25 september 2006

Glimtar från Ecuador, del 3

Vi startade gansk tidigt från Baños till Macas (dagen efter skulle vi flyga från Macas till Yaupi i regnskogen) med bussbyte i Puyo efter ett par timmars resa. Efter att ha åkt ytterligare en bit fick vi alla gå av bussen för att promenera över två hängbroar över floden. Broarna klarade inte av vikten av en buss och bagaget kom över i en mindre bil. Det var vansinnigt varmt och gansk fuktigt när vi kom till Macas vid tretiden. Gick på stan för att handla vatten (två dunkar med en gallon i varje skulle säkert räcka i fyra dagar).

På måndag åt vi lokal frukost på stan: ris och kyckling eller ägg. Sedan gick vi några kvarter till utkanten av staden där flygplatsen låg. Efter en halv timmes väntan vägdes vi med alla grejorna och fyra av oss kom iväg. Vi satt i det lilla planet i något som liknade camping-stolar med knäna på hakan och beundrade den fantastiska utsikten över Amazonas. Det var ganska molnigt och sikten var inte så bra hela vägen. Vi landade på en åker i Yaupi efter 45 minuter och det var många som väntade på oss. Vi presenterades för våra värdfamiljer och det var allmänt virrigt. Rosa-Maria och Francisco (i 60-års ålder) samt två av sönerna Lucho (40, äldst) och Leuncio (18, yngst) mötte oss. Pappan åkte med planet till Macas för läkarbesök. De fick betalt av guiden och det var antagligen därför han hade råd att åka till doktorn. Det kostade 25 dollar att flyga till Macas och när han kom tillbaka dagen därpå hade han åkt buss hela natten och kanot sista biten i ett par timmar.

Enligt familjen var det en knapp timmes promenad hem till dem, men det tog längre tid för oss. Vi är ju inte vana vid att gå i regnskogen. Det var mycket lera och halt på många ställen, fallna träd och kvist att snubbla på. Vi gick över floden Wambisa och vattnet nådde oss upp till knäna (vadå gummistövlar? de hade man ju ingen större nytta av när de var fulla med vatten, men det var bara att traska på). Det var stark ström och jag halkade på en sten. Det var inte så lätt med all packning och vattenflaskorna. Jag blev blöt förstås, upp till låren, men vi tog oss till andra sidan.

Termometern visade över 30 grader i skuggan och den stekheta solen sög musten ur en. Vi vilade mellan varven och drack vatten. Jag kände mig nästan svimfärdig när jag stod där mitt i floden, men tack och lov gick det över. Vi var leriga och blöta när vi äntligen kom fram till kanoten som skulle ta oss över floden Yaupi. Den är mycket djupare än Wambisa och det är ännu starkare ström. När vi kom fram till andra stranden såg jag skylten där det står: Bienvenidos en Barrio Etsa = Välkomna till Etsa-byn. Kände igen namnet Etsa (betyder sol på shuar-indianernas språk), eftersom jag hade läst många historier om den guden.
Etsa (spanska)

5 kommentarer:

 1. Hjälp!!
  Är vi fortfarande med Läs och Res? Dâ fâr jag nog tänka om, för att vada i grumliga floder är inte min grej, jag känner liksom blodiglarna sätta sig fast i knävecken... :-)
  Men vÄldigt intressant, det ska bli spännande att läsa vidare!

  SvaraRadera
 2. Har läst allt om Ecuador nu och tittat på alla fina bilder. Blir så ressugen.

  SvaraRadera
 3. Anna: Ja, hela Ecuador-resan var Läs&Res, förutom att jag var i Bolivia två veckor innan och stannade några dagar extra i Quito efter att andra åkte hem. Alla deras resor är olika, men visst är en del av dem gjorda för riktiga äventyrare, som t.ex. resan till Salomon-öarna. Den här var rätt lugn jämfört med den vad jag har hört. Till de "bekvämare" hör resorna till Kuba och Centralamerika. I alla fall av de fyra resor jag har gjort med dem...

  Blodiglar såg jag inga, vet inte ens hur de ser ut, men sandloppor däremot, hade bett på halva kroppen. Det var VIDRIGT vad de kliade! Som tur var hade jag salvor att "kurera mig med".

  Thérèse: Vad säger du om blodiglar? Har du sett några på dina resor?

  SvaraRadera
 4. hellå
  kikade in på din intressanta sida
  beundrar dig med
  ha en trevlig helg
  kram Nanna

  SvaraRadera
 5. Hej Nanna och tack! Ska gå och kika på din sida. :) Ha en trevlig helg du med!

  SvaraRadera