9 februari 2008

Tillsammans är ni oslagbara

En extra guldstjärna vill jag ge till Vivicus, bloggaren Dellas son, som är yngst i gänget (tror jag!) och mycket duktig. Den rätta raden till gårdagens klurigheter är följande:

1. Mexikansk knähund = CHIHUAHUA
Tänkte skriva något om Paris Hilton (ganska många åtminstone i bloggvärlden känner till hennes lilla accessoar) men kom på att jag skulle få mitt rykte fördärvat för all framtid så jag nöjde mig med att nämna hunden.

2. Organbassäng = LIVERPOOL
Hur kan man döpa en stad till något så motbjudande? Nåväl, jag lyckades inte reda ut det efter en snabbsökning på nätet men läste i Wikipedia: En person från Liverpool kallas liverpudlian, men går även under benämningen scouser, vilket syftar på en lokal maträtt - scouse, en slags stuvning. Ordet scouse används också om den lokala dialekten. Liverpool är Europas kulturhuvudstad under 2008.

3. Kasta vatten -s = PISA
Heh, det var kanske nåt för 3-åringar, men ni var så påhittiga att jag fick två svar som passar. Kisa är visserligen inte stad men jag ger en halv poäng för det. Pisa är förstås den toscanska universitetstaden med det lutande tornet som finns på UNESCOs världsarvslista sedan 1987. Galileo Galileis hemstad. Som kuriosa kan jag nämna att PISA även betyder OECD´s utbildningsstudie som handlar om att utvärdera ungdomars kunskaper i olika länder.

4. Timmerö = STOCKHOLM
Inte så mycket att säga om det. Ekerö är en bra gissning men inte stad, tyvärr.

5. Baklänges till pannkakan = PARIS
"Baklänges till pannkakan" vållade mest huvudbry den här gången men några kom på den också. Det är alltså (lönn-) sirap till (den amerikanska) pannkakan jag syftade på... som blir fransk huvudstad när man läser det baklänges. Jag föredrar mina tunna med lite hallonsylt men Paris vid Seine åker jag gärna till.

6. Iberisk frimärksavgift = PORTO
eller Oporto som Anna skrev, är Portugals - som ligger på iberiska halvön - näst största stad och har gett namn åt det söta starkvinet.

Let´s call it a day! Tack för idag!

7 kommentarer:

 1. Tackar tackar :)

  Och nej, jag är ingen fotbollsfanatiker (tvärtom). :)

  SvaraRadera
 2. Resefantast kanske. Har hört att det är ärftligt. :)

  SvaraRadera
 3. Näää, Ekeröööö är ingen stad, det har du rätt i. Men det var efter mitt livs första vinprovning... Och frimärkena Oh POOORTOOOO. Well, what can I say? Pesetas, Centimos, Francolinos... You name it I tried it jaa, i alla fall vad gäller att googla frimärksrelaterade stadsnamn. Ooooh Portoooo... :-) Sello!

  SvaraRadera
 4. Men har du inte förstått än att du ska hålla dig till mojito och inte en massa vinblask. Det håller igång hjärnan och sinnet skärpt. ;)

  Estampilla säger di i mayaland.

  SvaraRadera
 5. Provade den också!
  Lycka till med flytt!

  SvaraRadera
 6. Apropå städer. Darmstadt (Tarm staden)slår väl ändå Liverpool?

  SvaraRadera
 7. Tack tack!

  UUFFF, det vänder sig i magen på mig! Tänk dig själv en hel bassäng full med inälvor... för mig går det på ett ut, tror jag. :/

  SvaraRadera