19 juni 2011

Skyltsöndag - brobyggare

San Cristóbal-bron i Chiapas

Att bygga broar är inte lätt. Skylten ovan sattes upp när motorvägsbron mellan Tuxtla Gutiérrez och San Cristóbal de las Casas var färdigbyggd. Herrarna som triumferande sträcker ut sina armar, dåvarande presidenten Vicente Fox till höger och byggmästaren till vänster, ser riktigt stolta ut och de har all anledning - just då iaf. Den 324 meter långa San Cristóbal-bron sträcker sig ca 200 meter över en ravin och är mäkta imponerande. Att stå där i mitten av bron och låta vinden leka i sitt hår ger en härligt svindlande känsla. Här finns en bild på bron som jag har norpat från en mexikansk tidning, minns inte vilken. Måtte bron hålla, tänker man, men slår ifrån sig tanken lika kvickt som den dök upp. Det visar sig senare när minibussen redan åkt vidare att misstron var högst befogad. Det ville sig nämligen inte bättre än att en tredjedel av bron rasade året innan jag stod på den (pga ett räknefel) och fick konstrueras om. Behöver jag säga att det var skönt att få veta det efteråt?

10 kommentarer:

 1. Ibland är det bäst att vara lyckligt ovetande. ;)

  SvaraRadera
 2. Ja, vad säger man? Huvaligen!

  SvaraRadera
 3. Jag hakar på din skyltsöndag.

  SvaraRadera
 4. Elisabeth: Så här efteråt är det till och med kul! =)

  Du som läser här: Du vill inte missa Dellas skylt!

  SvaraRadera
 5. Fy sjutton för denna bro, jag som har lite brofobi undrar om jag skulle klara att ta mej över;)
  Fast jag gör inte som många andra, så jag kanske klarar det.
  Min taktik är att stanna till lite innan en bro, sedan brukar jag gasa på så mycket jag kan, så det skall gärna vara tomt på bron när jag kör över;-))

  annette

  SvaraRadera
 6. Ibland har man tur! Din historia påminner mig om när jag var i Mexiko 1985 och två veckor efter att jag kommit hem såg på nyheterna att det hotell jag bott på rasat i en jordbävning.

  Ska se om jag hittar någon skylt till dig. :)

  SvaraRadera
 7. Tittade på brobilden med extrem skräckblandad förtjusning!!! Hisnande att stå på den och kolla ner i ravinen.
  En tredjedel som rasade - herregud. Svindlande känsla. Förstår att du uppskattade att höra den nyheten efteråt.
  Å den kostade ju en slant innan redan så... Hoppas att den inte rasar igen nu bara...

  SvaraRadera
 8. Annette: Brofobi är inte att leka med! Inte såna som har det heller, haha. Jag skulle inte vilja stå i vägen när du kommer gasandes. ;) Själv är jag lite lagom höjdrädd men det brukar inte kännas när jag kommer "tillräckligt högt", dvs. tappar proportionerna.

  Susanne: Ujuj, det var nära ögat! Mycket närmare än i mitt fall egentligen för när jag kom till bron hade den ju rasat redan... och att den skulle rasa två gånger... den sannolikheten borde inte vara så hög. Fast man vet aldrig när det gäller marimbaland! =) Du är mer än välkommen till min ICKE-fotokedja. Della är snäll som gör reklam för min skyltsöndag men jag vill inte att det ska bli en trad. fotoutmaning med länkar och krafs. Alla som vill får norpa åt sig idén att skylta på söndagar. Jag kör när jag känner för det.

  BP: Hisnande var ordet! Vi körde över bron och stannade vid brofästet (till höger i bild) och gick till fots till mitten ungefär... och så fort tillbaka igen, haha. Inte så mycket för rasrisken utan mest för att det var riktigt blåsigt och ganska mycket trafik (och de körde som biltjuvar förstås).

  SvaraRadera
 9. Ja, håll Dej undan.-))

  annette

  SvaraRadera
 10. Jäpp, nu har jag några danska skyltar till dig.

  SvaraRadera