12 april 2010

Två böcker från skuggsidan

Jag har på kort tid läst två böcker som skildrar livet på samhällets skuggsida. Inte planerat, det bara blev så. Den första är Håpas du trifs bra i fengelset av Susanna Alakoski. Jag var inte överdrivet förtjust i hennes förra bok Svinalängorna men ville ändå ge den här nya en chans. Boken är lättläst och bitvis rätt bra - vreden, frustrationen och vanmakten är påtaglig, samhällets oförmåga att hantera och lösa problem beskrivs på ett trovärdigt sätt. Det är lätt att identifiera sig med berättaren. Några gånger skrattar jag högt till och med.

MEN och nu kommer det som får mig att tycka illa om boken: alla upprepningar, egentillverkade ord som kallögon, stoppsorg och djupsorg (visserligen fyndiga men hälften hade varit nog!) och långa haranger med ord som gör mig otroligt irriterad. Läs citatet och döm själv!

Skulle hon säga att hon inte visste, kunde hon säga att hon inte förstod själv, skulle hjärnan berätta alla detaljerna om självmord, självdöd, självförstöring. Skulle hjärnan säga hur den avskydde ordet själv, att den samlade på självord. Självgående, självständig, självförvållad, självvåld, självbekännelse, självisk, självdestruktiv, självanklagelse...

och så fortsätter det tills man blir vindögd. Jag tycker själv (har fått avsmak för ordet nu) om att leka med ord och kan på något sätt förstå att hon tycker att det är roligt, kanske effektivt också vad vet jag men mig tilltalar det inte. (Nej, jag är ingen författare och jämför mig inte med henne men jag tycker också om att twista och förvrida ord. Ordlekarna kanske är roligast för den som kommer på dem.) Dessutom känns hänvisningarna till historiska händelser som finska inbördeskriget och Estonia-katastastrofen krystade. Rensa bort hälften av de 344 sidorna så har den förtjänat sitt betyg. Med god vilja gav jag boken 3/5.

Den andra boken är Yarden av Kristian Lundberg. Det kanske är fel och orättvist att jämföra de två böckerna men eftersom jag läste dem direkt efter varandra kan jag inte låta bli att reflektera över hur stor skillnaden är. Den är milsvid till fördel för Yarden. Boken är självutlämnande och ärlig, estetisk och osentimental. Det gör ont att läsa den. Gör det ändå! Yarden får en stark 4:a.

7 kommentarer:

 1. Håller med dig. De blir lite FÖR mycket av det goda.Budskapet är viktig och angeläget att ta upp men undrar om inte de du skriver om kan trötta ut många.
  Gillade Svinalängorna bättre trots att det gjorde nästa "ont" att läsa den. Min egen uppväxt kom lite för nära. Mycket som jag förträngt. Var ju invandrar ungen som hade turen och hamna på rätt sida av stan.Kunde lika gärna hamnat i en av GBG:s värsta förorter. Hade jag gjort samma "klassresa" som nu!?
  Oj,jag måste nog ta extra ledigt för att läsa alla bra böcker du har tipsat om!

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst någon av dessa böcker men efter din recension ska jag ge mig på Yarden.
  Det är så roligt med boktips!!!

  SvaraRadera
 3. Jag får en annan hem i brevlåda idag.
  Antal ISBN Titel
  1 9172637560 RUIZ ZAFÓN, CARLOS:VINDENS SKUGGA

  SvaraRadera
 4. RAJSON: Kände mig ganska negativ när jag skrev inlägget om Alakoskis nya (besvikelse antagligen) och vill gärna tillägga att det finns saker i den som jag verkligen uppskattar, t.ex. hur hon beskriver Annis situation och tankar: hur svårt det är att älska någon som gör en så illa och hur svårt det är att veta när man måste släppa taget.

  Jag kan också relatera till problemen som togs upp i Svinalängorna (eller båda böckerna egentligen även om jag inte har sett drogmissbruk på nära håll) - vem kan inte det? De flesta av oss har eller har haft någon med alkoholproblem i sin närhet. Äsch, nu trasslar jag in mig... vad jag skulle skriva var att jag inte kände igen mig och blev inte berörd (av Svinalängorna alltså).

  Har inte gjort någon "riktig" klassresa men känner så väl igen mig i hur KL beskriver arbetsplatsen. Min första kontakt med arbetslivet i Sverige (och överhuvudtaget) var i ett sjukhuskök i Stockholm och jag skulle kunna berätta många liknande historier därifrån. Men nu har jag blivit äldre, lärt mig språket och "kommit upp mig". Låter mig inte trampas på längre. :)

  P.S. Yarden är tunn och lättläst, 150 sidor ungefär, så den går fort att läsa... fast ledighet är ju aldrig fel.

  LAIRAMA: Av de här två väljer jag helt klart Yarden.
  Det kommer mera, jag lovar. :) Till dess kan du klicka på etiketterna för att hitta fler boktips. :)

  SvaraRadera
 5. DELLA: Åh, du har allt det där roliga framför dig. *gåshud* Hälsa Fumero! Han är en av mina favoriter trots att han är så hemsk. Underbart beskriven.

  SvaraRadera
 6. har inte läst håpas du trifs bra i fengelset ännu, men har tönkt göra det. Fast nu vet jag inte ;) jag var inte heller så överdrivet förtjust i svinalängorna..

  SvaraRadera
 7. Du kanske hittar kvaliteter som jag missade men har du nåt bättre för dig så... som Yarden t.ex. :)

  SvaraRadera