5 september 2012

TisdagsTema - defekt

TisdagsTema på en onsdag? Jag gör ett försök... ordet defekt har följande synonymer: bristfällig, felaktig, ofullständig; skavank, deformitet och kroppslyte. Hur tänker hon nu?! Jo, Pumita har fått felaktig information om vad det är för veckodag, mannen på bild har tydliga skavanker och är därmed deformerad och sist men inte minst: inlägget som illustreras med två bokomslag (var tvungen att ta fram kameran när jag upptäckte att de matchar... är detta en trend?) handlar om bristfällig teknik.

Under en längre tid har jag gått och retat mig på bok.nu som inte fungerar som den ska. De får inte ordning på sitt sökverktyg... om det nu är någon som jobbar med det, jag vet inte. Det händer att jag snubblar över böcker som jag har sökt precis innan och inte fått träff på eller så får jag en konstig signal om att det måste vara minst tre tecken när jag söker trots att jag har knappat in många bokstäver. Databasen verkar inte uppdateras kontinuerligt eftersom många nya böcker saknas. Det är verkligen synd för jag har gillat sajten... till och med så mycket att jag har stannat kvar sedan feb 2009. Förut fanns det ett forum där man kunde diskutera böcker etc. men det försvann för ett tag sedan när inläggen allt oftare började handla om saknade böcker i databasen. Där hade jag (bland andra) listat böcker som jag ville lägga till när de väl dök upp... men de gick upp i rök. Dålig reklam för sajten förmodligen. Men varför gnälla, bättre att göra någonting åt saken. Det har jag gjort nu.

Jag har flyttat min virtuella bokhylla till Goodreads och är supernöjd. Allt känns nytt och spännande så här långt. Jag antar att det finns skavanker här också eftersom man sällan får allt man vill ha. Hur som helst, jag har hittills hittat 99,9% av böckerna jag har sökt (sökning på svenska kan resultera i att jag får upp boken på engelska om den svenska upplagan saknas men det känns helt ok). Man väljer själv i inställningarna var den söker (t.ex. Amazon som har det mesta och det finns flera sajter med svenska böcker som AdLibris t.ex.) och oftast hittar man utgåvor på olika språk. Jag har valt att lägga upp svenska böcker med svenska titlar och övriga med engelska titlar (förutom de jag läst på finska eller spanska). Det har iofs ingen större betydelse eftersom de olika upplagorna är sammankopplade men det känns mest logiskt för mig. Och så finns det olika grupper och listor och annat kul.

Det är enkelt att registrera sig, du behöver bara logga in med en mejladress och hitta på ett lösenord. Det räcker bra med förnamn vid inregistreringen och du behöver inte ha facebook- eller twitterkonto. Om du vill veta mer om hur det funkar kan du kika här.

22 kommentarer:

 1. Ja han ser onekligen ut att vara ett litet hopplock;-) men ganska fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara kvinnor som tar till kniven idag... ;)

   Radera
 2. Detta med virtuell bokhylla låter kul, ska nog ta och kolla det vid tillfälle ... just nu är det en lite jäktigare period i jobbet så jag vågar inte ge mig in i böckernas värld där jag slukas i för dagar ... Och det defekta hittar jag ju också i bilden, förstås, efter din förklaring. Att du ska behöva tänka för andra! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Virtuell bokhylla gillar jag mycket, när det fungerar dvs. Får många bra boktips och så men problemet är, som du skriver, att det slukar en helt och hållet om man inte passar sig. Tillgången till läsvärda böcker ökar till oändlighet vilket gör det svårt att sålla och bara det i sig kan bli en stressfaktor. Om man dessutom är en "jag-ska-bara-typ" får man lyfta sig i nackhåret ibland. Och än värre blir det när man ska tänka åt alla andra också. ;)

   Radera
 3. Intressant med den virtuella bokhyllan. Ska nog kolla lite mer.
  Läskigt bokomslag det där till höger, ser otäckt ut! Finska kan jag inte läsa, så undrar lite över titeln. Engelska går betydligt bättre. :-) Undrar vem eller vad som lurade dig att ta fel på dagarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titeln på Sofi Oksanens senaste (kom ut förra veckan, jag förhandsbeställde den) betyder "När duvorna försvann" och handlar om Estland precis som hennes förra prisbelönta bok, Utrensning. Vem som lurat mig? Njaa, hrmm, jag själv kanske? ;)

   Radera
  2. Bra titel på en bok tycker jag som inte gillar duvor och ibland gärna skulle se att de försvann från stan och höll sig i skogen. ;-)
   Självklart kan man lura sig själv och ta fel på dag ibland, fast den ganska logiska varianten hade jag inte en tanke på när jag läste ditt inlägg. Du får ursäkta min snäva tankegång. Därav min fåniga fråga.
   När det gäller olika fototeman är många som deltar så heta på gröten och lämnar in snabbt. Nyhetens behag verkar vara mångas melodi. Det ska gå snabbt som med det mesta. Själv har jag lugnat ner tempot, ofta behöver man inte alls ha så bråttom. Många teman ligger kvar flera dagar. Så på så sätt gör det väl inget att du lämnar in dagen efter. Fast vad vet jag? Jag tycker det bara är kul att det finns flera som lämnar in lite senare ibland. :-)
   Böcker är intressanta, jag avslutar nu, lämnar ämnet för denna gång.

   Radera
  3. Gillar titeln också, trots tanken bakom... inte att duvorna ska bort, där är vi överens, men utan att ha läst boken tror jag att titeln syftar på att estländare hade så ont om mat att duvorna gick åt.

   Du har så rätt. Bloggvärlden är en märklig värld! Man postar sitt bidrag, hastar runt och kommenterar lite snabbt. Jag tror att många postar så snart de kan för att inte bli missade när alla andra redan har hastat vidare, typ. Visst, mina kommentarer är inte alltid så genomtänkta heller men försöker verkligen tänka på det. Jag har faktiskt lagt märke till att du tar dig tid när du skriver och det är jättekul!

   P.S. Ingen fara, jag uppfattade inte din fråga som fånig!

   Radera
 4. Fattar precis, efter att ha läst din förklaring, om tisdag på onsdag och saker som är fel och det och så. (Jag smög också in tisdagstemat på en onsdag, men jag sa inget.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag såg det sedan... och då kändes det genast mycket bättre. Det är säkert inte första gången i världshistorien det händer. =)

   Radera
 5. Fastnade i bokhyllan :) Men inte länge nog för att fatta tillräckligt. Ser att du listar lästa böcker och böcker som står på tur. Inte riktigt klar över om du hämtar böcker till läsplattan härifrån och platsen tycks även tillhöra sociala media. ska fortsätta att kolla när min defekta tidsuppfattning tillåter. Noterade att du läst Hjärtljud :)
  Trend eller fantasilöshet, det är frågan till bokomslagsmakarna.
  Din första kommentar hamnar i spamfiltret, det är du och Erik Semlan, men jag fiskar upp er, det är lugnt.
  Gladglad blev jag att du gillar min gatubild idag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag vet! De är lätt att fastna där. "Så många böcker och så lite tid", så är det bara. Jag har inte full koll på hur allt funkar ännu men jag har varken twitter- eller facebookkonto (eller jo, jag har båda men jag använder dem inte) och tänker lista mina böcker och kanske skriva ngn recension då och då (eller snarare kommentar, att recensera är för avancerat) och kanske delta i forumet, vi får se. Och så hittade jag ett underbart citat av Oscar Wilde: "Be yourself, everyone else is already taken".

   Jag hade aldrig hört talas om Müller när hon fick Nobelpriset (så är det alltid iofs, Vargas Llosa är den enda jag kunde ropa ÄNTLIGEN! till) så jag tänkte att jag måste läsa nåt av henne. Det är svårt att förstå hur det är att leva i ett sådant samhälle, mycket nyttigt att läsa även om man bara skrapar lite på ytan.

   Jaha du, jag och Semlan, vad har vi gjort för ont?! ;) Misstänker att det är länken till inlägget, ska kanske bara länka till bloggens framsida.

   Din gatubild är så fin, helt suverän, så det var ingen fjäsk!

   Radera
  2. Jo, jag glömde en sak: Jag har inte laddat ner några e-böcker via nätet än så länge (har inte hittat någon bra gratis sajt) utan lånar mina via bibblan... har ingen lust att betala för sånt som jag redan betalat för (via skatten). :)

   P.S. Trend eller fantasilöshet, lutar åt det senare, visst? Men jag gillar färgerna.

   Radera
 6. Jag hänger kvar på bok.nu, men håller med om att det inte funkar speciellt bra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är riktigt trist för jag gillar bok.nu (känns som "hemma", inte minst för att den är på svenska) men jag har tröttnat. Tycker att det svagt av dem att ta bort forumet istf att fixa det som inte fungerar... men antagligen är det ett hobby-projekt så man kan inte kräva så mycket. Tråkigt iaf.

   Radera
 7. spännande defekter i detta bokomslag....och jag som är litet "broderiknäpp" tänker ja det där kan man brodera.... ;-))

  läskigt på något sätt, men ändå snyggt - hoppas du förstår vad jag menar....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jag tror det... men möta den där defekte mannen i mörkret vet jag inte om jag skulle vilja. ;)

   Radera
 8. Hej! Gillar också bok.nu men tycker att sajten är trögmanövrerad och - precis som du skriver - saknas det titlar. Ska titta lite på ditt nya alternativ, men gillar min "betygslista"... man kan rimligen inte överföra den?

  Spännande med Oksanens nya, i sinom tid ska jag försöka läsa den. Just nu läser jag Zoë Wicombs "Bländad av ljuset", Agaat väntar på sin tur.

  Helt saliga höstdagar nu, hoppas att du känner dig OK... eller ja, bra. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det finns nog inga trollerikonster för att flytta över betygslistan. Jag tog bokhyllan under armen och gick. ;) Eller ja, den finns förstås kvar på bok.nu och jag har inga planer på att montera ner den. Profilen går nog inte ens att ta bort och det vill jag inte heller.

   Förväntningarna på Oksanen är höga så vi får se om boken uppfyller dem. Jag la till Wicomb på min att-läsa-lista. Verkar mycket bra! Agaat är en pärla, avundsjuk på dig som har den oläst. Jag köper inte böcker så ofta numera men den köpte jag efter att ha läst från bibblan. Tänker läsa om... kanske om ett par år.

   Jo, jag har mått bättre men det får gå ändå. Det är bara att bryta ihop och gå vidare som käre Mumi... jag menar, Mark Levengoods mormor lär ha sagt. ;)

   Radera
  2. Förresten, nu har jag tittat runt lite mer på Goodreads och sett att det går att importera böcker om man har dem som text- eller xls-fil.

   Radera
 9. Jag har mina böcker på boktipset.se och tycker att det har fungerat bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tittade på boktipset.se när jag valde virtuell bokhylla men kände inte riktigt att det var rätt forum för mig. Jag hade säkerligen stannat kvar på bok.nu om sökverktyget och uppdateringarna hade fungerat bättre. Det positiva med flytten är dessutom att jag hamnar i "mer internationell miljö" (större variation på boktips som man lätt missar på en svensk sajt) och tvingas hålla engelskan vid liv. Människan är ju av naturen lat så det här är ett bra sätt. ;)

   Radera