16 augusti 2008

Utan Ord - fotokedja

FOTOKEDJAN AVSLUTADES 2009-03-17.

Välkommen till Utan Ord! Jag publicerar ett inlägg med Mister Linky och en bild senast måndag förmiddag. Gör så här för att vara med:

* Posta en bild med rubriken Utan Ord på din blogg eller hemsida (inget tema, du väljer själv) och länka till Pumans dotter, dvs. till inlägget med Mister Linky så att dina läsare hittar de andra bilderna som deltar. Utan Ord ska inte slås ihop med andra fotoutmaningar. Kedjan pågår från måndag till tisdagkväll ca kl. 19. Felaktiga och för sent inkomna länkar tas bort.

* Skriv ditt bloggnamn i rutan Your name och länken till din bild i Your URL på Mister Linky (Direktlänk till din bild för att den ska vara lätt att hitta, inte till bloggens framsida).

* Alla gillar vi att få feedback på våra bilder så kommentera gärna och med eftertanke.

Jag vill inte sätta upp några regler för hur en bild i kedjan ska se ut förutom att den inte ska väcka anstöt eller vara opassande på något sätt. Här råder sunt förnuft men jag tar mig friheten att censurera, vilket jag tror och hoppas att jag slipper. Bilden du publicerar ska vara din egenhändigt tagna, inte lånad från nätet. Den får gärna kittla fantasin och väcka tankar hos sin betraktare. Det är extraroligt om du kan berätta något kring bilden i kommentaren hos dig (helst efter att vi andra har sett den), en liten anekdot eller ett minne. Bilden behöver inte vara perfekt eller ens proffsig, huvudsaken är att den förmedlar något. Enklare redigering av bilden är OK.

Om det skulle vara så att jag en måndag inte kan lägga ut Mr Linky kommer du att få veta det i god tid - antingen att kedjan tar paus eller att en fast vikarie tar över. Alla bloggare är välkomna att delta, nya som gamla läsare hos Pumans dotter! Det finns inget tvång att vara med varje gång.

Fråga gärna om du undrar över något!

Obs! Lilla ugglan som hoar under min profil berättar att Pumans dotter är en reklamfri blogg. Det är inte möjligt till 100% men jag gör så gott jag kan. Det betyder att jag inte länkar till bloggar eller sajter som innehåller reklam. Det är knepigt att dra en gräns men jag väljer bort bloggar och sajter som drunknar i pryltävlingar och diverse stora reklambanners. Intressanta sajter om resor, språk och litteratur, film och musik och annat viktigt länkar jag till även i fortsättningen.

Mister Linky kommer att se ut ungefär så här:

20 kommentarer:

 1. Låter kul jag ska försöka vara med. Ändrade länken i mitt inlägg till det här inlägget och tog bort att det skulle komma upp mer på söndag. Två frågor - varav en är mest seriös.
  Ska man inte hitta på en rubrik som på ordlös onsdag utan alltid skriva Utan ord som rubrik? Jag brukar ju skriva ordlös onsdag - gata i Madrid eller liknade som rubrik.
  Jag förstår det där med att inte sno bilder från nätet men om någon annan än den som har bloggen har tagit bilden spelar väl ingen roll. Jag har några gånger använt kompisars bilder en från Dehli som var mycket bättre än dom jag tog på det stället. Ibland när jag har varit någonstans har jag som förälder lätt att ställa mina barn framför det jag fotar och då har jag lånat bilder av någon som var med men tog bilder utan barn. Jag är ju inte så förtjust i att ha med varken mig själv , mina barn eller folk jag känner på bloggen. Men jag tror inte du invänder om någon kompis eller familjemedlem stått bakom kameran istället för bloggaren

  SvaraRadera
 2. Det ska bli kul! :) Då gäller det att hitta en bild till måndag kväll då. Hm...
  Jag gör lite reklam för detta hos mig.

  SvaraRadera
 3. Bra idé! Kommer nog inte vara med imorgon, men jag hänger nog på så småningom!

  SvaraRadera
 4. Jag ska kolla in det hela, jag gillar att fotografera. Vad jag förstår så kan det vara precis VILKEN BILD SOM HELST? (Som inte väcker anstöt förstås?)

  SvaraRadera
 5. TERESITA: Jag tänker inte "diska någon" - oj, OS-snacket är smittsamt - för att man skriver en rubrik men egentligen tycker jag att det är roligare utan (fast jag är lite kluven där). Annars faller hela idén med utan ord egentligen. Jag gillar att gissa var bilden är tagen, vad den föreställer, vad det finns för historia bakom osv. samtidigt som jag kan tycka att det är kul med rubrik också för att det väcker ens nyfikenhet när man ser länken. Rubriken kan vara fyndig, rolig osv. Det finns både för- och nackdelar så jag överlåter till var och en att bestämma hur man vill göra.

  När det gäller andras bilder tycker jag att det helt OK att posta en bild som någon annan har tagit så länge man har fått fotografens godkännande. Det har man sällan när det är bilder på nätet och då är det enklast att dra gränsen där. Jag hade själv en bild på Ordlöst en gång som var tagen av nån jag känner så jag ser inget konstigt med det.

  SvaraRadera
 6. DELLA: Vad roligt det ska bli! Och tack för reklamen. :)

  BARAJAGJOHANNA: Take your time! Ha en trevlig söndag! Här regnar det som tusan men då kan man ju sitta inne med gott samvete. ;)

  MIA: Kul att du är intresserad! Ja, vilken bild som helst. Du väljer själv. Man har ju olika intressen och fotograferar olika saker. Det ska vara högt till tak här i Pumitas patio. ;)

  SvaraRadera
 7. Jag håller med dig att det kan vara ganska kul att inte ha någon rubrik utan låta dom som tittar på bilden gissa och komma med förslag på vad det föreställer. Ska försöka låta bli att skriva rubrik. Vet vad jag ska ha för bild. Tror du också kan gissa ;)

  SvaraRadera
 8. Om det är vad jag tror det är så behövs det ingen rubrik! ;) Men du kan ju ändra dig... Själv har jag inte kunnat bestämma än. Velar mellan olika alternativ - men det är typiskt mig. Inget nytt under solen.

  SvaraRadera
 9. Om jag inte sätter mig och kikar igenom bilder på datorn och kameran och då ändrar mig så blir det, det du tror ;)

  SvaraRadera
 10. Hur hittar jag til inlägget med Mr Linky?
  Jag har lite svårt att förstå anvisningarna.
  RS
  kulturbloggen.com

  SvaraRadera
 11. TERESITA: Blir det inte det ena blir det det andra. Jag är nöjd vilket som. :)

  KLIMAKTERIEHÄXAN: Det här inlägget är bara instruktioner om vad som komma skall. Jag skrev nånstans att jag skulle lägga ut Mr. T på måndag kväll minns dock inte var. Åldern tar ut sin rätt. ;)

  RS: Nu finns det uppe.

  SvaraRadera
 12. Mr. T. ??!!! Ufff, jag förstår inte varför jag alltid ska ha Mr. Linky till Mr. Twinky... Äh, ni förstår vad jag menar, hoppas jag.

  SvaraRadera
 13. Hej

  Jag undrar, vilken dag är det tänkt att bilden ska läggas in, dvs vilken veckodag kommer du ha Mr Linky på bloggen för Utan ord?

  /Caroline

  SvaraRadera
 14. Hej Caroline! Jag lägger ut Mr. Linky på måndagkväll när jag kommer hem från jobbet och sedan är det bara att länka. Jag har inte satt någon tidsgräns och Mr. Linky finns kvar tills det är dags nästa gång. Chansen att folk hittar till ens bild är förstås större om man är inte väntar för länge. Så om du snabbar dig på så hinner du med. ;)

  SvaraRadera
 15. Aha!! Nu är jag med på vad du menar. Självklart är jag med.

  SvaraRadera
 16. Kul! Du är välkommen!

  SvaraRadera
 17. Får man photoshoppa fotona, klippa och klistra hur man vill... eller gäller bara enkel redigering?

  SvaraRadera
 18. Bra fråga! Så långt har jag faktiskt inte tänkt eftersom jag inte bearbetar mina bilder själv. Jag tycker att det är OK att photoshoppa men inte så att man förändrar fotot totalt - enklare redigering med andra ord. Annars handlar det inte om fotografering längre utan snarare om bildkonst. Om antal bilder har jag tidigare sagt att det ska vara EN om det inte finns någon mycket speciell anledning till varför de ska vara fler.

  SvaraRadera
 19. ok :) Då ses vi den 26e :)... eller var det den 29? Nollkoll på datum :).. ska ta en sväng förbi orginalsidan igen och memorera :)

  ha det fint :)

  SvaraRadera