15 februari 2014

Veckans fönster - valfritt

Veckans fönster på Fogón de los Arrieros, Brown 350, Resistencia

Jag ägnar det här inlägget åt ett spännande museum (uppskattas av alla som har aningen sjuk/morbid humor, som Pumita) i Resistencia i Chaco-provinsen. Resistencia är för övrigt känd för sina statyer som finns utspridda över hela staden men jag såg inte så många av dem eftersom jag bara gjorde en dagsutflykt från systerstaden Corrientes på andra sidan Paraná-floden. Just den dagen var en av de få när det regnade på min semester... spridda skurar visserligen men med dunder och brak... och då var det inte läge att ta långpromenader. Åskväder är en annan sak Resistencia är (ö-)känd för. Och jag märker hur jag sakta kommer ännu längre bort från ämnet.

Museet heter Fogón de los Arrieros (länkar till youtube, på spanska). Det finns massor av spännande föremål, mest från Chaco men också från övriga Argentina. Ur högtalarna ekar raspig musik, som stenkakor, väggarna är täckta med tavlor och tänkvärda ordspråk (typ "Många som drömmer om odödlighet vet inte vad de ska göra en regnig eftermiddag"). I trädgården finns låtsaskyrkogården Salsipuedes (svåröversatt, men man skulle kunna säga Räddasigdensomkan) som bjuder på annorlunda problemlösning. Mer om det imorgon på skyltsöndag. Sist några bilder... för annars är det väl ingen som tror en!

Plakett till minnet av 70-års jubileet. Aída Beatriz Ayala är för övrigt borgmästare i Resistencia.

Annorlunda inskriptioner

Sisten ut ser till att dörrarna är stängda och lamporna släckta.

19 kommentarer:

 1. I min smak. :) Och så är det så trevligt när du förlorar dig en stund utanför ämnet också, så att jag får veta ännu mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var skönt att höra! Vore tragiskt om mina läsare tänkte: Kom till saken nån gång, omständiga människa! Eller det vet jag ju inte, det kanske nån gör. Men det är valfritt att läsa. ;)

   Radera
 2. Detta hade jag gärna kikat på en dag!Häftigt.
  Japp, sitter o trycker på en solvärme veranda med en kall öl inom räckhåll.
  Snön är UNDERBAR , tror nästan att tom en liten Pumita skulle gilla stället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det kanske. *krystar hon lite tveksamt* ;) Ja, så är det nog för jag känner mig alldeles svältfödd på solljus! Men snön är fortfarande inte underbar, haha.

   Radera
 3. Tjusig figur den där som står på vakt utanför fönstret! "Salsipuedes" kallas ju många marknader runt om i Latinamerika, jag har fått för mej att det ibland är tänkt som en rak varning för den som tänker våga sig in i trängseln och oredan ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jahaa, i det sammanhanget har jag inte stött på ordet. Intressant!

   Radera
 4. Intressant och förstås mycket sevärt! Lite morbid humor är inte att förakta!
  Talande skylt överst Dead end street! Men vad jag förstår så knallade du bara in - modigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart jag gjorde! Fast jag var lite tveksam först... eller jag trodde snarare att det var stängt för när jag kom in fick jag kika runt en stund innan det kom fram en kvinna och hälsade. Hon såg så förvånad ut att jag var tvungen att fråga om det var öppet. Det var som att kliva in i någons hem. Det fanns inga besökare där just då så jag fick full uppmärksamhet. Hon frågade om jag ville ha musik, visade runt osv.

   Radera
 5. Ser ut att vara ett spännande hus, men min spanska räcker mest till att beställa öl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räcker ganska långt mao. Det kan du få i baren på Fogón. :)

   Radera
 6. Älskar statyn som med tanke på skylten ser ut som ett skelett! Å den skylten hade ju passat helt perfekt till skyltsöndag imorgon:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för att jag bestämde mig för att köra två separata inlägg. ;)

   Radera
 7. Himmel är det inte självaste PlåtNiklas som trillat ned från typ..somewhere over the rainbow. Du har minsann sett allt o lite till.Jag blir alltid så imponerad av allt du har att visa.En riktig kulturell globetrotter det är du det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. PlåtNiklas? Hm, det var först när jag kom till regnbågen som jag fattade vad du menar, haha. Så är det, absolut!

   Radera
 8. Intressant ställe som du har nosat dig till! Full av finurligheter och kuriosa. Skulle nog gärna också stannat där en stund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick god hjälp av Lonely Planet men det spelar ingen roll iofs, huvudsaken att jag kom dit. ;)

   Radera
 9. Intressant...som så ofta med dina fönsterbidrag...fönster mot stora världen!

  SvaraRadera
 10. Jamen det verkar väl vara intressant att kolla in på. Och fönster finns det där med. :-)

  SvaraRadera
 11. Vilket ställe! Gissar att det finns hur mycket som helst att spana in där - fast det underlättar ju om man är bra på spanska. Det där med odödligheten var bra!

  SvaraRadera