5 augusti 2010

Tema fredag - konst
Det råder delade meningar om vad som är konst, om t.ex. graffiti är det eller inte. Jag har lite svårt att se skillnaden - förutom motiven och budskapet som varierar förstås - båda målas på en vägg med starka färger. De två första bilderna är delar av en stor muralmålning av Diego Rivera från staden Xalapa i Mexiko och den sista är graffiti från staden Valparaíso i Chile. Mer konst hittar du här.

Nu svimmar väl alla som beundrar riktig konst... men det är inte min mening att nedvärdera Rivera på något sätt. Jag uppskattar hans verk otroligt mycket.

22 kommentarer:

 1. Oh det här gillar jag hoppas att det blir riktigt många att kika på.
  Kul att se dina bidrag.

  SvaraRadera
 2. Tittar bara in för att säga hej! Härligt färgstarka tavlor fick jag se.
  Vi "hörs" mer när allt blivit som vanligt igen....dvs. det är slut på semesterjobbandet för min del.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 3. Det ligger väl i betraktarens öga, skulle jag vilja säga. Konst är nog olika för alla.
  Fina grejer du visar!

  SvaraRadera
 4. Mycket färg och lite annorlunda motiv. Inte min smak, men jag vet några i min bekantskapskrets där dessa tavlor skulle passa ;0)

  SvaraRadera
 5. Håller med om att det sitter i betraktaren öga och jag tycker att det är lite roligt att raljera om riktig konst eller inte riktig... samtidigt som jag har svårt att förstå att någon betalar många pengar för en tavla med tre röda prickar och två gula sträck bara för att en viss hand har hållit i penseln. Och sedan finns det graffiti som är bara skräp.

  Sinneskatten: Det är roligt att delta i Tema fredag och jag gör det när jag hinner - och har passande bilder förstås. :)

  Anette: Hej på dig! Ja, vi försvinner väl inte härifrån, nån av oss, inom en överskådlig tid men ibland måste man ta det lite lugnare på bloggfronten. Sköt om dig!

  Della: Undrar vad du hade valt... kanske inte lika skrälla färger?

  Milla: Annorlunda är bara förnamnet. Men du vill förstås ha din nedkladdad med glass. ;)

  SvaraRadera
 6. Tja, vem vet? Jag gillar i alla fall färgerna i Riveras målning.

  SvaraRadera
 7. Bra att du tar upp detta med "riktig" offentlig konst och grafitti. Grafittin kan var minst lika fin. En 'outbildad' konstnär kan göra minst lika fina konstverk som den mest meriterade.

  SvaraRadera
 8. oj, e de graffiti...??
  Vilket arbete att få det så snyggt!
  i Valparaíso i Chile bor min "styvdotters" svärföräldrar, men jag har aldrig varit dit... men någon gång kanske!
  =)
  Snyggt fotot!

  SvaraRadera
 9. Härliga varma färger du bjuder på!

  SvaraRadera
 10. Halva nöjet med att åka tåg är att se all snygg graffiti. i mina ögon är det "riktig" konst i högsta grad.Om det du visar är graffiti så kan väl ingen påstå att konstnäeren saknar talang?
  Är också less på en kultur elit som ska bestämma vad som är bra och inte. Vågar påstå att det viktigaste är att ha rätt kontakter om du ska lyckas.
  Tur att man inte har så mkt pengar att man frestas att investera i konst!

  SvaraRadera
 11. Härliga bilder från Diego Rivera. Honom gillar jag förstås skarpt liksom Frida Kahlo. Båda hade ett härligt mexikanskt färgstarkt temperament som avspeglade sig i deras målningar.
  Grafitti kan förstås vara såå bra och det kan också vara såå dåligt. Men bilden du publicerade var riktigt nice!

  SvaraRadera
 12. Hej!

  Din konst är är förståelig och färgglad. Viss graffiti som din sista bild är konst tycker jag.

  Nej du i Vatikanen har jag inte varit och nästgårds till Spanien, nä det kan jag väl inte säja, jag tycker att det är en bra bit där emellan.

  Må gott, önskar Irene

  SvaraRadera
 13. "Konst" kan nog definieras väldigt brett - själv drar jag gränsen vid klotter.
  Varför ser människorna ofta så ledsna ut på sådana bilder? Gillar det färgglada :)
  http://foto.rudenius.se/post/2010/08/06/Tema-Fredag-Konst.aspx

  SvaraRadera
 14. Visst kan Graffiti vara jättesnyggt också. Det finns ju faktiskt dom som är väldigt duktiga.
  Härliga bilder du bjuder på!

  SvaraRadera
 15. Jag tycker det finns ett klart samband mellan Riveras muralmålningar och bra gjord graffiti. Det är ju när graffiti bara blir kladd som förfular miljön som det är en trist form av "konst".

  SvaraRadera
 16. Inget är fel, då det gäller konst.. det ligger i betraktarens ögon om vi gör det till konst eller inte .. grafitti, är en form som visst kan kallas konst.. beror sedan på hur den utförs.. något som man gillar vill åtminstonde jag få ut av pengarna:) Ha det underbart:)

  SvaraRadera
 17. Jag tycker absolut att graffitin på sista bilden är konst. Den är jättefin. Klotter och kladd är något helt annat. Jag gillar dom två första målningarna också.

  SvaraRadera
 18. Jag föredrar Rivera även om jag gillar det andra också, kanske inte så mycket för motivet men för att det är så skickligt gjort. I mina ögon ser det lite annorlunda ut än "vanlig" graffiti. Tjejen som går uppför trappan här bredvid gillar jag ännu mer för att jag hittar en tanke bakom bilden.

  Rivera = graffiti? Jag undrar om inte han vänder sig i sin grav nu, haha. Jag är också lite trött på att (fin-)kultur ska definieras av (många gånger självutnämnda) experter. Jag struntar i om det är dyrt eller fint eller både och... och går efter helt andra kriterier. Kahlo är en av mina absoluta favoriter, stor konstnär med intressant livshistoria.

  Solvarm: Det var bara ett skämt att det ligger nästgårds. Härifrån sett kan man ju få för sig det. ;)

  SvaraRadera
 19. Birgitta "foto CHIP": Ja, och då kan man fråga sig: Var går gränsen mellan graffiti och klotter? Jag vet faktiskt inte.

  Att människorna ser ledsna och sammanbitna ut på Riveras målning beror på att den skildrar Mexikos våldsamma historia från mitten av 1800-talet och framåt, La Reforma-kriget med avrättning av civilbefolknig osv. Mannen i mitten på Leyes de Reforma-bilden är Mexikos förste indianske president Benito Juarez.

  SvaraRadera
 20. När det målas så här vackert på väggen så är det konst, ingen tvekan. Har tydligt budskap också, vilket höjer värdet i mina ögon. Härligt bidrag.

  SvaraRadera
 21. Jag gillar ju grafitti om det är snygg grafitti, och det finns en del snygg sådan även i Sverige,fast mest är det kludd här hemma.
  Vad konst är bestämmer betraktaren och jag tycker mycket om Dina härliga bilder med fina motiv och färger.

  Ha det bra!

  annette

  SvaraRadera
 22. Det som tilltalar mitt äga är skön konst... Den översta och den tredje gillar jag bäst. Det blev alltså blandad kompott... på riktigt eller inte riktigt...

  SvaraRadera