8 juni 2008

Dyr medicin i onödan

400 miljoner kronor - smaka på den du! Så mycket skulle man kunna spara på ett år om läkarna i Stockholm tänkte en vända till och skrev ut billigare alternativ till nuvarande mediciner. De privata läkarna är värst. Jag har för mig att Apoteket kan föreslå ett billigare alternativ efter att ha konsulterat läkaren men vad händer med den möjligheten om/när medicinförsäljningen lämnas över till privata intressenter?! Ingen trevlig tanke att fler kan tjäna grova pengar på vårt elände.

19 kommentarer:

 1. Jag hade för mig att Apoteket måste erbjuda det billigare alternativet. Jag upplever att de alltid kommer med ett billigare alternativ och undviker att ge en det dyrare om man inte begär det specifikt...

  SvaraRadera
 2. Själv har jag fått det billigare alternativet från apoteket och de lovade att det var samma innehåll. B*llshit! Mådde så dåligt och fick i princip varenda biverkning som fanns i infon att jag var tvungen att gå få ett nytt recept och hämta min ordinarie medicin. Det var med nöd och näppe som Apoteket gav ut det. De var ju tvungna att beställa hem den.

  SvaraRadera
 3. Många gånger när jag har hämtat ut medicin har faktiskt apoteket frågat om jag vill ha en billigare kopia. Verkar inte som dom behöver konsultera läkaren. Men som sagt det är inte alltid dom frågar , har hämtat ut samma medicin vid flera tillfällen och ibland frågar dom , ibland tar dom bara det som står på receptet

  SvaraRadera
 4. Det som händer nu i första vändan är väl att endast receptfri medicin får säljas av andra än Apoteket. Men vad som händer i framtiden vet vi förstås inte.

  Redan idag är väl läkarna ålagda att skriva ut det billigaste alternativ? Trodde jag... Har jag rätt eller fel?

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Då får jag för en gångs skull skryta med Finland. Här finns en lag som förpliktigar apotekspersonalen att alltid föreslå den billigaste varianten av en viss medicin, oberoende av vad läkaren har skrivit ut. Ibland finns det väl inget val, men för det mesta går det faktiskt att få ner kostnaderna, t.o.m. till hälften!

  SvaraRadera
 6. Interesting! We have a bit similar situation here but I don't think it's quite as bad as yours. My GP(doctor) always looks at the cheaper alternative, if there is one, and discusses my medication regularly with me. Pharmacists are usually very good, too, and point out to the cheaper option when buying over the counter drugs. --- But then again, our NHS and the whole health care system is different to yours, so maybe it's unfair to compare. =)

  Sipriina

  By the way, we're off to Finland on Saturday! Yee-haa!!!

  SvaraRadera
 7. Jag blir tillfrågad om billigare alt på apoteket. Tror inte de behöver kolla med läkaren om det är jämförbart. Dessutom så lär det ju vara så att väldigt många äldre iaf får mediciner/er i onödan. Jag har bara jobbat lite i hemtjänsten men det är nog mycket troligt. En privatisering måste ju också innebära mer annonskostnader. Usch vad jobbigt!

  SvaraRadera
 8. Jag har också levt i tron att Apoteket ska erbjuda det billigaste alternativet men enligt faktarutan i artikeln som jag länkar till får inte läkemedel bytas ut. Formuleringen kanske är lite luddig om man börjar hårddra det men nu vet jag varken ut eller in.

  LENE: Det lät inget vidare! Kan tänka mig att det är så på mindre apotek, att de inte har så stort sortiment, menar jag.

  MIA: Ja, än så länge är det receptfritt bara som får säljas av andra än Apoteket men jag tror inte att det stannar där om borgarna får som de vill och jag är orolig för att vinstintresset tar överhanden.

  PIA: Vaddå "för en gångs skull"? Det får du göra så ofta du vill här hos Pumans dotter. ;)

  SIPRI: According to the newspaper the pharmacist is not allowed to change the medication but I´m not quite sure that the information is correct since several friends here have received cheaper options.

  Hope life treats you well! Have a great trip to SF! :)

  MARIANN: Jag har faktiskt ingen lust att betala för några annonskostnader... som om det hade nån betydelse. :(

  SvaraRadera
 9. Förstår din poäng, men jag tycker alltid att apoteket försöker spara in pengar och att det har gått till överdrift. Apoteket försöker ofta pressa på mig det billigaste allternativet - trots att läkaren sagt att det inte var lika verkningsfullt. Försökte påpeka det för apoteket (hade själv märkt att jag var tvungen att dubblera dosen för att få samma effekt som med det dyrare alternativet), men de vägrade. Till slut fick jag det dyrare alternativet och trots att jag hade högkostnadskort fick jag själv betala mellanskillnaden för en medicin som läkaren skrivit ut åt mig och som jag inte borde ha behövt betala för.

  SvaraRadera
 10. Apoteket får byta ut till ett annat preperat endast om det är samma aktiv substans. Artikeln pratar om olika substanser t.ex. simvastatin mot atorvastatin. Förskriva läkaren atorvastatin då kan inte apoteket byte till simvastatin. Däremot skriver läkaren Zocord (som innehåller simvastatin) då kan apoteket byta till simvastatin Actavis som är billigare.

  SvaraRadera
 11. Jag har tyvärr hört om många läkare som låter sig bjudas på golfresor och restauranter av läkemedelsfabrikanter (inget ovanligt) för att sedan lobba för just deras märke, och inte för de generiska varianterna, som är billigare.

  Vansinne!

  SvaraRadera
 12. Haha! Det är inte för din skull jag inte tycker att jag ska skryta, utan för min egen... När jag talar om sånt som asylpolitik, hur elever trivs i skolan m.m. Sånt som jag tycker att Finland minsann inte har något att skryta med.

  SvaraRadera
 13. LISA: Så kan det också vara... konstigt! Jag har svårt att förstå varför Apoteket skulle försöka spara in för det är ju ändå allmänna medel. Det enskilda Apoteket borde inte ha något intresse i att snåla även om du har högkostnadskort. Nån annan kanske är mer insatt i varför.

  Tack ANONYM för förklaringen!

  SARA: Visst är det sjukt! Ibland är gränsen mellan muta och produktinformation hårfin. Det gäller att hålla tungan rätt i mun. Jag slutade stödja Röda Korset när de byggde en golfbana nånstans i södra Sverige för några år sedan.

  PIA: Trivs inte de finska eleverna i skolan? Det var en nyhet för mig. Berätta gärna mer om du har tid och lust.

  SvaraRadera
 14. Idag får man bara ut den billigaste medicinen, om man inte själv betalar mellanskillnaden, så har det varit några år.

  SvaraRadera
 15. Jag läser kommentaren innan publicering...

  Man kan la ta bort de icke önskvärda...

  SvaraRadera
 16. Hej pumita,

  har tyvärr inga bra länkar att komma med, men undersökningar visar att finländska barn trivs sämre i skolan än vad elever i de flesta andra länder gör.

  De elever jag har jobbat med som har gått i skola både i Sverige och Finland uttrycker det som att man lär sig mera i Finland medan skolan är roligare i Sverige.

  Jag ska inte generalisera. Det finns säkert lika många upplevelser av skolan som det finns elever. Men självmordsfrekvensen bland tonåriga flickor är nästvärst efter Kazakhstan. Och när Jokela inträffade i höst och krispsykologer och kuratorer fick tala i TV var de rörande eniga: ingen var FÖRVÅNAD. Det var ingen slump att det hände i Finland och sånt kommer att hända igen om man inte tar problemen på allvar, sa de. Om man inte börjar lyssna mer på eleverna, skulle jag tillägga.

  SvaraRadera
 17. Hannele: OK, det kan ju vara bra att veta. Idag är jag - som tur är - ingen regelbunden kund på Apoteket men man vet ju aldrig. Den dagen det skulle hända vill jag ha kvar monopolet och den statliga kontrollen för att slippa hamna i klor på diverse profitörer... jo, jag vet att jag tar i lite, men det räcker med att se vad som hände i Norge. Priserna gick upp reellt.

  Ja, tyvärr måste jag läsa innan publicering. Alla får komma till tals här hos mig om det inte handlar om ren reklam för sånt jag inte kan/vill stå för. Jag tror att jag har avvisat en kommentar någon enstaka gång. Grejen är att om jag inte har den här funktionen på får jag länkar till italienska snusksajter och annat mindre trevligt här och det har jag ingen lust att skylta med.

  SvaraRadera
 18. PIA: Min första (lite överdrivna och förenklade) reflektion är att i den svenska skolan går man till andra ytterligheten, dvs. istället för att ställa höga krav på disciplin osv. ska allt vara så roligt. Många ungar idag vägrar göra saker som inte är kul! Eftersom jag är uppfostrad av den gamla skolan har jag fått lära mig att ALLT INTE ÄR KUL men ibland måste anpassa sig och göra det iaf.

  Jag har inga siffror på hur barn trivs i skolan i Sverige men är helt övertygad om att det som hände i Jokela kunde ha hänt här. Dagens samhälle ser ut så. Svårt att säga hur stor del av problemet kan tillskrivas skolmiljön och trivseln.

  SvaraRadera
 19. Tyvärr har den billigare medicinen ibland ingen verkan, så är min erfarenhet. Jag kände förbättring från min njurbäcksinflammation när jag fick pröva en typ av intravenöst antibiotika men så byttes den ut mot en annan billigare och den hade ingen verkan.

  SvaraRadera