2 mars 2008

Never forget!

USA har byggt ett fartyg av 7,5 ton WTC-stål (inte bara det för det skulle inte bli mycket till båt) som kommer att användas i kriget mot terrorismen. Mottot lär vara Never forget! På tal om att aldrig glömma vill jag påminna om ett par årtal. Listan kan göras mycket längre men här bara ett litet smakprov:

1954 Guatemala
1965 Dominikanska Republiken
1973 Chile
1989 Panama

7 kommentarer:

 1. Hade aldrig hört talas om båten, men det viktiga är att aldrig glömma! Jag vart inspirerad av ditt inlägg och gjorde ett eget av en blodig händelse 1972..

  SvaraRadera
 2. Kul att inspirera. :)

  Jag har inte heller hört talas om farttygsbygget förr. Råkade se det på Aftonbladets nätsida igår. Ju mer jag tänker på saken desto mer stiger blodtrycket. Det är väl bra iofs för det är ganska lågt innan.

  Vilken maktdemonstration! Det är klart att det var tragiskt för alla de där 2595 människorna och deras anhöriga men hämnd är ingen lösning. Och så kan jag inte låta bli att tycka att amerikanarna eller iaf deras ledare har sig själva att skylla. Det är bara oskyldiga som blir lidande i det här maktspelet.

  Roligt att du hakar på! Det finns en del exempel att välja emellan...

  SvaraRadera
 3. Pinsamt nog kände jag bara till ett, eller möjligen två, av årtalen (naturligtvis Chile och 1973 - det känns som det som uppmärksammats mest i Sverige), men min bästa kompis Google hjälpte mig på traven. ;) Du har så rätt i att det finns så många årtal som inte får glömmas. Tyvärr är det vissa som glöms snabbare än andra, trots att det inte borde vara så.

  SvaraRadera
 4. "A friend in need is a friend indeed." Vi har gemensamma vänner, ser jag. ;)

  Det som stör mig mest är att det är olika värde på människoliv beroende på var i världen man befinner sig och när det gäller 9/11 att man har tappat alla proportioner på vägen. Hur många har dött i Irak hittills? Svårt att hitta siffror på det men säkerligen över en miljon, alltså 1 000 000 personer. Lägg till alla sårade på det. Det är en skam för mänskligheten!

  SvaraRadera
 5. Allt det är är ju exempel på att människor är olika mycket värda enligt någon sorts skala. Ju fattigare, ju längre bort, ju mindre, ju mer annorlunda...

  SvaraRadera
 6. Att olika händelser kan ses från fler synvinklar är bra och oftast kan man förstå det. Att inte glömma tragiska, orättvisa mm händelser är viktigt. Detta exempel på hur man inte glömmer tycker jag är på flera sätt "malplacerat". Jag är inte (oftast tyvärr) inte så mycket insatt i världsfrågor. Det innebär ju inte att jag inte bryr mig och har åsikter.Ibland tycker jag att det är svårt att uttrycka i skrift vad jag menar. Nu har jag försökt

  SvaraRadera
 7. DELLA: Precis, allt som avviker från den västerländska normen.

  MARIANN: Flera olika synvinklar? Ja, verkligen. Synd bara att våra nyheter oftast är vinklade åt ett och samma håll, det västerländska perspektivet mao.

  P.S. Jag förstod alldeles utmärkt vad du menade.

  SvaraRadera