1 november 2007

Gratta Plan på födelsedagen!

Plan Sverige fyller 10 år i år och Plan International hela 70 år! Det är värt att fira och därför har vi på Solidaritetsbloggen bestämt att ge Plan varsin liten födelsedagspresent. Min hundring skickar jag till Nicaragua för att hjälpa dem som drabbades av orkanen Felix framfart.

Den 4 september drog orkanen Felix in över Nicaraguas kust och orsakade svåra skador. Över 15 000 hem har förstörts av regnet och de kraftiga vindarna. I området Puerto Cabezas har 90% av infrastrukturen förstörts. Lokala tidningar rapporterar att över 100 personer befaras ha omkommit.

Vi är en skara trogna Solidaritetsbloggare som tillsammans har fått ihop över 40 000 kr. Häng med du också. Det är roligt att hjälpa till! Hos Farsan Baloo på Solidaritetsbloggen kan du läsa mer om hur du ska göra.

På tal om Plan Sverige... det kom ett brev idag... med uppgifter om mitt nya fadderbarn. Jag hade skrivit önskemål om att få bli fadder till ett äldre barn (det är tydligen brist på såna faddrar) i ett spansktalande land i Latinamerika. I brevet står det att man inte ska sprida uppgifter om fadderbarnet eftersom de är personliga och därför berättar jag bara att han är 10 år och bor i Paraguay. Jag ser framemot att lära känna honom och hans familj och vill gärna veta mer om detta sydamerikanska land som är en mörk fläck på min världskarta.

11 kommentarer:

 1. Kul! Jag känner en person i Paraguay. Hon berättar att det är över 35º under 11 mânader per âr.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är superspännande! Jag vet ju ingenting om Paraguay. När jag öppnade brevet försökte jag snabbt tänka igenom vad jag vet egentligen och det enda jag kom på var militärdiktaturer, Chaco-kriget med Bolivia och Los Paraguayos. Det är nån gammal orkester eller nåt.

  Det låter härligt med 35 grader, iaf om man jämför med 5-10 grader. Jag tror jag åker på fadderresa på en gång. ;D

  SvaraRadera
 3. Iguazú ligger delvis i Paraguay. Sen har vi guaranies, nativbefolkningen, vars sprâk är officiellt i landet, bredvid spanskan.

  SvaraRadera
 4. Å vad roligt! Grattis! Låter så spännande!

  SvaraRadera
 5. Anna: Guaraní hörde jag talas om när jag pluggade spanska. Det talas i Bolivia också, i de östra delarna.

  Sorbi: Det är jätteskoj! Nu får jag ta och skriva ett litet brev och skicka en julhälsning. Känns lite tidigt men så är det när den ska till andra sidan jordklotet.

  SvaraRadera
 6. Grattis till ditt fadderbarn. Även jag måste tillstå att Paragua är en vit fläck på kartan. Jag måste tänka för att ens placera ut det rätt och inte blanda ihop det med Uruguay.

  SvaraRadera
 7. ¡Gracias! Jag har lovat mig själv att "studera Paraguays historia och samhällsliv" och ta reda på så mycket som möjligt om landet.

  Det värsta är väl att jag vet otroligt mycket om Sydamerika jämfört med vad jag vet om Afrika. Det är inte så många länder jag kan peka ut på den afrikanska kontinenten.

  SvaraRadera
 8. Ingen kan veta allt om allt i hela världen och även om jag bara vet hälften av vad du vet om Sydamerka (om ens det) så är nog okunskapen om Afrika densamma. Bortsett från en vecka i Egypten har jag inte ens varit där. Inget ont om Afrika men jag är mer intresserad av att lära mig mer om Latinamerika.

  SvaraRadera
 9. Skulle vilja... men det är bara att inse sin begränsning, varken tiden eller motivationen räcker till allt. Är intresserad av Afrika också men inte lika mycket som av Latinamerika. Det har en speciell plats i mitt hjärta.

  SvaraRadera
 10. Instämmer. Man kan inte göra allt och såväl Amerikas tre delar som Asien kommer före Afrika i min prioritering. Så länge jag befinner mig i Honduras så prioriterar jag såklart Latinamerika av praktiska skäl, men också för att få lite språkträning. Fast jag är också mer intresserad av att uppleva än att läsa om.

  SvaraRadera
 11. Just nu får jag nöja mig med att "läsa och lyssna" men det är självfallet oslagbart att vara på plats, fysiskt och inte bara med tankens kraft.

  SvaraRadera