25 november 2008

Dagens ord

Det var länge sedan jag postade Dagens ord men nu när jag frågade om innehållet i pannkaksrullen kom jag på att det är ett bra ord för ett inlägg i serien med spanska ord. Dagens ord är alltså MANJAR, även kallad dulce de leche, som är ett populärt tillbehör på det chilenska/argentinska efterrättsbordet. Jag vet inte riktigt vad det kallas på svenska men kolasås ligger rätt nära sanningen. Det är mycket lätt att göra manjar själv: köp en burk med kondenserad mjölk, koka i en kastrull på svag värme i några timmar (i burken alltså; den ska vara under vattenytan hela tiden) och låt kallna. Du har en perfekt fyllning till tårtor, sås till glass eller fruktsallad... kan användas till det mesta enligt många. Men varningens ord är på sin plats: ta inte så mycket om du inte gillar sött för den är sliskig!

12 kommentarer:

 1. Alldeles för sötsliskigt för min smak (liksom det mesta i godisväg på den här sidan Atlanten).
  Dagens ord är kul, det får du inte sluta med! Här i Chile kallas det för det mesta manjar även om alla förstås vet vad dulce de leche är (som de verkar föredra att säga på andra sidan Anderna i Argentina).

  SvaraRadera
 2. Mmmm, nu blir jag jättesugen! Det är så gott, så gott, så gott. I små, pyttesmå portioner. Att lägga på tungan och låta smälta ner av munnens värme. Mmm ...

  I morgon går jag minsann och inhandlar en burk kondenserad mjölk på coop. Ja, det finns där!

  SvaraRadera
 3. MISSMAGICGIRL: Inte så dumt, men som sagt, mycket sött!

  NADIA: Nej, jag tänker inte sluta med Dagens ord. Jag har bara glömt bort det ett tag men jag kanske kommer igång igen. :)

  Jag hörde ordet manjar för första gången i Buenos Aires men det är vanligare med dulce de leche som du säger. Manjar är typiskt chilenskt (enligt RAE förekommer manjar blanco i El Salvador, Panama och Peru).

  SvaraRadera
 4. SUSANNE: Det var värst vad du var lättlurad då! ;D Jag har faktiskt gjort manjar bara en enda gång och då hade jag ingen aning om vad det kallas på spanska. Det var så länge sedan att jag hade nog inte ens börjat plugga spanska. Hursomhelst, jag testade ett enkelt recept på en kaka med digestive-kex i botten och manjar som fyllning. Och så skulle man väl ha glass eller grädde till. Minns inte riktigt, men den gjorde succé. Själv tog jag en pytteliten bit. Det räckte.

  SvaraRadera
 5. Ska man göra lufthål e dyl i burken så någonting kan avdunsta eller är det bara att slänga i den som den är?

  SvaraRadera
 6. Nej, inga hål. Man slänger i den som den är. Jag minns att jag väntade länge innan jag vågade öppna burken och gjorde det vääldigt försiktigt.

  SvaraRadera
 7. Mmmmmm.... Dulce de leche är så vansinigt gott!!! Det kan jag äta rakt av... *asg* Men så är jag också en riktig gottegris....

  Kraaam!

  SvaraRadera
 8. Mmmm... i Mexiko kallas samma sak cajeta. Gott, som sagt, men sliskigt!

  Kul att läsa om din resa, du verkar ha haft det underbart. VÄlkommen tillbaka till vintern :-)

  SvaraRadera
 9. ANNELIE: Heeej, det var inte igår! Har du börjat blogga igen? Vad kul!

  Cajeta? Det var ett nytt ord för mig. Minns inte ens om jag åt det i Mexiko nån gång. Tror inte det. Undrar om det är lika vanligt som i Chile.

  SvaraRadera
 10. Jag vet inte riktigt hur vanligt det är, men det säljs i olika form. Bland annat som fyllning mellan två oblatliknande rundlar (Obleas). Kolla här: http://www.coronado.com.mx/productos.html


  Min man är tokig i cajeta, på ungefär samma sätt som chilenare gillar sin dulce de leche.

  Och ja, jag har börjat blogga så smått igen. Har arbetat på ett Tensta-projekt under hösten, utäver studierna och allt det andra :-)

  SvaraRadera
 11. NEJMA: Ojoj, det skulle jag inte klara utan att hulka! ;D

  ANNELIE: Då får jag kika in hos dig då och då. Har nämligen inte lyckats "få in dig" på Google Reader. Vet inte varför.

  Tack för länken!

  SvaraRadera