Tack för tipset om Swedma. Jag är så trött på all reklam som fyller brevlådan.
  Ha en fin vecka!/Ingrid

  SvaraRadera
 19. Du har länkat fel till Swedma!

  SvaraRadera
 20. Tack Mariann och Ingrid för kommentaren om den felaktiga länken! Ibland har jag för bråttom... eller så var jag bara upprörd. ;)

  Jag får nästan ingen reklam alls längre, vilket är helt underbart, bara från företag jag är kund hos. Men när de ringer händer det att jag ber dem ta bort mig från telefonlistan.

  SvaraRadera
 21. Tråkigt att du känner så med tanke på att jag har bara en liten reklambanner om billigabarnkläder, något vi mammor faktiskt behöver, jag har även haft en banner om en tävling som jag själv tyckte var bra.

  Personligen så tycker jag att det är stor skillnad att ha reklam man själv kan stå för och att pryda hela bloggen med en massa klickisar.

  SvaraRadera
 22. Ursäkta mig, men har du något personligt emot just mig... eftersom hälften av dom som får vara med i din kedja faktiskt har reklam? Vad var så speciellt med just min blogg?

  SvaraRadera
 23. Som jag skrev tidigare så är gränsdragningen jättesvår och det går inte att komma ifrån reklamen helt och hållet. Själv har jag t.ex. reklam i min gästbok. Jag har inte valt att ha det där utan den kommer med gästboken. Samma sak är det med bloggar också. Det går inte att välja bort allt.

  Jag hindrar varken dig eller någon annan att följa min blogg och som jag skrev tidigare vill jag vara tydlig med att det INTE är dig personligen jag har nånting emot. När det gäller andra länkar har jag inte tittat igenom alla än.

  SvaraRadera
 24. WTFDC: Din senaste kommentar hann jag inte läsa innan jag postade min. Jag har ABSOLUT INGENTING MOT DIG, precis som jag skrev. Jag var rädd för att du (eller någon annan) skulle ta det personligt men jag kan försäkra dig att det inte är så. Jag har blockerat andra med pryltävlingar och reklam också.

  Det är många i fotokedjan som har reklam på bloggen men vad jag kan se är det sånt som inte går att välja bort. Nu har jag inte hunnit kolla alla... det är ju några stycken. Funkar det inte får jag väl lägga ner Utan Ord.

  Jag skulle kunna blockera länkar utan att ge någon förklaring men jag vill inte göra så. Och du har också en valmöjlighet, eller hur? Du har valt att ha reklam. Hur man än vänder och vrider på det har vi alla ett val. Och jag väljer vilka länkar jag vill ha på min blogg.

  SvaraRadera
 25. Det är klart man tar det personligt när det finns bidrag i din fotokedja som får vara kvar trots reklam som tex nr och Helena, som har fototriss... tanken går ju liksom till att det är personligt, men men... vi väljer ju själva :)

  Ha en fin vecka

  SvaraRadera
 26. Jag önskar dig detsamma! Sköt om dig!

  SvaraRadera
 27. Nu började jag tänka igen... vilken i och för sig är positivt. Det blev ett inlägg av det och eftersom det länkar till detta inlägg tänkte jag du kanske ville veta.

  http://sandbarnet.blogspot.com/2009/03/att-valja-valja-bort.html

  SvaraRadera
 28. Jag såg förut i min GoogleReader att du hade skrivit om detta men hann inte kommentera än. Tro´t eller ej men jag har ett liv utanför bloggen. ;) Jättebra med saklig diskussion som omväxling! Jag återkommer.

  SvaraRadera
 29. Det är lätt att bli less på all reklam. Men är det särskilt reklam på bloggar som stör dig? Du länkar till Aftonbladet i flera inlägg och deras sida innehåller mer reklam än dom flesta bloggar. Hoppas du inte tar illa upp för mig fråga. Bara lite nyfiken hur du tänker när du ska hålla din blogg reklamfri.
  Mvh Anna

  SvaraRadera
 30. Nej, det är klart att jag inte tar illa upp. Jag tycker att det är viktigt att prata om det här. Om du har sett videon som jag länkar till i inlägget (det finns fler bra filmer på Anti-Advertising Agencys sajt - om t.ex. hur barn påverkas av reklam) förstår du kanske lite bättre hur jag tänker. Och jag har inte till 100% bestämt och tänkt ut hur jag ska göra i fortsättningen. Jag är precis i startgroparna om du förstår vad jag menar. Gränsdragningen är svår som jag var inne på tidigare och jag får nog bedöma från fall till fall. Jag kommer att fortsätta länka till sajter med viktigt budskap eller annat som är viktigt för mig som t.ex. resor och böcker, precis som jag skrev i inlägget. Men jag kommer inte att sitta här och motivera varje länkning för då hinner jag inte göra något annat.

  Du tar upp Aftonbladet som ett exempel och jag håller med dig om att det finns mycket reklam där, alldeles för mycket. Samtidigt vill jag inte vara helt "avskuren från världen" vilket är förutsättningen om man vill slaviskt följa Reklamfritt och det är jag inte beredd att göra. Om Aftonbladet tar upp något som jag har en åsikt om eller reflekterar kring länkar jag. Där kommer jag kanske att välja andra tidningar i större utsträckning - problemet är att det inte finns några utan reklam. Tipsa mig gärna om du hittar nån!

  Nej, det är inte speciellt bloggreklamen som får mig att reagera, snarare konsumtionshysterin som jag avskyr och "it´s all about the money"-tänket. Jag kanske inte förändar världen ;) men jag står för det jag tycker är rätt och riktigt och hoppas förstås att fler hakar på!

  SvaraRadera
 31. Intressant att jag råkade kika in här strax efter att vi faktiskt haft uppe en diskussion om bloggar och reklam vid en föreläsning. Och visst är det trist om man inte kan slippa reklam nånstans..

  SvaraRadera
 32. Mm, jag blir riktigt trött på det ibland. Men nu skyltar jag med Ad-Free-Blog och försöker minimera reklamen iaf. Jag tror att vi påverkas mer av den än vi vill inse. Om du är intresserad kan du hitta en mycket intressant dokumentär som heter Surplus på YouTube. Den gick på tv häromkvällen (och inatt kl 00:05 på Kunskapskanalen).

  SvaraRadera