7 augusti 2010

Allt som är mitt är inte ditt

lavaström i Villarrica

För en vecka sedan blev jag erbjuden att ingå i ett medieregister på ett så kallat mediaintelligensföretag = vara med på en bloggtopplista för resebloggar. Jag kom inte till skott med att kolla på sajten men när jag väl gjorde det hade PUMITA redan hamnat på (en hedrande) första plats. Den listan i sin tur har kommenterats på en finsk resesajt via mediaintelligensföretagets finska filial. Lite snopet eftersom jag inte hade lämnat mitt medgivande än. Mejlade till dem och fick till svar att de länkar om man uttryckligen inte säger nej. Hon skulle självklart ta bort länken om jag inte ville vara med och det var ju bra. Det känns olustigt att figurera i sammanhang som jag inte har valt själv att medverka i. Jag vill äga mina texter och bilder och bestämma själv var och hur de används men det kanske är så att man ska förvara dem i byrålådan för att få ha dem ifred. Att den finska resesajten (typ resedagboken.se) skriver en artikel och nämner min blogg känns mer ok för den är till för användarna och inte bara för att få gratis reportage. Dessutom är det stor skillnad på att länka och lägga ut enstaka inlägg. En svensk resesajt, vars namn jag inte vill skylta med, visar valda inlägg i tusentals bloggar för att saluföra sina produkter. Jag kontaktade dem för att bli bortplockad men de har inte brytt sig om att svara.

10 kommentarer:

 1. Grattis till förstaplatsen i alla fall! Förstår dock att det känns olustigt det där med att inte ha givit sitt medgivande. Men bra att de svarade, till skillnad då från den svenska resesajten.

  SvaraRadera
 2. Antagligen är dessa sajter så vana att folk blir impade av att få vara med att de kan fortsätta så här. Urtrist att man ska bli allmän egendom utan att bli tillfrågad. Det gläder mig att mitt gamla hemlad åtminstone brydde sig ta hänsyn till din begäran.
  Kanske är finländarna något ärligare!?. Detta påstår min lilla mamma i alla lägen!
  HA det gott!

  SvaraRadera
 3. ELISABETH: Tack, tack! En högst diskutabel placering dock eftersom det finns så många fina resebloggar. Har ingen aning om varför just PUMITA skulle förtjäna den äran. :)

  Det mest olustiga är att ens bilder och texter kan dyka upp var som helst på nätet (att länka är en sak, att lägga ut inlägg och bilder en helt annan i mina ögon - det är att gå över en gräns). Och nu menar jag rent allmänt, inte bara just de här två fallen. Inte så att jag inte har tänkt på det innan för det har jag och jag är rätt noga med vad jag lämnar ut men nu känns det mer påtagligt. Min lust att blogga har fått sig en törn.

  RAJSON: Hih, jag vill gärna tro att din lilla mamma har rätt. Det vill man ju alltid tro om "de sina". ;)

  Men nu var det inte riktigt så... jag kanske var otydlig men det var alltså det svenska medieintelligensföretaget (puh, vilket hemskt namn!) jag mejlade till och fick länken bortplockad från registret. På den finska filialens sida har jag aldrig listats. Det är bara finska resebloggar där. Däremot har den finska filialen lämnat uppgiften om listettan i Sverige till en resesajt (Rantapallo) som har publicerat en artikel om de 10 bästa finska resebloggarna och där berättat om listettan (min blogg alltså) i Sverige och Norge. Det känns mer ok att vara med där så den länken ska jag inte tjafsa om.

  Den svenska resesajten är en helt annan historia som jag bara råkade hitta när jag kollade vilka som länkar (efter att ha upptäckt det andra, annars brukar jag inte kolla så ofta).

  Just precis, min blogg är inte allmän egendom och jag vill välja själv vem som får lägga ut mina texter och bilder, dvs. ingen utan mitt medgivande. Att länka är en annan sak, det beror på syftet och sammanhanget.

  Önskar er en trevlig söndag!

  SvaraRadera
 4. Först vill jag bara gratulera till förstaplatsen! ;)
  Jag är ju själv med på listan och vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig. Ärligt talat blir jag smickrad, men å andra sidan vill jag bestämma själv. Så länge dom bara länkar till min blogg tycker jag inte det gör något för det finns ju andra som länkar dit också. Äh, jag vet inte... Om jag blundar kanske det försvinner. ;)

  SvaraRadera
 5. Tack! Jo, jag blir också smickrad - man är ju inte mer än människa ;) - men jag har väldigt hög integritet.

  Nu har jag forskat lite hur de mäter: antal läsare, blogghänvisningar, sökmotorsynlighet, länkar, unika besökare, uppdateringsfrekvens, utvärdering av nuvarande och framtida popularitet osv. Många algoritmer var det. Det är en hel vetenskap. Och allt handlar om - suprise, surprise - en årsomsättning på 1,5 mrd SEK. Det är det som är den stora skillnaden mellan den här länken och andra länkar. Och att jag inte vet vad som händer i förlängningen. Nu låter det som om jag har storhetsvansinne och tror att min blogg skulle vara så märkvärdig men det är verkligen inte så jag tänker. Det är en principfråga.

  SvaraRadera
 6. Jag har full förståelse. Det är med integritet är viktigt för mig också. Jag vill absolut inte att någon ska använda det jag har gjort för egen vinnings skull (om jag inte är med på det). Och jag vill definitivt bli tillfrågad. Att behöva säga nej om man inte vill vara med är för mig fel väg att gå. Jag vill säga ja när jag vill vara med.

  SvaraRadera
 7. Ja, vi bestämmer vem som får tjäna pengar på oss. Jag vill också säga ja till medverkande, i annat fall är "skadan redan skedd" när man väl tackar nej. Men det är säkert som Rajson skrev att de är så vana vid att alla vill vara med. Fast jag såg en lista, minns inte om det var svenska eller finska, där det stod på en placering ngt i stil med att bloggen har valt att inte medverka. Det värsta är ändå när de struntar i att svara, som den svenska resesajten, och bara låtsas som det regnar. Då blir jag riktigt sur!

  SvaraRadera
 8. Ja, det är en del konstiga saker som händer när man bloggar, har själv fått en del konstiga förfrågningar om bilder,bara gett medgivande till två, men sedan vet jag ju inte andra stulit bilder.
  Men den konstigaste förfrågan jag fått var om jag ville samarbeta och bli länkad med alla fönster jag puplicerat tidare ihop med en fönsterfirma, jag visar ju mest "risiga" fönster så egentligen vet jag inte avsikten, tackade i alla fall nej för jag vill inte heller ha besök på bloggen av en massa "fönstertittare";)
  Ha en skön söndagskväll!

  annette

  SvaraRadera
 9. Det som läggs på nätet det blir mer eller mindre allmän egendom, vad vi än önskar. Därför är jag väldigt försiktig med vad jag skriver och vilka bilder jag lägger ut.

  Grattis till förstaplatsen! Det är du värd, tycker jag... Sedan skulle jag vilja veta vad det är för resesajt... Det låter inte så kul...

  SvaraRadera
 10. Annette: Så länge de frågar är det helt ok. Man behöver ju inte gå med på allt.

  Tack Mia! Jag tycker inte att man ska finna sig i att vara allmän egendom. Själv tänker jag iaf streta emot så gott det går. Och visst, jag är mycket noga med vad jag postar men det ger inte någon rätt att använda mina alster för sin egen vinnings skull.

  SvaraRadera