5 december 2007

Ordlös onsdag
31 kommentarer:

 1. Cuba? Jag önskar jag också kunde sy, det är min svaga punkt, helt klart.

  SvaraRadera
 2. En liten syindustri? Jag undrar vad det är för något de syr...

  SvaraRadera
 3. Visst är det Kuba, Nejma! Närmare bestämt staden Cienfuegos. Jag kan inte sy heller. Äger visserligen en symaskin men kommer till användning vartannat år eller så...

  Johanna: Ja, faktiskt! Bilden är lite rörig för att jag stod ute på gatan och fotade. Råkade bara gå förbi ett öppet fönster och såg en jättesal med massor med symaskiner så jag frågade tjejen som satt närmast om jag fick ta ett kort på henne. Har ingen aning om vad de sydde.

  SvaraRadera
 4. Ser ut att vara en ganska stor fabrik? Vad syr dom? Visst är det underligt att man alltid ser överallt man just önskar sig. Så sent som i förmiddags när jag tvättade konstaterade att jag har ett gäng tröjor med hål som verkligen skulle behöva sys igen. Så dyker det här upp flera maskiner t o m!

  SvaraRadera
 5. Åsa: Livet är bra märkligt ibland! Fullt av sammanträffanden. :)

  Jag vet tyvärr inte vad de sydde, men många var de och det var ett fasligt liv på maskinerna. Plus att det var jättevarmt, både inne och ute! Man kan se en fläkt bakom tjejen.

  SvaraRadera
 6. Härligt att se ett hederligt gammalt jobb som lever kvar!
  Sömmerskor på löpande band är ingen vanlig syn i Sverige längre!

  SvaraRadera
 7. Inte direkt nått drömyrke... Tur att man lever nu så det finns andra som syr kläder som man kan köpa så man slipper sy dem själv! ;)

  SvaraRadera
 8. Think twice: Hantverksyrken står verkligen inte högt i kurs... eller det är inte så att de inte uppskattas men det är inte många som söker sig till de yrkena. När jag tänker efter har jag nog aldrig sett en syateljé (eller syindustri för den delen) i Sverige. Men det kan kanske bero på att inte intresset finns.

  Cattis: Jag skulle inte få mycket på mig om det hängde på det. ;)

  SvaraRadera
 9. Påminner mig om syslöjden! :) Tänker aldrig röra en symaskin igen, så många gånger som jag fick sprätta upp. Här i Korat har vi kvinnor och män som sitter längs med gatan med symaskiner. Bara att lämna i ett bar byxor eller något liknande så fixar de det på nolltid för en strunt summa.

  SvaraRadera
 10. Heh, syslöjden ja... det roligaste på den dubbeltimmen var fikat på rasten emellan. Då fick man ta med sig saft och bulle. =)

  SvaraRadera
 11. E det I världens utsugning av U världen?

  De ser ut att ha det rätt ok därinne trots allt..

  SvaraRadera
 12. En intressant bild. Jag tycker det ser ut som det sitter två män vid var sin symaskin bakom den första kvinnan. Ser jag fel kanske?
  Gillar bilden!

  SvaraRadera
 13. Syr gör jag bara när jag måste. Synd för det verkar egentligen rätt roligt. Det blev nog fel redan i syslöjden, med avskräckande lärare.
  Kul med bilder från folks verklighet.

  SvaraRadera
 14. Har ocksâ en massa trista minnen frân syslöjden: trasslig undertrâd, bittra slöjdlärare, kärva tyger....
  i alla fall, tjejen ser söt och glad ut. Hon har kanske inte jobbar där sâ länge.

  SvaraRadera
 15. Tänkte just att det såg varmt ut och funderade över ljudet. Har jobbat på tvätteri där vi lagade kläderna med sådana industrimaskiner som på bilden. Varmt som ... bara den!

  SvaraRadera
 16. Flitens boning. Hm. Vill inte ha jobbet om du frågar. Vad får dom betalt? Nada, antagligen! Eller tas lönen ut i puros?

  SvaraRadera
 17. Det första som slår mig är hur rak i ryggen hon sitter och ser så nöjd ut... Och girlangerna i taket är också rätt fräsigt :-)Jaa, den där symaskinen har man ju tampats med ett gäng gånger... Min är fn utlånad, men jag behöver ha tillbaka den för jag har gardiner jag behöver sy upp...

  SvaraRadera
 18. Dom verkar sy nåt litet...

  Har varit på flera syfabriker i Sverige (70-talet, när jag gick gymnasiet - "sömmerskeutbildning") Algots, Oscar Jacobson o nån fler.
  Märket OJ finns kvar idag men vet inte om det sys i Sverige.
  Det enda jag syr i dag är möjligtvis att syr upp jeans!! Men jag hoppas att jag ska få upp lite sy"il" framöver!!

  SvaraRadera
 19. Instämmer helt med think twice:
  Härligt att se ett hederligt gammalt jobb som lever kvar!

  Undrar just vad dom syr.

  SvaraRadera
 20. FOTAVTRYCK I ASIEN:
  Skulle kunna vara… eller det kan vara kubanska statens utsugning av sitt folk... Det beror på hur man ser det. Annars finns det gott om maquiladoras i Centralamerika där man får arbeta under slavliknande förhållanden för inga pengar alls.

  RANDI: Kul att du gillar bilden. Önsketänkande skulle jag tro – att det sitter en karl vid symaskin på Kuba – men jag kan inte svära på att du har fel.

  DELLA: Annorlunda verklighet än vår egen, det väcker min nyfikenhet.

  Samma här, jag syr inte ens när jag måste. Köper färdigt om det bara går. Gardiner kan jag sy, men det är ett helt företag att komma igång med det. Vi hade en häxa till lärare i syslöjd när jag gick i trean-fyran och det har satt sina spår. Hon hade sina favoriter och resten var inte vatten värda. Och jag är inte den som försöker göra sig till…

  ANNA MALAGA: Visst är hon söt! Leende och trevlig som ”alla” människor på Kuba.
  Du kanske också har den bilden av människorna på Karibiens pärla efter ditt besök där. Det är säkert slitigt att sitta och sy hela dagarna, kan tänka mig att nacke och axlar tar mycket stryk. Inget yrke man stannar hela livet i om man inte måste.

  SvaraRadera
 21. CATTIS: Jag var på studiebesök på ett tvätteri för ett antal år sedan och jag måste säga att jag beundrar de som arbetade där: varmt och fuktigt, stor risk för skador (inte bara förslitning utan även skärskador osv. när det kommer in sjukhuskläder och annat), hög bullernivå, långa arbetspass utan rast. De borde ha mycket bättre betalt! Inte för att pengar är en lösning på allt men de hade verkligen inte den lön de förtjänar!

  KLIMAKTERIEHÄXAN: Nej, får man välja skulle jag inte heller vilja ha jobbet. Tyvärr har jag inga svar på dina frågor. Hoppas dock att betalningen inte var i puros (cigarrer) och den risken är väl inte så stor eftersom till och med Fidel har slutat röka.

  Jag hade jättegärna ”intervjuat” henne men den möjligheten fanns inte. Dels hade jag inte tid och dels vet jag inte om jag hade fått det heller. Någon kanske hade rusat ut och kört iväg mig.

  S: Hållningen är det verkligen inget fel på! Hon kanske har dansat mycket salsa. ;) Girlangerna tror jag kan vara från festligheterna när årsdagen för revolutionen firades. Bilden är nämligen tagen i januari.

  WICKANS VÄRLD: När jag försöker titta noga tycker jag att det ser ut som en handske men jag har ingen aning… Du kanske har fått lite inspiration nu. :)

  MIMO: Det kanske bor en liten sömmerska i dig också? ;)

  SvaraRadera
 22. Påminner mig om att jag har dynor till husvagnen att sy.
  Ha en trevlig kväll.

  SvaraRadera
 23. Solgudinna: Det ska börjas i tid... för du lär inte behöva dem på ett tag än. Ha en trevlig kväll du med!

  SvaraRadera
 24. Väldigt fin bild och hon ser väldigt nöjd ut där hon sitter bakom maskinen, men det är klart man undrar hur arbetsmiljön ser ut i verkligheten.

  SvaraRadera
 25. Tack Frukostflingan! Hon ser ut att trivas men hon är ju ung än så länge. Det kanske är värre när hon har suttit vid den där maskinen i 20 år eller så.

  SvaraRadera
 26. Tänker tillbaka på den tiden jag var sömmerska på ett stort företag...

  SvaraRadera
 27. Intressant och fin bild. Sömmerskorna ser nöjda ut tycker jag. Påminner om mindre fabriker jag besökt i Kina.

  SvaraRadera
 28. Håller med Fotavtryck i att det ser rätt ok ut i denna fabrik.

  Har sett betydligt värre i Kambodja.

  SvaraRadera
 29. SARAH: Oj, här kommer det fram många talanger!

  NÄSSELBLOM OCH CHOKLAD: Kan tänka mig att Kuba och Kina har en del gemensamt. ;)

  GUAVA: Det man blir förvånad över, när det gäller Kambodja då, är att man tillåter insyn. Har du några bilder vore det mycket intressant att se.

  SvaraRadera
 30. Tyvärr har jag ju inte det. Om jag nu inte har någon på datorn därhemma som jag fått med mig från jobbet av misstag.

  Jobbade nämligen i jeanssvängen ett tag. Vi sydde i Kambodja. Vår fabrik var rätt ok för det mesta dock.

  SvaraRadera
 31. Det var verkligen synd!

  Ni är några stycken på Ordlös onsdag som har sytt (lite förvånad är jag) så man börjar undra om det finns något samband. ;)

  SvaraRadera