16 april 2010

Lissabontips


Ett känt landmärke för Lissabon är tornet ovan, Torre de Belém, som står vid floden Tajo i Belém precis som monumentet Padrao dos Descobrimentos. I närheten finns också det magnifika 1500-tals klostret Mosteiro dos Jerónimos som är mycket sevärt! Likaså kakelmuseet Museu do Azulejo som ligger lite avsides på Rua Madre de Deus i Alfama (ta buss från Praça do Comercio). Vagnmuseet Museu dos Coches skulle jag däremot hoppa över.

Missa inte Convento do Carmo-klostret som ligger i Bairro Alto! Dit kommer man enklast med hissen Elevador Santa Justa från Baixa. Om det är lunch- eller middagstid, kan man passa på att äta vid det mysiga torget framför klostret. Jag kan rekommendera restaurangen Chá do Carmo. I Bairro finns många familjerestauranger tascas men också livligt nattliv.

Rua Augusta, den mosaikklädda gågatan med triumfbågen, leder dig från Rossio-torget (trevliga caféer och folkliv) till Praça do Comercio (Terreiro do Paço i folkmun, händelsernas centrum under nejlikerevolutionen 1974). Torget var helt uppgrävt när jag var där så jag fick ingen uppfattning om det men det finns i alla fall en turistbyrå och det är knutpunkten för många buss- och spårvagnslinjer.

Cristo Rei
-statyn är imponerande och man kan ta färjan över till Outra Banda för att beskåda den närmare men jag valde att beundra den på avstånd. Den syns väl över stora delar av staden som är byggd på sju kullar. Utsiktsplatserna är många. Jag tyckte bäst om den vid Castelo de São Jorge och Miradouro de São Pedro de Alcântara.

Det finns mycket att se för den kulturintresserade i Lissabon. Dels fin arkitektur men också ett stort konstmuseum Museu Calouste Gulbenkian. Det var lite knepigt att hitta. Jag åkte metro till Praça de Espanha och frågade mig fram. Om du är intresserad av djur får du inte missa Oceanário de Lisboa, ett av världens största akvarium. Det finns i Parque das Naçoes som byggdes till Expo 98. Gå tidigt för det kommer mycket folk!

Eller så kan man bara göra ingenting alls, flanera på stan och andas in stämningen. Många anser att man ska gå och lyssna på fado i Lissabon. Jag gjorde det inte. Fado är inte riktigt min grej. En miss kanske men jag är inte speciellt intresserad av den sortens musik. Lyssnade på en del innan resan men fastnade aldrig. Funderade ändå på att besöka Museu do Fado för att lära mig mer men prioriterade bort det till slut. En annan sevärdhet som jag inte hann med är den botaniska trädgården i Belém. Det hade varit spännande att se det 400-åriga drakträdet. Att bästa tiden för besök i Jardim Botánico da Ajuda måste vara på våren ger en viss tröst.

Klicka på etiketten Portugal för att hitta mina tidigare inlägg om Lissabon! Jag har säkert missat något men jag får skriva mer en annan gång. Boa noite!

2 kommentarer:

  1. Men det är ju precis det jag tycker, det finns mycket att se i Lissabon.
    Tack för denna fina sammanställning.

    SvaraRadera
  2. Ändå hade du bråttom därifrån. ;)

    SvaraRadera