20 februari 2010

Totonac voladores

som jag såg utanför Antropologiska museet i Mexico City härstammar egentligen från Papantla, i delstaten Veracruz. Medan en av dem spelar flöjt snurrar de övriga fyra flygarna tretton gånger runt pålen. De sitter fast i fötterna som en gammaldags variant av bungyjump. Multiplicerar man 13 med 4 blir resultatet 52, en viktig siffra i det prehispaniska Mexiko (veckor på solåret). Denna gamla ceremoni symboliserar bl.a. fertilitet.

10 kommentarer:

 1. Å fy tusan! Det ser farligt ut, skördar det dödsoffer ibland?

  SvaraRadera
 2. Det vet jag inte men man ska nog inte ha anlag för höjdrädsla och yrsel...

  SvaraRadera
 3. Hur får dom fart så att dom snurrar runt? Sidfart liksom?

  SvaraRadera
 4. Keine Ahnung! Det är en gubbe till däruppe på pålen (tänkte inte på det när jag fotade men ser det nu). Det kanske är hans förtjänst.

  SvaraRadera
 5. Hur dom än gör skulle jag inte vilja hänga där.

  btw: kanske är det antingen te och kvällstrött eller kaffe och kvällspigg?

  SvaraRadera
 6. Nej du, inte jag heller. Jag som är lite höjdrädd... eller lite mer än jag vill erkänna (för mig själv alltså, acceptera heter det då kanske). Minns när jag skulle klättra upp på Solpyramiden, jag travade på så högt jag vågade och lite till men det sa stopp innan jag var högst upp. Den är inte så himla hög, 70-80 meter om jag inte minns fel, men det är de där mellanlägena som är värst. När det är riktigt högt försvinner den känslan.

  P.S. Du har säkert rätt. Kvällspigg har jag alltid varit och kaffet gör sitt till.

  SvaraRadera
 7. Ja inte skulle jag klara av att hänga så högt upp i alla fall. Risken skulle nog vara att jag kom ner fortare än planerat:)
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 8. Det händer något i mina knän när jag ska kliva upp på t ex en stege eller när jag kommer fram till ett stup. Något som är närbesläktat med gelé.

  SvaraRadera
 9. Maria: Jag skulle inte ens komma dit upp! =)

  Della: Slarvsylta känns som en träffande beskrivning för mina knän. =)

  SvaraRadera
 10. Det där minns jag också fast det är så länge sedan som 1985 jag var i Mexico. Fascinerades väldigt av alla rundor de flög runt stolpen.

  SvaraRadera