29 mars 2010

Pippis namnsdag

När har hon egentligen namnsdag, allas vår Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter? Det har hon inte. Hur kan det komma sig? Det beror säkert på att namnet inte är speciellt vanligt. Enligt svenskanamn.se finns det bara 81 personer (80+1) som har Pippi som förnam. I Finland däremot bär hela 1762 personer den finska motsvarigheten Peppi som förnamn. 80% av dem är födda på 2000-talet men en såg dagens ljus redan innan andra världskriget. En snabb titt i den finska almanackan visar att de firar namnsdag den 1 april! Det borde inte vara så svårt att klämma in Pippi i den svenska, tillsammans med Filippa den 2 maj.

Nu får jag äta upp det jag skrev... eller inte. Kollade namnsdagar på en sajt som hette stjärnhimmel eller nåt liknande och där fanns inte Pippi med. Enligt svenskanamn.se har Pippi visst namnsdag, den 21 november. Förvirringen är total. Namnsdagsregistret i min fickalmanacka borde stämma och där finns namnet inte med. Hur som helst, det är intressant att det finns så få Pippi i Sverige men rätt många i Finland.

7 kommentarer:

 1. Lustigt ar det ar sa manga i Finland som heter Pippi nar relativt fa i Sverige bar samma namn. Vad beror denna skillnad pa? Har du nagon teori.

  En tjej i min systers klass heter Madicken. Sjalv tycker jag att det ar ett litet markligt namn. Kanske gulligt nar man ar 10 men kanns knappast sa seriost att vara 40 och heta Madicken... A andra sidan ar ju det har med namn valdigt mycket en personlig smaksak.

  Fast Pippi tycker jag ar ratt gulligt, faktiskt :) Men jag nog inte gett min dotter namnet.

  SvaraRadera
 2. Jag har absolut ingen aning! Det går ju mycket mode i namn och många verkar gilla Peppi. Finska tjejer är tuffa. ;) Tycker också att det är rätt fint men samtidigt är det kanske inte så smart att döpa sin dotter till Pippi för att man förknippar namnet med en massa egenskaper som barnet kanske inte har... så det känns fel. När jag var i tonåren ville jag döpa min blivande dotter till Nadja eller Laura. Och då visste jag inte vem du var. ;D Felicia har jag alltid tyckt är fint också.

  SvaraRadera
 3. Oj, visste inte ens att det fanns några som hette Pippi! Det är ju lite jobbigt att ha en sånt namn skulle jag tro...........tänk att alltid få höra dom kommentarerna! Ronja finns det ju ganska många som heter, med det sticker ju inte ut lika mycket som Pippi. Nej, hade jag fått en dotter så hade hon fått heta Johanna ;-)

  SvaraRadera
 4. Det har inte varit någon ordning med de svenska namnsdagarna på många år. I vissa almanackor finns det namn som inte finns i andra. Det kan vara förklaringen...

  SvaraRadera
 5. ANETTE: Ronja är ganska vanligt i Finland också (nästan lika vanligt som i Sverige visade det sig när jag kollade), känns mer gångbart av någon anledning.

  Det var synd att du inte fick någon dotter då. ;) Men du har ju precis blivit med bebis så du kan inte adoptera mig... Jag får tacka min farmor för namnet eftersom jag fick det efter henne.

  SvaraRadera
 6. Det här med namnsdagar är ett mysterium numer, verkar finnas flera olika längder att titta i, själv har jag visst fått en namsdag eftersom jag blir grattad på namnsdagen sedan några år tillbaks, vet inte själv när den är;)

  annette

  SvaraRadera
 7. Jag kan inte påstå att jag firar hejvillt heller men eftersom mina namnsdagar infaller på dagar när andra fyller år händer det att jag blir påmind om att jag visst har nåt att fira också. :)

  SvaraRadera