30 juli 2010

Veckans fönster - symmetriskt


Uppdatering: Det här är en semesterbild från mellersta Finland, Jyväskylä, precis som det står på väggen där: Jyväskyläs dryckesfabrik. Jag visste inget om den här byggnaden men jag googlade fram följande: Det gamla bryggeriet från 1860 låg på sjön Jyväsjärvis strand strax nedanför. År 1883 bytte det namn till "dryckesfabrik" och tillverkade även lemonad. I början av 1900-talet när hyrkontraktet för sjötomten gick ut ville staden inte förlänga det längre pga striktare alkoholpolitik. Då bestämde sig den största aktieägaren och affärsmannen Julius Johnsson att bygga en ny fabrik. År 1911 byggdes även bostadshus och kontor på vars bottenvåning fanns lokaler för lemonadtillverkning och flasktvätt. I ena ändan av huset bodde arbetsledaren och kassören och i den andra fanns kontoret. Den här byggnaden är från 1921 när fabriken bytte ägare till konsumentföreningen Mäki-Matti. Idag har Jyväskylä universitet undervisningslokaler i byggnaden.

Veckans fönster

19 kommentarer:

 1. Kylle..symmetriskt..så är det verkligen en gedigen gammal byggnad..tänk förr byggdes så fina hus..men charmiga fönster..

  SvaraRadera
 2. Härlig byggnad och med fönstren symmetriskt fördelade på fasaden.

  SvaraRadera
 3. Vilken fin gammal industri(?)byggnad- så symmetrisk också. Var hittade du den pärlan?

  SvaraRadera
 4. Vackert med en gammal tegelbyggnad och sen är fönstren så fint placerade efter form och storlek!

  SvaraRadera
 5. Nu har jag uppdaterat inlägget när jag vet lite mer. Borde kanske ha skrivit från början men nu bidde det inte så. :)

  P.S. Anna, det tog några sekunder innan jag fattade och brast ut i gapskratt. Hade inte väntat mig nåt på finska. :) Sista bokstaven i kyllä är ett ä och uttalas ungefär som i det svenska ordet här... men inte lika långt.

  SvaraRadera
 6. Här är en sajt som bara tar andras inlägg och publicerar rakt av som om det vore deras egna:
  http://se.hadnews.com/

  Bläddra ner så hittar du fönster från både mig och Cecilia A.

  SvaraRadera
 7. Jag surfade runt på Veckans fönster och hittade länken som du hade skrivit hos Cecilia. Jag tycker att det är för jäkligt att de postar inlägg utan att fråga. Var där och kikade lite. Har du kontaktat den som står bakom sajten?

  SvaraRadera
 8. Vackert tegelhus och fönstren sitter verkligen symmetriskt/Lis

  SvaraRadera
 9. En byggnad som jag tror Du förstår att jag verkligen tycker om, så vacker gammal tegelbyggnad, med typiska symmetriska fönster.
  Kul att läsa historien om byggnaden, oxå så trevligt att den finns kvar och används av universitetet.

  Hoppas Du har det bra!

  annette

  SvaraRadera
 10. Väldigt vackert gammalt tegelhus! Texten på huset är också så fin tycker jag. (även om jag inte förstår vad det står-om jag inte läser din översättning förstås) Fönsten som är olika på alla våningsplan, men symmetriskt placerade är perfekta, mest gillar jag de översta små fönstren-de ser ut som ögon som blickar ut över nejden...

  SvaraRadera
 11. Och så fick jag lära mig något nytt igen. :-)

  SvaraRadera
 12. Ett jäkligt snyggt hus tycker jag!
  Och visst får du sno idén, det är ju lite det vi har varandra till, att ge varandra inspiration, eller hur?♥

  SvaraRadera
 13. Det var inte meningen att vara anonym i mitt inlägg ovan, fyllde väl i fel någonstans i kommentarsfältet:-).

  SvaraRadera
 14. Lis: Det är roligt att såna här gamla hus bevaras och används. Det är renoverat i gammal stil me samtidigt gjorts om så att det passar universitetet.

  Annette: Jag anade nästan det. Vilken bra smak du har, du också. ;)

  Ninnie: Jag gillar också texten men kan inte låta bli att undra vilken egocentrisk person den där finansmannen, Julius Johnsson, var som fick till sina intialer också, haha. Visserligen är JJ en förkortning av firmanamnet men jag undrar om han inte hade en baktanke där. ;)

  Det syns inte i bild men huset står ganska centralt i staden med campus bakom och några gamla trähus framför så jag vet inte riktigt vad man ser när man tittar ut genom de där halvmåneformade fönstren. Om huset är tillräckligt högt kanske man ser till sjön en bit bort men annars är det ingen strålande utsikt.

  Della: Jag med. Hade ingen aning om detta innan. :)

  Annelie: Ja, eller hur! Det finns så många spännande affärer i stan och jag besöker såna alldeles för sällan. Tack för inspirationen! Inte säkert att min asiatiska matlagning blir lika avancerad som din men nåt litet jag jag väl testa. :)

  Larans: Ingen fara! Det är inte så ofta jag får anonyma kommentarer så jag blev lite fundersam men som tur var klickade jag på länken till din blogg och fick se ett spännande fönster... och bloggen kände jag ju igen. :)

  SvaraRadera
 15. Vilken annorlunda, men vacker, byggnad. Så fyrkantigt allt är... och symmetriskt.
  Perfekt till detta fönstertema :)
  Må så gott!

  SvaraRadera
 16. Men!? Här kommenterade jag ju för en vecka sedan. Något blev nog fel vid publiceringen.

  Tyckte i alla fall att det var en fin gammal industribyggnad. Ja, det tycker jag ju förstås fortfarande. :)

  SvaraRadera
 17. Vad skönt att du inte har ändrat dig! ;) Blogger bär sig konstigt åt ibland och det har faktiskt hänt en gång för länge sedan att jag avvisade ett gäng kommentarer när jag skulle klicka på publicera. Sedan fick jag surfa runt och be alla om ursäkt. :( Det hoppas jag att jag inte har gjort den här gången men min kommentarsfunktion har krånglat förr så jag vet inte vad som har hänt. Eller så har du inte kommit från tanke till handling. ;D

  SvaraRadera
 18. Nänä, jag är bombsäker på att jag skrev för även om jag inte alltid klickar runt hos alla för att skriva kommentarer så gör jag det i alla fall när det är dags för Veckans fönster. Så det så! ;)

  SvaraRadera
 19. Haha, jag tror dig! Inte hela världen även om du skulle ha missat men det är klart att det alltid är kul att få kommentarer på sina alster. :)

  SvaraRadera