7 augusti 2008

Mobilkomposten

För ett tag sedan köpte jag en ny mobil - so far so good - och fick många goda råd och tips från mina läsare. Den fungerar alldeles utmärkt och jag är mycket nöjd med mitt inköp så jag har ingen som helst avsikt att kassera den. Frågan är vad jag ska göra med min gamla trotjänare som ligger hemma och skräpar medan jag stylar runt med min nya fräscha. Att slänga den i soporna är inte att tänka på för det är inte speciellt miljövänligt. Om jag inte sparar den som reserv för att ta med mig ut på äventyr (det svider inte så mycket om jag blir av med den eller råkar glömma den nånstans) ska jag lämna in den till välgörande ändamål.

I senaste medlemstidningen från Plan Sverige, Barnens framtid, läste jag om ett smart initiativ: miljöprojektet Mobilkomposten som pågår till 30/9 2008. Plan samarbetar med Nokia för att öka återvinningen av gamla mobiler. Idag återvinns bara 10% av dem. Det är en mycket låg siffra med tanke på att det finns många delar som kan användas för att tillverka nya telefoner. För varje insamlad telefon får Plan 30 kronor för att förbättra situationen för barn som drabbas hårt av klimatförändringar. Stora elektronikkedjor har inlämningsstationer runt om i landet. För att hitta den närmast dig kan du kolla här.

6 kommentarer:

 1. Sist jag bytte mobil gjorde jag det hos telenor. De har en kampanj i samarbete med Svenska Naturskyddsföreningen och erbjuder 500 kronor i utbyte mot en gammal mobil. Jag nappade förstås och fick några minneskort på köpet.

  SvaraRadera
 2. Det var en bra deal! Jag är jätteförvånad över att så få mobiler återanvänds. Undrar vad folk gör med dem egentligen.

  SvaraRadera
 3. Lagrar dem i byrålådan! Precis som allt annat man samlar på hög. :)

  Min allra första mobil (Nokia 5110) vägrar jag skiljas från så den får allt ligga kvar. Om ett tiotal år är den en antikvitet som kan säljas dyrt.

  SvaraRadera
 4. En sån hade jag också som första mobil, med en liten antenn på, hihi. Men den finns inte längre, varken i byrålådan eller någon annanstans. Jag har blivit sämre på att samla grejer på hög. Hoppas att du får bra betalt för din. ;)

  SvaraRadera
 5. Det var en bra idé som jag ska skicka vidare. Det fanns många inlämningsställen här i närheten.

  SvaraRadera
 6. Hoppas att många utnyttjar möjligheten!

  SvaraRadera