6 augusti 2010

Veckans fönster - valfritt


De här fönstren hittade jag på den chilenska landsbygden strax utanför Villarrica, en av Chiles äldsta städer. Byn med ett par tusen invånare som lever i skuggan av den slumrande vulkanen heter Coñaripe. Om du inte talar spanska kan jag berätta att huevos betyder ägg. Psst, klicka på bilden på Coñaripebeachen bakom länken - ser lite mer då. Gott om vulkanisk sand där. Såg svartare ut i verkligheten.

Veckans fönster

20 kommentarer:

 1. kunde varit taget i Sverige om man tog bort äggskylten!

  SvaraRadera
 2. Oj..hjälp..bo så invid en vulkan..mmm det finns mycket i vår värld..

  SvaraRadera
 3. Tänkte som Rajson :)
  Kanske huset kommer från Sverige? Röda stugor går ju på export :)

  http://foto.rudenius.se/post/2010/08/06/Veckans-Fonster-Valfritt.aspx

  SvaraRadera
 4. Jaa, men det är ju svenskt! Jag bara hittar på och ni går på allt. =)

  Nej, det är inte sant, jag skämtar. Det är klart att det är på riktigt, från Chile alltså. Det finns oftare fler likheter än olikheter än vad man tror. Förstod jag det där sista själv... tveksamt, det är fredag och hjärnan har tagit helg. Men hursomhelst, jag tror att de kan bygga röda hus i Chile också. :)

  SvaraRadera
 5. Men är det vanligt med röda trähus i Chile??
  Vad kul att se att vi inte är ensamma om röda stugor här i Norden.

  SvaraRadera
 6. Hmm, inget jag tänkte på speciellt men antagligen inte lika vanligt som i Sverige. Trähus fanns det gott om iaf, i olika kulörer.

  SvaraRadera
 7. Oj, nu satte du mig lite på pottkanten! Jag tror att det var utmed Strandvägen som han stöttade upp balkongen...

  SvaraRadera
 8. Appropå röda hus i Chile, det kanske hänger ihop med invandringen från Europa, framför allt Tyskland (Italien och UK) på 1800-talet. Det finns ju gott om europeiska kolonier... och då har det slunkit med några som gillar röda trähus. :)

  SvaraRadera
 9. Jäpp, jag har också sett en del röda trähus i Chile så visst finns det. Apropå svenska hus i Chile så är det mest svenska jag sett ett hus på en av Valparaísos kullar där en hel vägg var målad blå med gult kors. Det visade sig sedan att husägaren och jag faktiskt kände varandra sedan Sverige och han berättade att han ville ge sin hyllning till Sverige på detta udda sätt. Det var 1987 så jag vet inte om huset ännu ser ut så. Ska se om jag hittar den diabild jag tog på det.

  SvaraRadera
 10. Det är rätt uttjatat att säga att världen är liten men jag gör det ändå. Vore jättekul om du hittade bilden!

  Minnet sviker nu men nånstans i Centralamerika, har för mig att det var i Nicaragua, finns det ett vandrarhem som heter likadant som en Stockholmsförort... kommer tyvärr inte ihåg vilken. Ägaren där hade också bott i Sverige.

  I Buenos Aires kan man ju få för sig att de gillar Sverige extra mycket för att Maradona & co har blågult som sina färger.

  SvaraRadera
 11. Och paraboler finns överallt. Dem kan man hitta på de mest avlägsna ställen (kanske mer berättigat där egentligen :)) Nu tänkte jag dra ett exempel, men det står helt still i skallen. Synd.

  SvaraRadera
 12. Nånstans i Mongoliet kanske? Du har rest för mycket. ;) Jag tog bilden mest för att jag gillade kombinationen parabol + äggskylt. Blev så full i skratt när jag såg framför mig hur hönsen sitter på rad på pinnen och kommenterar Betty la fea (Ugly Betty i latinoversion)!

  SvaraRadera
 13. Ja just det, Mongoliet! Jag måste kolla om jag har någon bild någonstans.
  Och jag har INTE rest för mycket, det är bara minne som inte är riktigt med... ;) Tur att jag har bilder!

  SvaraRadera
 14. Javisst rött trähus i Chile och med paraboler. Precis som hemma i Sverige. I Spanien har jag dock aldrig sett några röda trähus och bara några enstaka andra trähus. Där är det sten och puts som gäller.

  Hoppas att husägaren får sälja många ägg! Det bidrar kanske till att dryga ut inkomsten.

  SvaraRadera
 15. Så mycket av min spanska sitter kvar att jag klarar vad huevos är. Så där kunde jag ha handlat några frukostägg.
  Och vadå röda hus: ett sådant sjunger ju till och med Jimi Hendrix om:
  http://www.youtube.com/watch?v=IbqchLSjAaI

  SvaraRadera
 16. Jag tänkte stoltsera med att jag begrep vad det stod på skylten....men sedan var det ju kört för du översatte texten ;-) Röda hus - hmmm som de andra skrev Sverige/Chile - kan det vara så att fd flyktingar som återvänt har inspirerats att bygga röda hus? Inte vet jag....bara fantiserar runt resonemangen som varit....
  Kul bild, men jag vill inte bo nära vulkan!

  SvaraRadera
 17. Della: Hoppas att du hittar bilden!

  Cecilia: I sjödistriktet blir det nog aldrig så varmt som i Andalusien på sommaren och vintrarna är kallare.

  Jah Hollis: Tack för länken! JH var en mångsidig man.

  Pysselfarmor: Inget drömläge att bo vid en vulkan men konstigt nog vill folk inte flytta. Vore intressant att veta hur de tänker kring det hela.

  SvaraRadera
 18. Tänk att du NÄSTAN hittat ett falurött hus i Chile! Man får anta att äggen var färska.

  SvaraRadera
 19. De var säkert färska om det nu har blivit några mellan alla dokusåporna. ;)

  SvaraRadera
 20. kan inte mer än instämma på vad som redan sagt, det ser ut som det vore hämtat från andra sidan vägen här hemma i Sverige.

  SvaraRadera