31 maj 2008

Pumitas läsvanor

Hittade 10 frågor om läsvanor hos Sandbarnet och kan inte låta bli att skriva mina egna svar. Vill du göra detsamma, feel free to do so.

1. Vilken bok läste du senast?
Döden och pingvinen av Andrej Kurkov

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Jag planerar inte så. Ser framemot att läsa många böcker men vilken det blir... que será, será... whatever will be, will be.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Inga just nu för alla böckerna ligger fortfarande i flyttkartonger i väntan på en ny fräsch bokhylla. Misstänker att de manliga är fler, tyvärr.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?
Det beror på vad det är för bok. Är den tillräckligt fängslande har jag inte tid att räkna sidor, inte ens att se efter hur mycket jag har kvar. Då läser jag bara.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Alla ovanstående men jag går gärna runt och tittar i bokhandeln (eller på bibblan) och alltid fastnar det nån bok i händerna på mig. Får också ofta tips från andra lästokiga.

6. När blir en bok för lång?
När jag inte vill läsa den.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Inte så ofta på engelska (det gör jag gärna så det har inget med språket att göra), det blir mest svenska och spanska. Borde läsa fler böcker på finska för att inte tappa mitt modersmål.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Precis som Sandbarnet svarar jag Flyga drake. Den får INTE missas!

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
På tredje sidan om jag inser att jag inte kommer att få ut något av min läsning. Förut hade jag svårt för det men numera tänker jag att livet är för kort för att slösas bort på sånt som inte intresserar en.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Gott om: romaner, reseguider, uppslagsverk och kartor, deckare, tidskrifter som Latinamerika, konst och några diktböcker.
Inte alls: Hmm, det var svårare. Bibeln hittar du inte i min bokhylla, inga serier heller... och absolut inga damtidningar.

19 kommentarer:

 1. Hello bookworm! How's the decorating going? Thinking of you.

  Sipriina

  SvaraRadera
 2. Jag tar med mej frågorna till min blogg och svarar på dom där.
  Jag läser en del på finska pga/tack vare bokklubben jag är med i, Suuri Suomalainen Kirjakerho. Bl a nu i sommar har jag en serie med mej till stugan: "Äitini suku-sarja" som handlar om människor på 1700-talet, emigration till USA mm. Jag prenumererar också på Kotiliesi som jag tycker är en bra tidning. Det finns många bra artiklar i den, och inget skvaller. Fina foto artiklar med bl a heminredning. Här har du deras hemsida:
  http://www.kotiliesi.fi/

  SvaraRadera
 3. SIPRI: Fine... I guess... I´ll be ready for Christmas. ;) *hug*

  MARIANN: Kul! Det är alltid roligt att få läsptips. Kotiliesi är nog inte riktigt min stil.

  SvaraRadera
 4. LÄSPTIPS?! Nu är jag för trött!! Lästips menar jag förstås. Sängen nästa. Sol y lluvia-konserten tog musten ur mig. Natti, natti!

  SvaraRadera
 5. Jag hade missat att finska var ditt modersmål! Grattis till det, det är ett fantastiskt språk tycker jag, som har bott i Finland hela mitt liv och fortfarande gör fel ibland när jag talar finska. Men härligt alltså. Vissa saker kan man liksom bara säga på finska.

  Sol y lluvia var förresten i Helsingfors förra helgen. Skön musik.

  SvaraRadera
 6. PIA: Har du ingen koll?! ;D Jo, så är det. Jag flyttade till Sverige i vuxen ålder och har alltså pluggat "pakko-ruotsi" i skolan... fast jag tyckte aldrig att det var tråkigt, eller speciellt svårt heller för den delen, språknörd som jag är.

  Pia säger: Vissa saker kan man liksom bara säga på finska.

  Intressant att du säger det. Annars har jag bara hört finsktalande våndas med hur man bäst översätter något speciellt finskt talesätt eller uttryck.

  Sol y lluvia var bra! Skön musik och mycket bra texter! De sa faktiskt att de hade spelat i Helsinki och att det hade varit mycket folk. Det kan man tyvärr inte säga om konserten i Sthlm men det var härlig stämning och mycket lyckat annars. När jag kom hem kollade jag lite på deras blog och såg de hade deltagit i World Village Festival.

  SvaraRadera
 7. Vilken kul grej. Jag ska nog också göra den vid något tillfälle. Bibeln finns faktiskt i min bokylla men är inte särskilt välläst....

  SvaraRadera
 8. Ser framemot att läsa dina svar, Thérèse! Alltid roligt att få nya tips och dessutom undrar jag om vi har samma smak när det gäller böcker också. :)

  Bibeln som historisk roman kanske är läsvärd, inte vet jag, men den ligger inte så högt på min lista.

  SvaraRadera
 9. Jo jag misstänker att vi har samma smak när det gäller böcker. Jag fick nyligen Vindens skugga och har precis börjat läsa. Den verkar lovande. Har för mig att du tyckte om den. Jag skäms för att jag ännu inte har läst Flyga drake , har tänkt på det hur länge som helst men det har inte blivit av. Fast jag SKA absolut läsa den.

  SvaraRadera
 10. Jaaa, jag tyckte mycket om Vindens skugga! Nu har han kommit ut med en ny bok - såg jag häromdagen på Casa del libro. Minns inte vad den heter men har för mig att den utspelar sig i 20-talet Barcelona och Glömda böckernas kyrkogård finns med i den också.

  Jag är avundsjuk på alla som inte har läst Flyga drake ännu! Se bara till att det blir av nån gång. :)

  SvaraRadera
 11. Det kommer absolut att bli av. Jag har tänkt läsa den hur länge som helst och alla jag känner som har läst den säger att den är så bra så jag är verkligen sugen

  SvaraRadera
 12. Hur skulle jag klara mig utan böcker. Om du inte sett filmen Flyga drake så gör det! Jag har precis läst ut Tusen strålande solar, den var inte riktigt lika bra men "tillräckligt" bra så att jag inte kunde låta bli den innan den var utläst. Vilken lycka att jag inte blev född i Kabul. Kvinnor har inte haft det lätt där.

  SvaraRadera
 13. Håller med dig om Tusen strålande solar. Den är också bra men inte som Flyga drake. Jag bestämde mig redan innan premiären att jag inte ska se filmen utan vill behålla min egen bild av boken. :)

  SvaraRadera
 14. annemarie02 juni, 2008

  Jag tar med mig dina frågor till min blogg... och cykeln hittade jag på Söder i Sthlm. Jag gillade den...men måste skriva något krångligt. Allt gott Anne-marie

  SvaraRadera
 15. Jag hade gärna velat se den som klarar av att cykla på den! Ha det bra du med!

  SvaraRadera
 16. Aha, okej, nu fattar jag :)

  Jag har gått omkring och undrat vad det där kan vara för bok, Flyga Drake, tills jag nu insåg att det är den som på norska heter Drageløperen :) Har inte läst den men sett filmen, och den var underbar, så jag får väl läsa boken också. Tack för tipset i alla fall!

  Och ja, det stämmer det med mitt namn. Hurså? :)

  SvaraRadera
 17. Det där med namnet? Nej, det fanns ingen speciell anledning till varför jag frågar... annat än att kantuta är en mycket vacker blomma som jag har fina minnen av. Visste inte att det är ett efternamn. Bolivias nationalblomma för er som inte vet.

  SvaraRadera
 18. Jag tror inte att någon har det som efternamn, det är mitt förnamn :) Har skrivit om det i inlägget "Motstånd" (tror jag att det heter)

  SvaraRadera
 19. OK, vad kul med ett annorlunda förnamn! Jag ska ta och läsa hos dig. :)

  SvaraRadera