21 september 2006

Glimtar från Ecuador, del 2

Innan avresan till Baños satt vi i två grupper på busstationen för att hålla ihop och ha uppsikt över våra saker. Det är gott om ligor som opererar på sådana här ställen. Men vilken tur vi hade! En av mina reskamrater blev nämligen av med sin kamera på bussen till Otavalo några dagar tidigare. Det var flera personer inblandade. Det byttes sittplatser, rycktes i fönster bredvid henne och det var allmänt rörigt. Efter ett tag gick de alla av och hon upptäckte att hennes kamera var borta. När vi satt på bussterminalen gick det förbi en man som tittade lite konstigt på oss. Han såg väldigt bekant ut, men han kände inte igen oss! Jag och en till pekade på honom och skrek i en mun: "Det är ju han, tjuven!" En ropade på polis och jag sprang efter guiden och en karl hindrade tjuven från att gå, till slut handgripligen, eftersom han försökte fly (tog tag i honom runt bröstkorgen bakifrån). Vår guide kom springande och kallade på vakten som tog tjuven till häktet på terminalen. Han hade erkänt att han hade tagit kameran och skulle lämna tillbaka den. Han mutade sig säkert fri och fortsatte att ”jobba” som vanligt, men hon som fick tillbaka sin kamera var i alla fall nöjd.

Den knappt fyra timmar långa bussresan från Terminal terrestre i Quito till Baños gick bra. Första biten påminde om Dödens väg i Bolivia och chauffören körde som en galning! Till och med de lokala höll för ögonen. Baños är en trevlig stad i mycket fin omgivning med höga berg runtomkring. Vulkanen Tungurahua gör sig påmind med jämna mellanrum. Många backpackare kommer till Baños på sin väg till Puyo och Amazonas. I staden finns det härliga varmvattenbassänger (därav namnet som betyder bad) som får sitt kokheta vatten från varma källor. En utvandrad danska, vars café är ett populärt tillhåll för skandinaver, serverar mycket god frukost med hembakt fullkornsbröd som är en bristvara i de här trakterna. Det odlas mycket sockerrör som pressas till juice och säljs i stånden bredvid busstationen (se bilderna).

Fredagen tillbringade jag med att handla allt jag skulle komma att behöva i regnskogen, t.ex. en tändare, plastsäck till ryggsäcken (de lastas ju på busstaket och blir blöta och smutsiga om det regnar) och regnponcho. På lördag åkte vi lokalbuss till kaskaderna och djurparken. Där fanns det många olika djur: olika fåglar, framförallt papegojor, jaguarer, sköldpaddor i alla storlekar, apor och två kondorer i en alldeles för liten bur. Tapirerna låg och sov i buskarna, lösa. Jag blev erbjuden att hålla en lång och tjock orm på mina axlar, men tackade artigt nej.

Dagen därpå var det dags att åka till Macas.

Ecuador-länkar
http://www.ecuaworld.com/
http://www.quito.gov.ec/ (spanska)
http://www.bacan.ec/ (spanska)
http://www.redecuatoriana.com/ (spanska)
http://lanic.utexas.edu/la/ecuador/indexesp.html#travel

4 kommentarer:

 1. That was a nice little story, only if had I understood more. But it seems like you had an awesome trip and whole lot of interesting unusual things to see.
  Trip of a life time for most...but for Tia, just another page in her book. I would love to see all those colorful animals.

  ha det so bra!

  Jaana

  SvaraRadera
 2. Jag måste verkligen ta mig tillbaka till Sydamerika snarast...

  SvaraRadera
 3. Jaana, it was a great adventure for me, too! It always is! Exploring new worlds and meeting new interesting people is equally exiting every time and will always be... even though I must admit that my first trip to Bolivia was very special in many ways.

  Unfortunately, I didn´t see as many animals as I had expected (didn´t feel like taking pics in the zoo). Wanted to paste a photo of that "tapiiri", but I couldn´t find it. :(

  Btw, maybe you could use BabelFish or some other tool to translate my "hen scratches". :)

  Linda, var har du varit i Sydamerika? Berätta genast, jag vill veta allt! ;)

  SvaraRadera
 4. Vilket land. Vilken kontinent! Jag måste åka dit.

  SvaraRadera