30 mars 2010

Grattis Sofi!

Hon fick Nordiska Rådets litteraturpris. Verkligen välförtjänt!
Motiveringen lyder så här:

Sofi Oksanens roman Utrensning utspelar sig på två tidsplan i Estland, men dess teman kärlek, svek, makt och maktlöshet är tidlösa. Utrensning vibrerar av spänning: outtalade hemligheter och djupt skamliga dåd brer ut sig som ett nätverk över boken och tvingar läsaren att läsa vidare. Med ett sällsynt exakt och drabbande språk beskriver Oksanen vad historien gör med den enskilda människan och historiens närvaro i nuet.

SvD skrev en läsvärd artikel innan Sverigebesöket för ett par veckor sedan. Sofi Oksanen har tillsammans med Imbi Paju sammanställt en artikelserie (Bakom allt fanns rädsla heter den i direkt översättning - kommer på svenska, hoppas jag) som handlar om förtryck i ett totalitärt samhälle och den ryska (och tyska) ockupationen från det estländska perspektivet. Reserverad på bibblan. Ser fram emot att få läsa den.

14 kommentarer:

 1. Grattis till Sofi! Jag SKA läsa.

  SvaraRadera
 2. Hihi, nu har jag tjatat så mycket om henne att du inte har något val. Hoppas bara att jag (och alla andra som gillar henne) inte har trissat upp förväntningarna med alla lovord.

  På sista tiden har de unga finska tjejerna verkligen visat vad de går för. Först OS-brons i hockey, sedan VM-brons i konståkning (första medaljen någonsin) och nu hon, Sofi. Det är så häftigt!

  SvaraRadera
 3. Beställd! Känner du tyngden på dina axlar? :)

  SvaraRadera
 4. Njaeee, erkänner inget! Lite magknip kanske men det måste bero på att jag tjuvstartade med memma idag. =)

  SvaraRadera
 5. Oj vilken makt du har över litteraturpriserna!!Visst måste det vara tack vare dig hon fick sitt pris!?
  Skadar inte med lite finsk girl-power som omväxling till den finska manliga sisun. Nu menar jag inte att flickorna saknar sisu men jag tror att den finska sisun behöver ett annat ansikte än den truliga,tysta mannens!

  SvaraRadera
 6. RAJSON: Absolut och inte bara det! Jag är den hemliga hjärnan bakom hockeymedaljerna också. Önskar man något tillräckligt starkt blir det verklightet. ;)

  Precis så är det. Inget fel på manlig sisu men vi vill ha mer av den kvinnliga sorten, tack!

  SvaraRadera
 7. P.S. Hon kommer förresten från min gamla hemstad. :)

  SvaraRadera
 8. Så kul att hon vann priset, skall se till att läsa den här boken, tror den passar mej alldeles utmärkt att läsa!

  annette

  SvaraRadera
 9. Har aldrig hort talas om boken men skall lagga in den i min "ska lasa lista". Tack for tipset!

  SvaraRadera
 10. *läsa, läsa, läsa* Färdig.
  Om man säger så här - tack för tipset!

  SvaraRadera
 11. Boken är inte bara angenäm läsning men mycket intressant och ibland riktigt hemsk. Jag läste Baby Jane och den var också bra men annorlunda. Tycker mycket om hennes raka ärliga sätt att uttrycka sig, inga krusiduller, bara säga som det är. Känns så "finskt".

  DELLA: Redan?! Det var snabba ryck. Jag vet inte hur jag ska tolka din kommentar. Godkänt, antar jag, men vore kul att veta vad du tyckte.

  SvaraRadera
 12. Snabb recension: Klart bra!!! Gilla!

  SvaraRadera
 13. OK, då vet jag. Onödigt att bli långrandig. ;)

  SvaraRadera