10 november 2006

Dagens ord

är COCO som betyder kokos/-nöt, men är också ett slangord för huvud eller skalle med andra ord. Ordet förekommer i uttrycket comerse el coco, direkt översatt att äta upp sin skalle, som betyder att oroa sig eller fundera för mycket. Ser un coco är samma sak som att vara jätteful.

Kokos är en mycket vanlig ingrediens i karibisk matlagning, men växten har många andra användningsområden också. Palmens stam används som virke, bladen till att laga mat i, att täcka tak med eller att göra korgar av. Skalen blir ofta skålar och kärl, fruktfibrer tillverkar man rep av. I Tela på Honduras karibiska kust går många garífuna-kvinnor på stranden och gör rastaflätor eller säljer pan de coco, kokosbröd, som är supergott och saftigt. Kubanerna älskar sin kokosglass (all annan glass också för den delen) och många tycker att kokos och ananas en ypperlig kombination i en piña colada.
"Dess upphovsman var bartendern på Hotel Caribe Hilton i Puerto Rico, Ricardo Garcia. Drinken kom till som en nödlösning; den vanliga välkomstdrinken som serverades på hotellet, Coco-Loco, gjordes på kokossaft, rom och kokosgrädde och serverades i en kokosnöt. Men plötsligt strejkade kokosnötsplockarna och man stod utan nötter. Då fann Garcia ett stort lager ananasfrukter och använde istället dessa som drinkens behållare."
P.S. Recept på pan de coco på engelska.

8 kommentarer:

 1. "está loco en el coco" = han/hon är helt galen :)

  SvaraRadera
 2. Ja, just det! Vilken tur att du skrev han/hon, annars hade jag kunnat bli förnärmad. ;)

  SvaraRadera
 3. Man kan ju äta nâgon annans skalle ocksâ ;-) Det blir väl ungefär som att "tjata ihjäl" nâgon.
  ¡No me comas el coco!

  Jag älskar äkta piña colada, men allra godast en riktigt varm dag är en helt nyöppnad kokosnör med ett sugrör i. Svalt, läksnade och naturligt.

  SvaraRadera
 4. Man lär sig nåt varje dag! Tack Anna! Jag hade för mig att det betyder att lura ngn. *suck* ;)

  Jag gillar också piña colada, men då ska den vara färsk och välgjord. Ibland kan man få en med "fadd smak" och det är bara äckligt. Min favorit är ändå en mojito med färsk myntasmak, mmm... det finns inget godare.

  Kokos är gott i många olika former, som till exempel i olika fiskrätter eller på grillad ananas som man serverar med glass.

  Jag är ingen godisråtta, men kan inte motstå en liten bit av "cocada de leche" (godis med kokos och mycket socker!) eller den kubanska varianten som man paketerar i en strut med snöre runt. Har glömt bort vad den heter.

  SvaraRadera
 5. Vad roligt att få lära sig sånt här! Min kunskap i spanska är oerhört begränsad (läs: så gott som obefintlig), men det är väldigt spännande. En vacker dag skulle det vara roligt att lära sig. Johanna, hur kommer det sig att du pratar spanska? Har du läst det i skolan i Sverige? Pluggat utomlands? P.g.a. dina resor?

  SvaraRadera
 6. Linda, spanskan har fascinerat mig sedan jag var liten... hrm, nästan i alla fall. Jag kanske har skrivit det förut, men jag tycker faktiskt att det är världens vackraste språk. Och jag är glad över att jag inte har det som modersmål, för då hade jag antagligen inte "vett" att uppskatta det tillräckligt.
  En bekant till mig som har spanska som modersmål hävdar bestämt att italienskan är mycket vackrare. Struntprat säger jag! :D

  Jag har nån gång skrivit om mina våndor över litteraturhistoria och B-uppsats så det är svaret på din fråga. Ja, jag har pluggat, men bara i Sverige tyvärr. Och så har jag ju rest lite också. Där vet jag inte riktigt vad som är hönan och vad som är ägget. Det ena har givit det andra och sedan har det accelerat, men vad som var först? Det vet jag inte.

  SvaraRadera
 7. Gillar kokos, men inte kokosbröd. Faktiskt.

  Ok, jag äter det men det är inte min favorit. Samma med bananbröd. Fast kokoskaka och nbanankaka är gott :-)

  SvaraRadera
 8. Där ser man. Själv tycker jag att kokosbröd (och -kaka) är smaskigt, men har lite svårt för banankaka. Banan ska ätas som den är, riktig goda är de där små som kallas "oritos". :p

  SvaraRadera