7 november 2006

Nyhetsrapportering

[Uppdaterat 2006-11-07 kl 18:15] Rebecka Koritz har fått svar från några journalister som hon hade skickat sitt brev till. Läs hennes artikel.
***
[2006-10-31 kl 15:00] Jag reagerade på Dagens Nyheters rapportering om upproret i Mexiko, framför allt när lärarstrejken i Oaxaca beskrevs som en årlig tradition. Rebecka Koritz på nättidningen Yelah, som för övrigt har utförlig information om konflikten, skriver ett öppet brev till DN och ifrågasätter tidningens källor och objektivitet.

Det senaste från Oaxaca: lärarstrejken fortsätter pga helgens händelser och lärare i andra delstater har börjat sympatistrejka, tusentals beväpnade poliser patrullerar på stadens gator, senaten kräver guvernörens avgång (vilket inte stoppar oroligheterna enl. APPO).

12 kommentarer:

 1. Svaret på Rebeckas fråga är (tyvärr) ganska lätt: AFP. Samma amerikanska nyhetsbyrå som har ensamrätt på våra "objektiva" mediers rapportering från Venezuela... Eller rapportering mot Chavez, kanske man ska säga..

  DN har bara en enda egen korrespondent för hela Latinamerika och han sitter i Buenos Aires. En duktig journalist förvissa, men ganska långt bort från Oaxaca.

  SvaraRadera
 2. Jag har precis hittat till din blogg efter att ha sökt info om boken Pumans dotter. Vilken fullträff! Tack för en genomtänkt och superbra blogg. Verkligen.

  SvaraRadera
 3. Sukha: Självklart är det så. Än en gång slås jag av hur svårt det är att kritiskt granska den information man får - eller sakna den man inte får, minst lika viktigt! Vem ska man lita på? Å andra sidan... Går det att vara objektiv? Är det nödvändigt?

  Visst är NS duktig, men det finns alltid anledning att ifrågasätta. Hittade en sajt igår som heter www.mediekritik.nu. Känner du till den?

  Zaida: Tack så mycket! Det var roligt att höra. Jag såg på din blogg att du hade läst Pumans dotter. Vilken gripande och tragisk bok! Skulle vilja se filmen. Ha det så bra i Guate!

  SvaraRadera
 4. Håller med Sukha , bra att skriva till DN iallfall. Ibland tycker jag att svensk media verkar totalt okunninga om Latinamerika ,vet dom ens att den världsdelen existerar.

  Rapporteringen från kuppen mot Chavez var verkligen ett lågvattenmärke. Så gott som samtlig svensk media applåderade en kupp mot en demokratiskt vald president. Mig veterligen har heller aldrig TV , radio eller tidningar bett om ursäkt för det. Något som faktiskt voire på sin plats.

  SvaraRadera
 5. Ett litet bloggtips: Magnus Linton har börjat blogga (magnuslinton.blogspot.com). Jag har precis hittat dit, och jag har ganska höga förväntningar efter att ha läst hans bok "Americanos".

  SvaraRadera
 6. Thérèse: Jag lekte med tanken att det kanske vore enklare om man, istället för att säga sig vara objektiv, ärligt redogjorde för varför man lyfter upp vissa saker så att läsaren har en chans att själv välja sin egen sanning.

  Det finns verkligen ett stort behov av information om Latinamerika på svenska härhemma. En tidskrift jag brukar rekommendera är Latinamerika, men den kommer ut bara fyra gånger om året. Jag prenumererar också på Liberación, dels för att få veta vad som händer men också för att hålla min spanska vid liv. Den kommer ut en gång i veckan.

  Annelie: Tack så mycket! Det var ett jättebra tips. Linton är bekant från Arena och Ordfront sedan tidigare, men jag hade ingen aning om att han har börjat blogga. Hans inlägg om Bolivia var klockren! Skrev in bloggen i Bloglines direkt!

  SvaraRadera
 7. Bra sajter för alternativ information (eller information om sådant som mainstream-media inte ens vill ta upp):
  http://www.indymedia.org/ (finns på flertal språk)
  http://www.adital.com.br/ (på spanska eller portugisiska)

  Adital tycker jag är jättebra, en brasiliansk oberoende nyhetsbyrå med nyheter från hela Latinamerika. De erbjuder dessutom ett nyhetsbrev som brukar komma ungefär ett per dag, med de största nyheterna.

  Ingen är objektiv, det går aldrig att uppnå så länge människor är inblandade. Däremot kan man sträva mot någon slags opartiskhet. Däremot finns det de som tydligt deklarerar var de står och de som gärna låtsas vara objektiva. Fair and balanced, som det heter... :)

  SvaraRadera
 8. Tack för tipsen, sukha! Nu skulle jag bara behöva ett par timmar till på dygnet så jag hinner läsa allt jag är intresserad av. =)

  SvaraRadera
 9. hehe är det kanske det som kallas pudelns kärna? ;-)

  SvaraRadera
 10. Det här börjar mer och mer likna en monolog, men äsch, då får det väl göra det då!

  Imorse tittade jag på nyhetssändningen på SVT och de rapporterade det senaste från Mexiko. Inslaget efter var från MTV-galan med Justin Timberlake och det fick dubbelt så mycket sändningstid (minst)! Jag blir alldeles matt!

  För det första: MTV-galan hör inte till "vanliga nyheter" (nöjesnytt eller likande hade varit helt ok) och för det andra: jag kan inte vara ensam om att tycka att SVT borde se över sin prioritering!

  SvaraRadera
 11. Rebecka Koritz05 november, 2006

  Det går inte att vara objektiv - inte ens när man bor här i Oaxaca som jag. Vi är alla subjekt och upplever således verkligheten... subjektivt! Jag tror dock att bästa medicinen mot indoktrineringen är att vara medveten om just det. Tack för att ni läst vad vi rapporterar härifrån. Det känns viktigt att veta att några bryr sig!

  SvaraRadera
 12. Det var kloka ord. Tack för att du rapporterar så vi får veta vad som händer!

  SvaraRadera