29 november 2007

Konstiga namn

Hamnade av en slump på en tjeckisk sajt häromdagen när jag sökte bilder på en gammal polisserie och hittade skådespelarnamn som lät på något sätt bekanta: Meryl Streepová och Cate Blanchettová bland andra. Heh, undrar vad min blogg skulle heta på tjeckiska... Pumans Dotterová kanske.

Hos Andromeda hittade jag en länk till SCB där man kan kolla hur vanligt ens namn är. Mycket rolig läsning!

Det finns 69 600 kvinnor som har förnamnet Johanna i Sverige. Av dessa har 33 588 namnet som tilltalsnamn/förstanamn. Det finns hela 10 män som har förnamnet Johanna och 1 av dem har det som tilltalsnamn/förstanamn! Dessutom finns det 7 stycken som har det som efternamn. Att man kallar staden Johannesburg för Johanna visste jag men inte att det skulle vara ett efternamn.

(kommenterande bloggar)

13 kommentarer:

 1. Haha, Pumans Dotterová, varför inte? ;)

  Det finns mååånga Elisabeth i Sverige (196 482 kvinnor och 4 män), men "bara" 19 691 (samtliga kvinnor) har det som tilltalsnamn.

  SvaraRadera
 2. Ja du, där ligger man i lä...

  Men hur tänker folk när de döper sina barn?! Skulle inte vilja ha en kille som heter Bettan. Fast OK, jag skulle nog vänja mig. Det vore mest synd om honom med alla missförstånd och skämt. Usch!

  SvaraRadera
 3. Fast männen som kallar sig Johanna kanske har valt det själv :-)

  Mitt namn fanns som tilltalsnamn hos 150 kvinnor :-)

  SvaraRadera
 4. Haha, här har vi ocksâ en del roliga skâdespelare, fast bara i talsprâk. Clin Estíwo, Tom Croooi och Arnold Chochonegger bla...
  Jag är en riktig namnnörd och älskar namnstatistik! Mâste skriva om det.

  SvaraRadera
 5. Det måste väl ändå vara jobbigt att vara man och heta Johanna?
  "Nä, Johan menar du, va?" Nej, alltså, jag heter Johanna... "
  :)

  SvaraRadera
 6. Den som får minst träffar vinner - eller hur var det nu ;) Endast ungefär 3000 har mitt namn som tilltalsnamn. Efternamnet var dessvärre mycket vanligare..

  SvaraRadera
 7. Kul sida! Tack för länken.

  SvaraRadera
 8. Mitt namn är mer vanligt nu än vad det var när jag fick det.

  Men efternamnet är det bara vi fyra som har. :-)

  SvaraRadera
 9. SOBRI: Det har du rätt i. Det tänkte jag inte på. Det kanske handlar om könsbyte eller nåt. Eller så finns det någon kultur där Johanna är ett killnamn också. Hanna är ju vanligt efternamn annars.

  150 lät inte så många men stavningen kanske har betydelse.

  ANNA: Jag gillar också namn. Ser fram emot att läsa ditt inlägg! Jag har många gånger på mina resor i Latinamerika stött på roliga, annorlunda och egendomliga namn med alla möjliga stavningar. Trodde inte att det var så vanligt med influenser från engelsktalande länder. Man slutar aldrig att förvånas! Chochonegger! *asg*

  SARA: Jag skulle byta namn, utan att tveka. Om jag inte har valt det själv förstås.

  CHRISTEL: OK, vi kör på det! Då kan jag glädja dig med att det finns färre än fyra personer (och då visas inte antalet) som har samma efternamn som jag. ;)

  NADIA: Vassegod!

  LOX: Ja, man vill ju vara speciell, visst! ;)

  SvaraRadera
 10. Kul länk! Jag har vanligt förnamn och ovanligt efternamn - i alla fall i Sverige... Det beror väl på var man befinner sig antar jag.

  SvaraRadera
 11. Lisa måste vara ett idealiskt namn i utlandet... iaf i västvärlden och kanske på andra ställen med. Kort och koncist.

  Johanna är ganska gångbart i utlandet, inte så svårt att uttala men lite svårare att skriva. Det beror på var man är, vilken stavning som gäller. I Bolivia t.ex. kan de stava mitt namn Geovana.

  SvaraRadera
 12. Ja, Lisa är rätt praktiskt när man är utomlands. Det brukar inte vara några problem med mitt förnamn och stavningen, förutom möjligtvis i Sverige där de gärna krånglar till det och frågar om det ska vara med "z"...

  Johanna verkar ibland blandas ihop med Joanna och som du säger finns det ju många stavingar på det namnet.

  SvaraRadera
 13. Just precis. Det var det där med zeta jag tänkte på, zeta som i Marklund och Minnelli. ;)

  Jag är inte så himla noga med stavningen. Vill de skriva Joanna utan h får de väl göra det. Huvudsaken är att det står rätt på biljetter och sånt så att man inte får problem.

  SvaraRadera