8 februari 2014

Veckans fönster - kaklat


När jag spatserar i sakta mak längs Rua Augusta (Lissabons populäraste och mest berömda gågata, den med triumfbågen, ni vet) bland alla shoppingsugna, både turister och Lissabonbor, och ett antal patrullerande poliser vars uppgift förmodligen är att skrämma bort ficktjuvar och andra skurkar lyfter jag blicken och får syn en intressant kvinna på balkongen på första våningen. Då måste kameran fram...

Jag har absolut inget minne av att jag skulle ha önskat kaklat som veckans fönstertema som Susanne skriver i sitt inlägg men det är helt OK, passar mig alldeles perfekt. Jag kan mycket väl ha glömt... vem kommer ihåg allt man önskat sig? Inte Pumita iaf. Susanne skriver något om portugisiska fönster och då tänker den bångstyriga att det minsann finns kaklade fönster i Sydamerika också och rotar genast fram ett argentinskt från byrålådan... eller nej, det är uruguayanskt... öh, heter det så? Nu låter jag otacksam, det är inte meningen! Tack, Susanne, för att du valde kaklat! Det känns dessutom inte OK att alltid vara känkkäränkkä (ett finskt ord för en som säger tvärtemot om allt, vanligt fenomen hos barn i trotsåldern) så det blir portugisiskt till slut. Det är oklart vad hon pysslar med - annat än att blicka över folkvimlet. Vädrar hucklen? Det får ni lista ut själva. Jag köper det mesta.

Jag förstår. Man kan inte säga A utan att säga B. Det är fult. Här kommer alltså det andra fönstret, direkt från Colonia del Sacramento. Kaklet på bilden tjänstgör även som veckans söndagsskylt. Inte för att det är söndag än men snart så... Museet var tyvärr stängt så jag fick inte ta del av den indianska kulturen och historian.


Kom nu inte och säg att jag valde rätt fönster för det vet jag eller det är iaf bästa medicinen mot tråkvädret här hemma. Men allt är inte färgglatt och trevligt här i världen och jag vill visa det också. Det andra fönstret blir en perfekt kontrast i sin "tråkighet".

46 kommentarer:

 1. Hon har just putsat kristallkronorna med de där tygstyckena och nu står hon och vinkar in folk så de ska se hur de skiner, förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa, självklart! Att jag inte tänkte på deet. ;)

   Radera
  2. Men alltså jag bara njuter av dina tankar o funderingar kring tema o bilder..du är makalös. Himmel Mrs Kakel herself står på balkongen... jisses så elegant hon är.

   Du har haft hela världen under dina fötter du o jag sitter här o ler beundrande.

   Radera
  3. Jag tycker att hon mest ser ut som Mrs Papp men du kanske har rätt. ;)

   Radera
 2. Oj det var mycket information här. Och två fönster. Då måste jag välja vilket jag vill titta på för jag kan inte se båda samtidigt på skärmen. Kanske kan jag skapa en illusion av att se båda samtidigt om jag skrollar tillräckligt fort fram och tillbaka med musen.... Nej, det gick inte. Då tar jag ett i taget då. Vad jag förstå är det precis som Stare säger att den övre damen just har putsat. Och sedan var det ju synd att museet var stängt. Var det månne måndag?
  Här har du fått en hel bloggvärld att leta kaklade fönster och så kommer du inte ihåg att du önskat det! Haha! Hilarious!
  Här har du fått en hel blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske skulle lagt bilderna efter varann för att underlätta för dig, haha.

   Njae, det var en torsdag. De verkar inte hålla stenhårt på det där med måndagsstängt i Argentina, fanns museer som hade öppet, men siestan! Det var den som ställde till det för mig ibland. Fanns inte mycket att göra när "allt var stängt". Och siestan var lång, ofta från 13 till 17. Jag hade uppskattat en skylt med öppettider här men det fanns ingen.

   Ja, vilken kalabalik med fönstertemat! Jag kan se för min inre syn hur alla yrar runt och letar efter kakel. ;)

   Radera
 3. Ja inte är man bortskämd med inlägg från dig, men när de väl kommer så får man sig antingen en tankeställare eller ett skratt eller både och som idag.
  Stares kommentar köpter jag till viss del, men tror inte att kvinnan (=pigan) putsat kristallkronorna med dessa stora sjalar. Tror nämligen att hon har trasan kvar i handen;-)
  Tvåan är ungefär som en massa bilder som jag har i mina mappar, fast du var mycket smartare och tog med ett fönster också;-)

  PS. Med åldern blir minnet inte sämre, absolut inte, men betydligt mera selektivt;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra att det blev en reaktion! Och ungefär den jag hade tänkt mig. ;) Men du vet, det finns fördelar med att inte blogga så ofta - inte så många som hinner tröttna då. ;) Jag bara svamlar. Jag tröttnar då inte och jag hoppas att ni inte gör det heller. På att vänta dvs.

   P.S. Selektivt är super. Varför ska man hålla allt skräp i minnet. Men nu handlar det inte om att selektera... visst skulle jag komma ihåg fönstertemat (nån ordning får det vara på prioriteringarna) om det inte var så att det här hände innan Rom byggdes. Vi pratar faktiskt om ett mejl som jag skrev till magister Sassa för flera år sedan, det mejlet innehöll en hel radda med adjektiv. DET hade jag inte glömt, däremot har jag inte så bra koll på vilka adjektiven var. Mejladressen är kasserad också så jag kan inte kolla upp det. ;)

   Radera
 4. Fina kakelarbeten och jag längtar så tills jag ska till Lissabon i mars :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våren i Portugal är inte fel. Hoppas att det är någorlunda varmt då. :)

   Radera
 5. Fint! De där kaklade husen i Portugal är så fantastiska, jag har såklart också valt ett portugisiskt fönster denna vecka. Men det var svårt att välja...fanns en del att välja på. Ett bra val gjorde du i alla fall, lite färg är vad som behövs den här gråvintern!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev lite blunda och peka för mig med. Alla bilderna lämpar sig inte för publicering men det finns ett antal. Ditt kakel är helt underbart!

   Radera
 6. Tackar, tackar ! Kommer precis hem efter dagens äventyr och slår mig ner framför datorn. Lyssnar till det ljuva plinget varje gång en mejl droppar in och konstaterar glatt att det inte är kunder denna lördagkväll. Undrade just vad du skulle visa för fönster och ondgjorde mig liiiite, men bara lite, ja, pyttelite, över dig som låg bakom veckans knepiga fönstertema, fast det gjorde du ju inte ;-) Hursomhelst, fann iallafall inga kaklade fönster men eftersom du slår till med två så jämnar det väl ut sig eller... ;-) Nä, jag tror inte att donnan putsat kristallkronan, det har någon annan gjort. Tror att hon vet att hon blir fotograferad och bara njuter av din uppmärksamhet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vassego! Jag är bara rädd om mina bloggkompisars hälsa och motion, eller iaf en fotopromenad, skadar väl inte. ;)

   Radera
 7. Det är klart att vi ska visa lite portugisiskt kakel idag. Å andra sidan finns det ju massor med fint kakel i resten av världen också även om det inte är lika vanligt på husfasader tex.
  Jag tänkte först lägga in några bilder på arabernas härliga 1000-åriga kakel som bl a finns i Alhambra men det kanske blir en annan gång.

  Härlig bild på kvinnan där på balkongen. Ja, det är fortfarande kvinnornas lott i många länder att städa, putsa kristallkronan och tvätta dagens tvätt och hänga ut. Tyvärr. Men den här gången är det snarast en uppvisning av hennes vackra sjalar/dukar tror jag.

  Så synd att du missade Museo Indigena. Hade säkert varit såå intressant. Jag missade ju kakelmuséet i Lissabon en gång. Kom dit en söndagsmorgon!! Men i höstas var jag där igen och blev insläppt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gärna visa mer Alhambra till oss en annan gång, det är så vackert!
   Ja, det var lite synd med muséet. Hade jag varit på plats längre hade jag väntat men jag tog båten tillbaka till Buenos Aires samma dag. Kakelmuséet i Lissabon gillade jag också även om hela stan - iaf den gamla delen - är som ett museum. :)

   Radera
 8. Nu har jag pluggat klart för i kväll och det har till på köpet hunnit bli söndag så nu kommer jag här och kommenterar dina skyltar - nä, förlåt, det är ju fönster ju. ;)

  En damskylt ser jag i alla fall i första bilden och hon står säkert och spanar in grannen för att byta ett par ord. Och jag tror alldeles säkert att du passerade museet en måndag, för det var väl inte semesterstängt?

  Eftersom jag någonstans skrev upp dina önskemål om fönstertema så är jag nästan alldeles säker på att jag fick in det för något eller några år sedan. Men även jag kan ju vara glömsk - eller som BP påpekar - ha ett väldigt selektivt minne. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hinner du sova nåt öht som du håller på? Hoppas hur som helst på en skylt i kväll. ;)
   Nej, det var inte en måndag. Det har jag koll på eftersom jag gillar att gå på muséer. Det var siestatid men det fanns ingen skylt med öppettider. Det är jag iofs inte så förvånad över. :)

   Du har säkert alldeles rätt i att kaklat stod i mitt mejl då för länge sedan. Själv har jag ingen koll på adjektiven jag raddade upp. Det var liksom "brainstorm" men jag är glad över att du valde temat. :)

   Radera
 9. Och nu la jag in min skylt för söndagen. http://vardagettaventyr.blogspot.se/2014/02/skyltsondag_9.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Att titta är väl gratis iaf. ;)

   Radera
 10. Du är väl medveten om att damen i fråga inte är levande... ;0P Ser i alla fall ut som en riktigt trevlig balkong med allt kakel runt omkring och kristallkronorna är inte så pjåkiga de heller.

  Gillar den kaklade skylten, den är ju väldigt typiskt för den delen av världen. För mig är den vacker nog för att bli nöjd, gör inget att museet inte var öppet. Min skylt kommer upp under dagen :0)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det du säger?! Du kanske har rätt, har inte tittat så noga. ;)

   Gillar också skylten (det är fönstret som är halvtråkigt), speciellt eftersom den inte är perfekt. Du är väl medveten om att plattan i mitten längst till höger är felvänd. Men de kanske upptäckte det för sent. =)

   Radera
 11. Balkongtanten, i kombo med både textilier, kakel och kristallkronor, är ju fascinerande!

  SvaraRadera
 12. Och då är det skyltat - nu väntar vi bara på att du ska vakna ... :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var uppe kvart över 6, själv då? ;)

   Radera
  2. P.S. Det är fortfarande så att Skyltsöndag inte står och faller med mig utan det är ett "löst sammansatt gäng som skyltar när de känner för det". Ni fixar det säkerligen galant utan mig också. :)

   Radera
 13. Hos mig kan du ta ett skönt dopp - när du vill!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tack, gärna! Ser fantastiskt fint ut. Och välkommen till skyltgänget!

   Radera
 14. Riktigt, riktigt tjusigt kakel och övrig dekoration är inte fy skam heller, minsann! Motvalls får man vara, det förgyller tillvaron, både för sig själv och andra... Eller hur!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Motvalls var ordet jag sökte... men hittade inte. Fast jag gillar "känkkäränkkä" också. ;) Det gäller att vara det på rätt sätt och välja rätt tillfälle, då är det kul för alla.

   Radera
  2. Är medveten om att jag kan bli aningen tjatig men ingen är ju perfekt. ;)

   Radera
 15. Tänk vad man kan hitta om man lyfter blicken från den grå cementen ;)
  Måste nog börja fota skyltar tror jag :) Ni verkar ha roligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns iofs roliga mönster på kullerstenarna på Rua Augusta men det handlar delvis om ren självbevarelsedrift att lyfta blicken för man kan bli snurrig i bollen av att stirra på dem även om de inte är lika hypnotiska som på strandpromenaden i Alicante som BP visade för inte så länge sedan.

   Jaa, du är så välkommen så! Fixa bara en etikett som jag kan länka till och hojta gärna när du skyltar så kommer jag springande. ;)

   Radera
  2. Tack! :)
   Sv. ang. Pär Lagerkvist: Just den där texten kommer ur en diktsamling som heter "Aftonland". Pär Lagerkvist har ju även skrivit "Barabbas" och "Dvärgen" - romaner väl värda att rekommendera.

   Radera
  3. Tack så mycket, Eva! Den måste jag bara läsa även om högen med olästa böcker når taket snart. Jag såg att hans lilla biografi Gäst hos verkligheten kom ut som e-bok förra året. Ska kanske börja med den.

   Radera
 16. OK Pumita - jag fattade lite för sent att du faktiskt redan söndagsskyltat ...

  SvaraRadera
 17. Min skylt till skyltsöndagen är på plats. Fattade inte först heller att detta var skyltsöndagsinlägget ;)
  http://foto.rudenius.se/?p=2730

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att läsa allt jag skriver - mycket noggrant - för att inte missa ngt. ;)

   Radera
 18. Jag gillar båda dina fönster! Både den färgstarka damen som är där ute och genomför slöjornas dans, och den mer nedtonade stillsamma museiskylten! Och mitt kaklade fönster är oxå en skyltsöndag, jag lyckades få med två inslag i ett enda foto! http://frejareddevil.wordpress.com/2014/02/09/kaklad-helg/

  SvaraRadera
 19. Nu har jag lagt in en etikett "signs" och de nås på denna adressen
  http://foto.rudenius.se/?p=2730

  SvaraRadera
 20. Är kvinnan också kaklad? Ursnyggt kakel mellan fönsterna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore ju lite kul men nej, jag tror att hon är gjord av papp.

   Radera
 21. Vilken härlig kvinna i en trevlig stad. Jag tror mig också ha ett eller ett par kaklade fönster i datorn, men orkar helt enkelt inte öppna den. Dåligt, men jag skyller på att det är mycket nytt nu med förskola, jobb och inte minst cykla överallt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte alltid man orkar och då måste bloggen få vila. Inget att ha dåligt samvete för! :)

   Radera