14 oktober 2006

Gärdsgård i Indonesien

När jag läste om Thérèse favoritplatser kom jag på att jag inte har skrivit någonting om Resmässan förra helgen. Det ska jag råda bot på omedelbums.

Trots att det var en solig och fin höstdag var det många som hade hittat till Resmässan i Streets lokaler vid Hornstulls strand för att hämta inspiration till nya spännande äventyr ute i vida världen. Det vimlade av folk som var där för att skaffa information om volontärsarbete eller att lyssna på olika föreläsningar, kanske bara för att få sig en dos Dukoral eller ta en fika med sina resgalna kompisar. Själv sprang jag på ett par gamla bekanta från Ecuador-resan som jag inte har träffat på tre år. Deras senaste resa hade gått till Tanzania och nu var de på väg till Centralamerika. Det var roligt att utbyta erfarenheter och tipsa varandra om ”saker man inte får missa”. Det var lotterier (Kilroys idé att göra pappersflygplan av frågeformuläret och försöka träffa hinken får en guldstjärna), dans och filmvisning. Jag köpte också med mig hem en dvd-film om Maya-kulturen av Reseskafferiet. Jag var nöjd med Resmässan i stort och kommer garanterat att besöka den även nästa år.

Konstig rubrik? Ja, det kan tyckas, men då kan jag berätta att det faktiskt finns gärdsgårdar i Indonesien. Det fick jag bildbevis på när jag lyssnade på Lina Karlbergs (Läs och Res) föreläsning om landet. Jag kom hem med en kasse broschyrer från många olika utställare som jag kommer att plöja igenom under de mörka höstkvällarna vi har framför oss. Honduras, El Salvador och Nicaraguas ambassader var också representerade och jag började genast fundera på om jag inte borde åka till El Salvador och stifta närmare bekantskap med Nicaragua. Ge det en andra chans.

Mina favoriter

BOLIVIA
otroligt vacker natur, välbevarad indiankultur, intressant historia
La Paz – snöklädda bergstoppar av Illimani, häxmarknad, Måndalen
Titicaca-sjön och Solön - världens högstbelägna segelbara sjö
Tiahuanaco den historiska staden med Solporten
Salar de Uyuni - saltöken lika stor som Skåne med salthotell,
kaktusön Isla del Pescado, laguner och flamingos

GUATEMALA
spännande land med rik kultur, vänliga leende människor och underbar natur
Tikal – en av de viktigaste mayaruinerna som ligger mitt i djungeln i Petén
Antigua - underbar pittoresk kolonialstad där du kan bättra på din spanska
Chichicastenango med Centralamerikas största indianmarknad
Atitlán-sjön och alla småbyarna runtomkring
Livingston med fascinerande afrokaribisk befolking och väldigt laid back-livstil


Cuba, México och Ecuador får dela bronsmedaljen. Om de två sistnämnda har jag skrivit resedagbok här på bloggen. Cuba kommer jag säkerligen att skriva om någon gång i framtiden. Jag tycker förstås mycket om att resa i Europa också. Madrid, Granada, Prag och Florens (eller snarare hela Toscana) är några givna favoriter.

Jag vill åka till
Madagaskar för det spännande djurlivet
Venezuela för Salto del Ángel-vattenfallen
Argentina för att jag vill se pingvinerna

14 kommentarer:

 1. Det vore kul att läsa omdin resa til Kuba. När var du där?

  Jag var på en rundresa i Kuba under gymnasiet, blev naturligtvis väldigt förtjust och fascinerades av landets historia. Mitt specialarbete terminen efter handlade om Che Guevara.

  Det låter roligt med en resemässa!

  SvaraRadera
 2. Hehe, det går ju knappast att undvika Che om man åker till Kuba. ;) Han finns "närvarande" överallt precis som José Martí, nationalpoeten och agitatorn. Från det ena till det tredje förresten... när jag var i Guanajuato (México) såg jag Martís byst på ett torg. Blev lite förvånad, men mexikanerna och kubarnerna kanske hade mycket samarbete på den tiden?!

  Jag var på Kuba vid årsskiftet 2004-2005. Åkte runt i ungefär tre veckor och hade gärna stannat längre men lyckades inte boka om min flygbiljett. Det är verkligen ett spännande land (historia framför allt)! Men också människorna. Jag har aldrig träffat vänligare människor någonstans! Helt underbara! :)

  P.S. Vad är dina favorit- och/eller drömresmål?

  SvaraRadera
 3. Instämmer med Anneli, kan du inte skriva lite om Kuba också? Är nyfiken!

  SvaraRadera
 4. Jag lovar, måste bara komma hem från Ecuador först. :)

  SvaraRadera
 5. Anna Malaga14 oktober, 2006

  Âh, den listan ska jag kopiera och spara ;-)
  Hâller sâklart med om kubanerna.

  SvaraRadera
 6. José Martí, ja. Jag köpte hans kompletta verk när jag var på Kuba, innan jag kunde ett ord spanska!

  Mina drömresemål just nu är nog Sydamerika, främst Peru men även andra länder. Men även närliggande platser som jag inte hunnit uppleva ännu - Paris, Aten... Israel vore spännande, men kanske inte som det ser ut nu. Äh, jag kan tänkte mig att åka nästan vart som helst. (Utom Tjernobyl - såg ett resereportage därifrån på tv och fattade inte alls tjusningen. Fick bara rysningar av att se de det...)

  Min favoritplats på jorden skulle mycket väl kunna vara Monte Albán i Oaxaca, Mexiko. Eller Istanbul. Eller...

  SvaraRadera
 7. Jag instämmer också med att det vore kul att läsa om kubaresan. Jag är ju väldigt sugen på att åka dit , men det har inte blivit av än.
  Håller med om att Guatemala är jättefint.
  Venezuela borde du verkligen åka till. En av mina favoriter där är den lilla byn Choroni vid kusten nära Maracay. Bara resan över dom höga djungelklädda bergen dit är en upplevelse. Bör inte missas om du är i landet. Tyvärr missade jag Salto Angel så jag har väl anledning att komma tillbaka. Hudustaden Caracas är mycket trevligare än sitt rykte men man får kanske leta lite efter pärlorna. Men jag gillade stan på det stora hela

  SvaraRadera
 8. Anna: När får jag se dina favoriter? ;)

  Annelie: Jag köpte Castros "La historia me absolverá" (Historien skall frikänna mig) och Kubas historia när jag var "i Karibiens pärla". Brukar alltid försöka hitta någon speciell bok för landet eller regionen jag besöker som t.ex. "Popol Vuh" (trad. bok om maya) eller "Hombres de maíz" av M.A. Asturias (guatemalansk Nobelpristagare). Martí har jag inte läst, men såg hans dikter och tankar på skyltar och plakat överallt.

  Håller med dig om Monte Albán och hela delstaten Oaxaca är ju vackert och intressant. Istambul skulle jag också vilja åka till.

  Thérèse: Tranquila (lugn), Kubaresan kommer. :) När det gäller Venezuela och de andra drömmarna, är det bara guldbyxorna som fattas. Vet du var man får tag i dom?

  SvaraRadera
 9. Jag köpte också Castros tal, men på engelska. Dock i en väldigt gammal version. :)

  SvaraRadera
 10. Argentina är ett utav mina måste-åka-till-resmål, men främst för att jag vill upptäcka landet från hästryggen.

  SvaraRadera
 11. Jag kommer aldrig att se något land från hästryggen. Skulle vilja men jag är en riktig fegis i det fallet. :D

  SvaraRadera
 12. Många spännande resmål. Jag, som inte har varit i central- eller sydamerika, har mycket kvar att upptäcka.

  SvaraRadera
 13. Lox, du kan ju göra som Anna och spara listan. ;) Hur ser din egen drömlista ut?

  SvaraRadera