6 februari 2008

Huis van AlijnBilden på Ordlös onsdag väckte en del frågor och förtjänar därför ett eget inlägg. Innergården på bilden ovan tillhör alltså Huis van Alijn på Kraanlei-gatan i Ghent. Det byggdes i mitten av 1300-talet och ägdes på den tiden av en stiftelse till aristokratfamiljen Alijns minne. Husen gav tak över huvudet åt fattiga kvinnor och barn (och barnsjukhus) och är idag det enda bevarade härbärget i staden. Under andra världskriget hamnade byggnaderna i staden Ghents ägo och förvandlades till arbetarbostäder. Sedan 1962 inhyser de ett mycket intressant folklore museum som skildrar det belgiska, eller snarare ghentska, vardagslivet från början av 1900-talet och fram till våra dagar. Efter en rundtur på museet smakar det gott med en kopp kaffe på det trevliga caféet på innergården.

5 kommentarer:

 1. Vilka vackra byggnader, och med en intressant historia dessutom.
  Nu är vi lugnade pa punkten barnaga. ;)

  SvaraRadera
 2. Hej
  Det ser ut som ett trevligt besöksmål.Bra att veta om man är i trakterna.
  :-)

  SvaraRadera
 3. Vad bra, Sara, det var inte meningen att jag skulle skrämma livet ur er! Jag har inga riktigt bra bilder på husen men nu har jag postat en till som är tagen på fasaden ute på gatan.

  Hej Bitte och Gunnar! Ett besök i Ghent kan jag verkligen rekommendera. Det är lätt att ta sig dit om man är i Bryssel t.ex. Brügge lite längre ut på kusten är också mysigt.

  SvaraRadera
 4. Häftigt. Jag älskar sånna där nischade museum som ofta bygger på någon sorts lokalhistoria. Mer sånt åt folket..! :-)

  SvaraRadera
 5. Håller med dig, Catti! Mer sånt åt folket. Etnografiska är annars min absoluta favorit i Sthlm. Deras utställning 3*Kongo är (eller var, vet ej om den visas ff) helt suverän.

  SvaraRadera