19 augusti 2006

Tequila, mezcal eller pulque?

Får jag fresta med en mezcal? Nehej, inte det?!
Den lilla fjärilslarven som händelsevis flyter i Gusano de oro-flaskan har för uppgift att visa att spriten är tillräckligt stark. Om inte, löses den röda eller vita maguey-larven upp. Det är en teori. Enligt indianerna tar larven bort allt det onda i alkoholen.

Tequila görs minst till hälften av
blå agave, som är en ananaslikande jättelik växt. Det är inte en kaktus utan tillhör amaryllis-släkten. Växten kallas också för maguey eller mezcal, som kommer från náhuatl, aztekernas språk, och betyder månens hus. Man använder bara hjärtat av bladet, kokar eller rostar det och låter det omvandlas till socker. Den malda agaven blandas med vatten och destilleras. Den finaste tequilan är av ren agave, men man gör andra sorter genom att blanda i majs eller sockerrör. Då kallas den för mixto. Tequila, som till skillnad från vissa sorters mezcal aldrig innehåller en larv, kommer antingen från staden Tequila i delstaten Jalisco, delar av Guanajuato, Nayarit, Tamaulipas eller Michoacán.

Att jämföra tequila med mezcal är som att likställa champagne med mousserande vin. Mezcal är ett samlingsnamn på destillerade drycker. Drycken som kallas mezcal, tillverkas också av agave, men inte den finaste blåa sorten. Det finns nämligen 136 agavearter i Mexiko. Mezcal kommer inte från Jalisco utan till exempel från Oaxaca.

Pulque då? Den tillverkas genom att låta agavestammen, inte bladen alltså utan saften från agaveplantan som kallas aguamiel, honungsvatten, koka och jäsa till mäsk. Aztekerna använde pulque i sina religiösa ceremonier. Nuförtiden kan den smaksättas med vanilj, jordgubbar eller frukt. ¡Salud!

Oj, mitt i allt faktarabblande höll jag på att glömma bort det roliga. Hur dricker man då tequila? Det klassiska som de flesta känner till är ju med lime och salt i ett svep eller lite mer sofistikerat i en Margarita med limejuice, Cointreau och krossad is (glöm inte saltkanten i glaset), men det finns många goda drinkar. Varför inte hämta lite inspiration på Cocktailguiden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar