15 juni 2008

Mera chichimeca

TACK ALLA FÖR ERA KOMMENTARER på Ordlös onsdag! Jag önskar att jag kunde berätta historian bakom chichimeca-statyn men tyvärr... kanske kan jag forska i det. Återkommer om jag lyckas få fram något. Resfeber är för övrigt en angenäm sjukdom - eller åtminstone sättet man råder bot på det!

Hursomhelst, ni som såg förra veckans bilder här från Santa Cruz-klostret i Querétaro kanske kan placera den på kartan. För er andra:


Kartan är hämtad från http://encarta.msn.com

Den här statyn står precis utanför klostret och med lite - eller ganska mycket - god vilja kan man se den bakom de gula markiserna. Indianerna på bilden heter chichimeca (Inka-riket fanns lite slarvigt uttryckt ”i nuvarande Peru och däromkring”, alltså i Sydamerika. Mexiko i sin tur tillhör Nordamerika).

På bilden som jag publicerade i inlägget står det bland annat så här:

På den här historiska platsen som kallas Cerro de Sangremal utspelade sig det Spanska erövringskriget, troligen den 25/6 1531. Nästföljande dag firade man den första gudstjänsten. Samtidigt tillverkades ett kors av sten som placerades i ett speciellt kapell av vass och tajamanil (träslag, tall/pinje skulle jag tro) och som än idag tillbeds i den här kyrkan. I anslutning till den fanns boende för fransiskaner och ett sjukhus för ursprungsbefolkningen. Vid korsets fot klippte man håret på de nyfrälsta och döpte dem. År 1548 flyttade kyrkan och man började bygga klostret Convento Grande de San Francisco. Den nuvarande kyrkan och klostret är byggda ca 100 år senare. Här utbildade man missionärer vars arbetsfält sträckte sig från Mellanamerika i söder till Texas och Arizona i norr.

3 kommentarer:

  1. Verkligen en plats med intressant historia!

    SvaraRadera
  2. Visst är det! Och här kan man verkligen diskutera "vem som upptäckte vem". :)

    SvaraRadera
  3. Intressant historia. Jag gillade stayn men jag trodde också den stod någonstans i Sydamerika.

    SvaraRadera