7 oktober 2010

Äntligen!

Gissa om jag blev glad när Nobelpriset i litteratur meddelades idag! Nej, det blev jag inte... jag blev överlycklig. Det är så roligt att peruanen Mario Vargas Llosa får priset. Kul också att jag för en gångs skull har läst nobelpristagaren innan h*n tar emot den stora äran. Boken ovan ligger orörd i bokhyllan men jag har läst Bockfesten och Tant Julia och författaren. Kan rekommendera båda. Det är inte många som kan skryta med att ha två ex av Bockfesten på orginalspråk i sin bokhylla. Jag har nämligen av misstag köpt den två gånger när jag har varit ute och rest... lite oroande med tillfällig minnesförlust redan nu men hellre två än ingen alls. Dags att läsa den på spanska kanske.

10 kommentarer:

 1. Jag tänkte faktiskt på dig när jag läste vem som fått Nobelpriset, och på att du säkert åtminstone kände till honom. (Bloggpåverkad, jag?!)

  SvaraRadera
 2. Hörde om detta på radion, verkade då vara så att många uppskattade att den personen fick nobelpriset.
  Kul att Du kände till honom, jag gjorde det inte, men nu måste jag ju läsa honom, fast då på svenska;)

  Ha en skön kväll!

  annette

  SvaraRadera
 3. Har läst Tant Julia och författaren för länge, länge sedan, men minns inte speciellt mycket av den. Och därefter har det inte blivit mer av honom.

  Visst är det roligt att ännu en latinamerikansk författare blivit utsedd, fast han har ju lämnat Peru och betraktas lite som en "landsförrädare". Läs t.ex. på SVT Debatt.

  SvaraRadera
 4. Härligt att höra nån som säger Äntligen på riktigt! Gör en naturligtvis lite nyfiken på nobelpristagaren ;)

  SvaraRadera
 5. Elisabeth: Ungefär som jag, haha, bloggskadad alltså.

  Annette: Man kan inte undvika höra talas om honom när man pluggar spanska. Fast jag är väl lite LA-skadad annars också. ;)

  Sassa: Jag blir lite matt på att hans politiska åsikter (som jag verkligen inte delar!) dras upp när han får Nobelpriset. Det är ändå hans författarskap som premieras. Inte utan att jag kan förstå att alla inte är överförtjusta. Kluven är ordet.

  Freedomtravel: Det är inte ofta man får chansen att säga det, på riktigt! ;)

  SvaraRadera
 6. Tank, min forsta reaktion var precis densamma som din; antligen! For jag har verkligen vantat och hoppats pa att Vargas Llosa skulle fa priset.
  Har samma favoriter som du; bockfesten och tant julia och forfattaren. "till styvmoderns lov" gillar jag aven mycket. Paradiset finns om hornet tyckte jag dock var ett riktigt somnpiller...Men det finns manga bra och relativt lattlasta bocker av Vargas Llosa.

  Kan dock halla med om att han hyser en hel del markliga asikter. Men precis som du sager ar det ju forfattarskapet som premieras och inte Vargas Llosa som person eller politiker.

  SvaraRadera
 7. Jag har inte läst något av denne författare, kände inte till honom heller. Men blir förstås nyfiken på att läsa honom, läsecirkeln jag är med i kommer att ha en bok med av årets nobelpristagare. Ska bli spännande att se vilekn bok det blir!

  SvaraRadera
 8. Nadja: Tråkigt att höra att du inte gillade Paradiset finns om hörnet. Jag vet iofs inget om boken - baksidan har jag förstås läst men det är också allt. Vargas Llosa har känts som "ett någorlunda säkert kort". Nu har jag läst på flera ställen att hans senare böcker inte skulle vara lika bra men jag vet inte. Har inte läst så många. Jo, förresten jag har ju läst Döden i Anderna (1993) och Vem dödade Palomino Molero? (1989). De var läsvärda båda två men inte så bra att jag går runt och rekommenderar dem. Hur som helst, mycket värdig Nobelvinnare.

  Ninnie: Jag skulle rösta på Tant Julia eller Bockfesten. :)

  SvaraRadera
 9. Var inne på Franska bokhandeln i Lund (en bokhandel du säkert skulle gilla skarpt) idag för att köpa en italiensk kursbok och där hade man lagt fram mängder med Vargas Llosas böcker vid disken. Alla på spanska och jag blev allt lite sugen på att köpa en av dem, men insåg att jag nog får koncentrera mig på italienskan för tillfället annars blandar jag ihop språken ännu mer.

  SvaraRadera
 10. Sedärja... inte har jag läst något av årets nobelpristagare. Men på det sättet har jag nog intressant läsning framför mig.

  SvaraRadera