8 december 2007

Internethandel

Hämtade hem min nya kamera från Postens utlämningsställe igår... razzel razzel razzel... gott om bubblig plast var det. Kameran var välinslagen och paketet inte så lätt att slita isär. Till slut lyckades jag med hjälp av sax och hårda nypor. Kändes lite som en rysk babushka: först det stora bruna paketet... hoppsan, vad var det som ramlade i golvet, äh, jag tar det sedan... nästa förpackning var lådan som kameran säljs i... när jag fick upp den hittade jag kilovis (jo, det är sant för kameran väger två hekto och hela paketet 1,5 kilo) med instruktionshäften... det var bra för då kan jag slänga dem på retoromanska och arabiska för de har jag ändå ingen nytta av... nu börjar det brännas... där mitt i bland alla tillbehören ligger den, min nya fina kamera.

Men vad var det som ramlade i golvet? Inget man brukar hitta i ett paket som kommer med posten... om det inte kommer från min mormor förstås. Hon brukade skicka allt möjligt, rosor i kruka och så... Men nu är det andra tider och jag kan inte påstå att jag har någon speciell relation till företaget som jag köpte kameran av. De kanske vill ha det, vad vet jag. Muta mig med godis är inte det bästa sättet men de var rätt goda.

Jag är nyfiken på hur mycket ni andra handlar på internet och med tanke på det har jag startat en ny bloggfråga i högermarginalen. Själv handlar/betalar jag ganska ofta på nätet, mest flyg- och tågbiljetter, boende i utlandet, biobiljetter och inträde till olika evenemang, böcker och ibland cd-skivor. Kameran och min senaste mobil har jag också köpt på nätet. Kommer inte på annat just nu men det finns säkert mer. Använder oftast mitt kreditkort när jag betalar. Ibland tar jag på faktura, det beror på vilket företag det handlar om. Inga små suspekta nätbutiker eller hostelägare får mitt kortnummer. Där använder jag mitt sunda förnuft.

Enda gången jag har haft problem med kreditkort var när Nordea meddelade mig att de har spärrat mitt kort. Det var flera månader efter att jag hade kommit hem från Centralamerika. De hade haft något bedrägerifall med kort just i Panama och bestämt sig helt sonika att spärra alla kort som hade handlat där just vid det aktuella tillfället. Mitt kort hade inte utnyttjats... av andra än mig själv... men det visste de ju inte. Det var iofs bra men jag blev lite irriterad för att det tog 2-3 veckor att få ett nytt och jag var snart på väg ut på en ny resa. Lite svettigt var det men jag hann få ett nytt kort.

18 kommentarer:

 1. Nâgra gânger per âr, bara, när jag reser eller skickar blommor. Ska bli spännande att se hur ni andra gör.

  SvaraRadera
 2. Är det Interflora du använder då? Vad kostar det? Utöver blommorna menar jag.

  SvaraRadera
 3. Betalar mycket tågbiljetter över nätet, en hel del kläder också faktiskt.

  har nog aldrig haft problem med mitt kort vad jag kan minnas iallafall. kanske har jag haft tur :)

  /Em

  SvaraRadera
 4. Emely: Det är säkert många "troll" på nätet som kan komma åt ens pengar men jag tycker inte att man ska sluta använda kort på nätet för det. Hittills har bankerna tagit sitt ansvar och ersatt de som har drabbats, vad jag vet iaf, och det ändå inte så vanligt att bli av med pengar när man handlar med kort. Risken måste vara större när du betalar på restaurang osv. och lämnar ifrån dig kortet.

  SvaraRadera
 5. Haha, vilken roligt beskrivning av paketöppnandet! Trevligt med en liten överraskning också. ;) Bubbelplast är också en bonus när man får paket.

  Jag köper mest bara biljetter (och ibland boende i utlandet) på internet. Min TV köpte jag också på internet, framförallt för att jag aldrig hade kunnat bära hem en TV från affären på egen hand. Trots att TV:n är av minst modell hade det aldrig gått att ta den på bussen/spårvagnen.

  SvaraRadera
 6. Man har sina ljusa stunder... men jag måste tillägga att det var såna där stora bubblor (ungefär som iskuber du vet) som inte går att trycka sönder mellan tummen och pekfingret. ;)

  Nej, jag skulle inte heller släpa på en tv på allmänna kommunikationer. Det är för riskabelt för hälsan och plånboken. Inget försäkringsbolag skulle ersätta en tv som blir söndersparkad på spårvagnen vid Beväringsgatan. Det har de undantagsklausuler för!

  SvaraRadera
 7. De stora bubblorna kan man stampa på - det låter jättemycket!
  Jag handlar det jag kan över nätet. Nu senast köpte jag grejer från Apoteket via nätet - smidigt. Har aldrig haft problem för att jag använt kort. Jag använder kort, postförskott och faktura blandat beroende på min bedömning av företaget. Enda gången jag har haft problem med kortet var när någon försökte använda det för att köpa mat i Korea (har aldrig varit där) men det var nog någon som kom över numret i Malaysia. Banken ringde och pratade med mig när dom såg att någon försökte sig på uttaget, så det hände inget mer än att jag blev rekommenderad att avsluta kortet direkt och få ett nytt. Tack för den kollen, Banken.

  SvaraRadera
 8. Jag handlar en del på internet men för att skydda mig och mitt kort ytterligare använder jag e-kort. Jag får ett nytt nummer varje gång och bestämmer själv köpgränsen för just det kortet! Det är kanon och jag rekommenderar det starkt! Då behöver man aldrig oroa sig.

  Kul med ny kamera!!! Grattis! Vill se massor med kuliga bilder tagna med den!

  SvaraRadera
 9. Ja, det var ju en suveränt bra idé, det där med e-kort. Tack för tipset, Sobri!

  Nya kameran... mmm... jag är i sjunde himlen! Kort kommer, var så säker! Bara jag lär mig att använda den först. :)

  SvaraRadera
 10. Della: Jag visste väl att det fanns en mening med dem också! ;)

  Apoteket via nätet? Intressant, det har jag aldrig testat. Jag har hört att det finns folk som köper mat via nätet också men det låter inte så himla bra och dyrt är det också. Jag vill gärna se det jag handlar när det gäller mat.

  Banker är inte så tokiga alla gånger. De gör bra saker också men det är oftast gnället man får höra.

  SvaraRadera
 11. Var ute och handlade julklappar i fredags och trängdes i affärer med tre miljarder andra människor (kändes det som). Jag kom hem tomhänt, svettig och trött 3 timmar senare och satte mig framför datorn och klickade hem de julklappar som saknades. Underbart!
  Själv handlar jag allt möjligt på internet; tåg/flygbiljetter, kläder, böcker, kamera, filmer och annat. Många gånger tycker jag internetaffärer är att föredra eftersom priset är mycket lägre, dessutom är det bekvämt att kunna sitta hemma i lugn och ro och handla ochbara behöva hämta ut paketet.

  SvaraRadera
 12. Jag brukar mest köpa flygbiljetter via nätet och tågbiljetter om jag ska inrikes. Tycker att det är väldigt praktiskt. Funderar på att börja köpa böcker via nätet också.

  SvaraRadera
 13. Nadia: Du klarade dig helskinnad hem iaf. Jag hade varit hysterisk vid det laget.

  Visst är det skillnad på priset också när man handlar på nätet och det är ju positivt. En nackdel som jag ser det är att det är svårare att lämna tillbaka eller klaga om man inte är nöjd, speciellt om man handlar från utlandet. Olika regler och så. Kläder köper jag aldrig på nätet. Tycker att det är svårt med färger och storlekar. Det blir lite grisen i säcken och skor skulle jag absolut inte köpa. Man vet ju inte om de passar.

  LISA: Det är verkligen bekvämt och lättare att jämföra priser också. Det blir en hel del böcker också för min del... det köper jag överallt... kan inte låta bli. =)


  GLÖM INTE ATT RÖSTA OCKSÅ!

  SvaraRadera
 14. Nätet är suveränt för att handla sånt som man inte behöver granska innan köpet. Jag har aldrig blivit blåst på någon betalning. I något fall var det däremot nåt abonnemang jag inte kunde avsluta så enkelt så det kostade mig några hundra kronor. Jag reklamerade till kortbolaget, mer för att se till så företaget bannlystes än för att få tillbaks pengarna. Men sen hörde jag inget mer.

  Annars har jag aldrig haft problem med att "dra kortet" på nätet och då har jag använt kort frekvent (dock aldrig för att köpa porr eller annat i nätets "skumma kvarter"). Jag har aldrig haft problem med det. Enda gången jag haft problem med falska transaktioner var när uppgifter kom på vift från Nordea och de ringde mig en måndag och frågade om jag varit i Paris i helgen. Tyvärr var jag tvungen att neka. Men tydligen hade de använt mitt kort för över 50000 där. Jag behövde dock aldrig betala och kortbolaget skötte sig exemplariskt. Mitt enda problem var att det dröjde tre dagar innan jag fick ett nytt kort.

  Tydligen är det vanligt här i Honduras att handla även begagnade bilar på Internet (av de som har pengar förståss) Det är tydligen billigare att nätshoppa dem från USA än att köpa här.

  SvaraRadera
 15. Kent: Då har Nordea verkligen speedat upp sig eftersom det tog nästan tre veckor att få ett nytt kort för några år sedan. Det är bra!

  Jag använder nätet ganska flitigt och precis som du säger till att handla sånt som man inte behöver prova osv. Smidigare kan det inte bli! En gudagåva för den stressade nutidsmänniskan.

  SvaraRadera
 16. På tal om att köpa bil i USA: det är väl ända chansen för en honduran att köpa en bil på nätet om man ska handla i USA. De lär inte bli insläppta i landet hur som helst. Här i Sverige har jag hört att många åker till Tyskland för att köpa en bil.

  SvaraRadera
 17. Det var några år sedan mitt kortstrul, men det var ett First Card, via Nordea Finans. Kanske är det skillnad mot "vanliga" Nordea.

  SvaraRadera
 18. Mitt var VISA på "vanliga" Nordea. Så du menar att du var VIP-kund, eller? ;)

  SvaraRadera